Sudjelovanje na regionalnoj konferenciji o iskorjenjivanju i sprječavanju femicida

BG2019U organizaciji Kuće rodnih znanja i politika iz Novog Sada, FemPlatza iz Pančeva i Ženskog istraživačkog centra za edukaciju i komunikaciju iz Niša, u Beogradu je 14. studenog 2019. održana konferencija na temu „Iskorjenjivanje i sprječavanje femicida“. Na poziv organizatora, konferenciji je kao jedan od panelista prisustvovao i pravni savjetnik predstavnik pravobraniteljice, Kristijan Kevešević, koji je predstavio nadležnost i djelovanje Promatračkog tijela za sveobuhvatno nadgledanje, prikupljanje podataka, analizu slučajeva ubojstava žena i izvještavanje-Femicide Watch u Republici Hrvatskoj. 

U svom izlaganju je opisao aktivnosti koje Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, kao osnivačica Femicid Watch-a, poduzima u cilju prevencije femicida te ukazao na osnovne fenomenološke karakteristike ubojstava žena od strane bliskih osoba. S obzirom na povezanost s prevencijom ubojstava žena, posebno se osvrnuo na EU-projekt Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova „Izgradnja učinkovitije zaštite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema ženama“ te ukazao na smjernice izrađene u okviru projekta vezane uz problem neetičkog medijskog izvještavanja o slučajevima femicida. 

Državna tajnica Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije Biljana Popović Ivković iznijela je statističke podatke o femicidu u Republici Srbiji za 2018.-2019. godinu, naglašavajući pritom da u većini slučajeva ubojstvima žena nije prethodila prijava ranijeg nasilja. U 2018. Godini, za 24 od 34 slučaja ubijenih žena policija nije imala prijave nasilja u obitelji, a prema podacima iz 2019. godine, policija nije imala prijave u 15 od 28 slučajeva femicida. 

Kao središnji događaj, u okviru konferencije predstavljeno je interdisciplinarno istraživanje na temu „Društveni i institucionalni odgovor na femicid u Srbiji“. Riječ je o prvom interdisciplinarnom istraživanju provedenom u Srbiji s ciljem utvrđivanja obilježja femicida i procjene učinkovitosti društvenog i institucionalnog odgovora u slučajevima ubojstva žena, a provedeno je na temelju analize sudskih presuda, studija slučajeva ubojstva žena od strane njihovih partnera, dubinskih intervjua s počiniteljima femicida, analize podataka o djelovanju institucija te razgovora sa stručnim osobama.

Preliminarni rezultati istraživanja dostupni su na sljedećoj poveznici: https://www.femplatz.org/library/publications/2019-06_Femicid_-_preliminarni_rezultati.pdf

Konferencija je organizirana u okviru regionalnog programa „Zaustavljanje nasilja prema ženama na zapadnom Balkanu i u Turskoj: Primjena normi, promjena svesti“, kojeg podupire UN Women u Srbiji i financira Europska unija.