Pravobraniteljica sudjelovala na završnoj konferenciji projekta Career Rocket

gtfrocketprojectPravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, sudjelovala je na završnoj konferenciji projekta Career Rocket čiji je cilj povećati raznolikosti izbora karijera za žene i muškarce (djevojke i mladiće) tijekom obveznog obrazovanja. Nositelj projekta za Hrvatsku je udruga GTF - Inicijativa za održivi rast, a osim u Hrvatskoj, provodi se u Bugarskoj, Rumunjskoj i Grčkoj. Pravobraniteljica je u uvodnom izlaganju istakla kako na odabir zanimanja mladih utječu društvene percepcije "ženskih" i "muških" zanimanja, ali i roditeljskih očekivanja. 

Temeljem iskustva u praksi rada institucije Pravobraniteljice, muškarci se pritužuju na probleme pri zapošljavanju npr. za zanimanje čistača, tajnika, krojača, odgajatelja i slično, samo zato jer je uvriježeno da se tim zanimanjima bave žene. S druge strane žene nailaze na prepreke ako žele raditi kao npr. zaštitarke, vozačice autobusa ili sportske sutkinje, samo zato jer je društveno uvriježeno da ta zanimanja obavljaju muškarci. Na taj način hrvatsko društvo gubi ogromne društvene potencijale jer ne osigurava da na odgovarajuće društvene pozicije dođu najsposobniji pojedinci i pojedinke koji bi te poslove mogli najbolje obavljati, neovisno o spolu. Stoga je potrebno kontinuirano raditi na uklanjanju prepreka za ravnopravno sudjelovanje žena i muškaraca u svim sferama javnog života i u skladu s time učenike/ce ohrabrivati da se bave čime god žele neovisno o njihovom spolu. 

Priručnik „Career ROCKET“, koji je glavni rezultat ovog projekta, sadrži sjajne praktične prijedloge nastavnih jedinica za izvođenje u nastavi za niz nastavnih predmeta u osnovnim i srednjim školama. Istraživanje u sklopu ovog projekta pokazalo je da 71% nastavnica i 62% nastavnika pitanja vezano za ravnopravnost spolova nisu bila dio njihovog obrazovanja, a preko 86% ispitanika/ca izjavilo je da u protekle tri godine nisu pohađali stručno usavršavanje u tom području. U takvom kontekstu ovaj priručnik može predstavljati vrlo korisno pomoćno nastavno sredstvo za nastavnike te ih usavršiti za pojedina pitanja o kojima možda ne znaju puno. Kao pravobraniteljica ću ga u svim prilikama preporučivati za korištenje u školama. Nadam se da je ovo samo jedna u nizu aktivnosti koja će približiti naše društvo stvarnoj ravnopravnosti spolova.

Priručnik "Career ROCKET" (pdf) - 1. dio
Priručnik "Career ROCKET" (pdf) - 2. dio
Priručnik "Career ROCKET" (pdf) - 3. dio