Sastanak sa sutkinjom iz Italije u sklopu EJTN programa razmjene

IMG 3650U okviru Programa razmjene pravosudnih dužnosnika unutar europske mreže za pravosudno osposobljavanje (EJTN), instituciju Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova posjetila je danas sutkinja Maria Giulia Cosentino iz Italije. Posjet je dio specijalizirane razmjene stručnjaka iz područja radnog prava. Uz sutkinju, sastanku je nazočila Martina Krizman iz Pravosudne akademije, kao predstavnica suorganizatora sastanka.

Sastanak je otvorio zamjenik pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, Kristijan Kevešević koji je sa savjetnicima pravobraniteljice za pravna pitanja, Martinom Krnić i Nebojšom Paunovićem, sutkinju upoznao sa zakonskim ovlastima i nadležnostima institucije Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, kao i sa statističkim pokazateljima, te načinom rada i postupanja po pritužbama građana/ki uz iznošenje primjera dobre i loše prakse.

Sutkinja Maria Giulia Cosentino predstavila je svoje područje rada (radno pravo) kao i postojeće probleme sa kojima se susreće u svom radu (dokazivanje diskriminacije, nedostatak sudske prakse vezano uz diskriminacijske postupke, nedostatak neovisnih institucija koje se bave ravnopravnošću spolova i slično). Zamjenik pravobraniteljice upoznao je sutkinju i sa EU projektima koje je institucija Pravobraniteljice do sada provodila, kao i s onima koje trenutno provodi. Naglasak je stavljen na zadnja dva projekta, od kojih je jedan još u tijeku: „Izgradnja učinkovitije zaštite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema ženama“ i „Jednaka prava – jednake plaće – jednake mirovine” – Širenje opsega implementacije akcija i zakonskih standarda rodne ravnopravnosti s ciljem dostizanja rodne ravnopravnosti i sprječavanja siromaštva u Hrvatskoj.

Na sastanku su prvenstveno razmijenjena iskustva po pitanjima diskriminacije u području rada i zapošljavanja s naglaskom na radne sporove te probleme vezane uz dokazivanje diskriminatornog postupanja, ali i u svim drugim područjima života, kao i po svim ostalim diskriminacijskim osnovama koje su u nadležnosti rada Pravobraniteljice.