Sastanak s Maryvonne Blondin, članicom Parlamentarne skupštine Vijeća Europe, na temu tretmana žena u rodilištima

delegVEPravobraniteljicu je posjetila izaslanica Parlamentarne skupštine Vijeća Europe gđa Maryvonne Blondin, zajedno s Elodie Fischer, tajnicom Odbora za ravnopravnost i nediskriminaciju Parlamentarne skupštine Vijeća Europe, te Nives Jurić, izaslanicom Hrvatskog sabora. Na sastanak su ih ispred institucije primili savjetnici pravobraniteljice Josip Grgić, Kristijan Kevešević i savjetnica Nevenka Sudar. Maryvonne Blondin članica je Parlamentarne skupštine Vijeća Europe i pokretačica Inicijative za rezoluciju Vijeća Europe o opstetricijskom i ginekološkom nasilju, a trenutno priprema izvješće na tu temu zbog čega se nalazi u posjetu Hrvatskoj.

Interes Vijeća Europe za ovu temu, aktualnu i u Republici Hrvatskoj, postoji već neko vrijeme zbog sve vidljivijeg problema neodgovarajućeg tretmana žena u području opstetricije i ginekologije u državama članicama. Pravobraniteljica već dugi niz godina prati tu problematiku u nacionalnim, ali i u međunarodnim okvirima, te ukazuje na potrebu poboljšanja uvjeta za rodilje u javnim zdravstvenim ustanovama. Ista problematika predmet je interesa i Ujedinjenih naroda, vezano za što je Pravobraniteljica ranije ove godine Uredu visokog povjerenika UN-a za ljudska prava dostavila podatke s kojima raspolaže.

Gđu Maryvonne Blondin na sastanku se upoznalo sa stanjem u Hrvatskoj po pitanju tretmana rodilja u nacionalnom zdravstvenom sustavu te su opisana iskustva i saznanja Pravobraniteljice o toj problematici. Raspravljeni su detalji poput problema nedostatnog broja zaposlenih zdravstvenih djelatnika u rodilištima, niske stope nataliteta i negativnog prirodnog prirasta, potrebe standardizacije određenih medicinskih postupaka za rodilje i dr. Gđa Blondin je poseban interes iskazala za preporuke Pravobraniteljice upućene Ministarstvu zdravstva jer nastoji prikupiti iskustva različitih zemalja članica Vijeća Europe i objediniti i standardizirati preporuke za sve zemlje. Izvješće koje priprema trebalo bi se naći na dnevnom redu plenarne sjednice Parlamentarne skupštine Vijeća Europe u listopadu ove godine.