EQUINET objavio publikaciju: 'Rješavanje nasilja prema ženama i rodno uvjetovanog nasilja

Violence-Against-Women-Report-Cover-1-724x1024EQUINET-ova Radna grupa za rodna pitanja objavila je publikaciju naziva: “Rješavanje nasilja prema ženama i rodno uvjetovanog nasilja: doprinos tijela za ravnopravnost”. Publikacija je nastala uglavnom na temelju doprinosa onih tijela za ravnopravnost koja su zastupljena sa svojim članovima i članicama u EQUINET-ovoj Radnoj grupi za rodna pitanja, a u kojoj je Pravobraniteljica od samih početaka rada ove Radne grupe aktivna sudionica. U publikaciji se u prvom dijelu ističe UN i EU pravni okvir vezan uz suzbijanje rodno uvjetovanog nasilja i nasilja prema ženama, dok se u drugom dijelu navode razne prakse, inicijative te neka od zakonodavnih rješenja koja postoje u zemljama članicama EQUINET-a. 

Publikacija također prenosi kako određene prakse tako i neka od zakonodavnih rješenja iz naše zemlje uključujući i informacije o osnutku Promatračkog tijela za sveobuhvatno nadgledanje, prikupljanje podataka i analizu slučajeva ubojstava žena – „Femicide Watch“ kao jednu od važnih i vrijednih inicijativa, a koje je tijelo Pravobraniteljica osnovala još 2017. godine.

Dokument također na jednom mjestu navodi primjere dobre prakse tijela za ravnopravnost s naglaskom na: promotivne aktivnosti, ankete, preporuke, obuke i suradnju. Također, ističu se i konkretni slučajevi tijela za ravnopravnost koja se bave rodno uvjetovanim nasiljem i govorom mržnje.