Sudjelovanje na konferenciji "Balancing Unpaid Care Work"

Balancing unpaid care workU organizaciji Ministarstva obiteljskih poslova, starijih osoba, žena i mladeži Savezne Republike Njemačke te Instituta za socijalni rad i edukaciju, dana 4. rujna 2020. godine održana je online konferencija na temu raspodjele neplaćene skrbi pod nazivom „Balancing Unpaid Care Work“. U okviru prvog panela konferencije, o političkoj perspektivi te novim načinima i mogućnostima raspodjele neplaćene skrbi, govorili su ministrica obiteljskih poslova, starijih osoba, žena i mladeži dr. Franziska Giffey, Ania Weusthoff iz Nacionalnog vijeća njemačkih organizacija žena, Thomas Altgeld iz Federalnog foruma muškaraca te dr. Nicola Brandt iz berlinskog centra Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).

 

Ministrica dr. Franziska Giffey je istaknula da žene nemaju iste mogućnosti kao muškarci te da se dobar dio raspoloživog potencijala u kontekstu raspodjele neplaćene skrbi između žena i muškaraca ne koristi, što znaci da se propuštaju prilike. U Njemačkoj žene svakodnevno u poslovima neplaćene skrbi provode 52% više vremena od muškaraca, što se u konačnici reflektira na nižim plaćama i mirovinama žena.

U raspravi je istaknuto da je vrijeme pokazalo da poticanje na bolju raspodjelu na dobrovoljnoj osnovi ne daje rezultate te da je u tom dijelu ipak potrebna intervencija države, odnosno da su propisi nužni. U tom smislu se istaknula potreba promjene shvaćanja o ulozi muškaraca u okviru obiteljske skrbi te njihovog osvještavanja i poticanja na angažman u neplaćenoj skrbi u okviru obitelji.

Nadalje, istaknuto je da se zatvaranjem vrtića, škola i ustanova skrbi u uvjetima epidemije izazvane bolešću COVID-19 povećao pritisak na žene koje su za 27% smanjile svoj rad u okviru redovnog radnog odnosa zbog preuzimanja neplaćene skrbi u uvjetima COVID-19. Posljedice epidemije su dovele do toga da se danas više cijeni profesija pružanja socijalne skrbi.

S druge strane, pojedine tvrtke su uočile nove mogućnosti vezane uz fleksibilan rad. Međutim, još uvijek je duboko usađena predodžba da je muškarac taj koji „zarađuje za kruh“, zbog čega je potrebno utjecati i na kulturološku promjenu predodžbe poslodavaca o ulozi muškaraca te ukazati na ulogu poslodavaca u poticanju na intenzivnije korištenje očinskog dopusta, po uzoru na skandinavske zemlje. U poslovnom sektoru je nužno razvijati obiteljski orijentiranu poslovnu kulturu jer mnoge tvrtke još uvijek to ne prepoznaju kao prednost.

Zamjenik pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Kristijan Kevešević uključio se u raspravu koja je uslijedila s pitanjem uloge lokalnih vlasti u procesu očekivane kulturološke promjene, te ukazao na njihovu važnost u odnosu na zajednice s izraženom tradicijom. U diskusiji je istaknuto da lokalne vlasti različito tretiraju probleme te da postoje značajne razlike između zapadnog i istočnog dijela Njemačke te između ruralnih i urbanih sredina u pogledu neplaćenog rada. Uočeno je da u ruralnim sredinama, kao posljedica manje zaposlenosti, nema toliko pritiska na formiranje strukture socijalne skrbi kao u urbanim sredinama. S druge strane, urbane sredine zbog razvijenosti imaju bolju poziciju i veće mogućnosti.

Konferencija „Balancing Unpaid Care Work“ je održana u okviru EU projekta „Gender Pay Gap“, umjerenog na ravnomjerniju raspodjelu plaćenog rada i neplaćene skrbi između žena i muškaraca. Više informacija o projektu dostupno je na:

https://www.bmfsfj.de/bmfsfj/themen/gleichstellung/gender-care-gap/projekterstellung/projekt-erforscht-ungleichheiten-bei-der-unbezahlten-sorgearbeit/137292