Održana EQUINET-ova Godišnja skupština 2020.

AGM 2020Institucija Pravobraniteljice sudjelovala je 16. listopada 2020. na EQUINET-ovoj (Europska mreža tijela za jednakost) Godišnjoj skupštini za 2020. godinu (Annual General Meeting - AGM) koja je uslijed pandemije virusa COVID-19 prvi put od nastanka mreže održana on-line. Na Godišnjoj skupštini predstavljen je Radni plan EQUINET-a za razdoblje 2019. – 2022. u kojem je predviđen nastavak rada na razvijanju i daljnjem unapređenju standarda za djelovanje svih tijela koja se bave jednakošću u EU s naglaskom na njihovom jačanju i proširenju ovlasti, a s ciljem postizanja potpune neovisnosti i osiguranja veće učinkovitosti rada kako bi se postigla jednakost za svih. Također, plan rada obuhvaća i napore u daljnjem poticanju u razvijanju stručnosti i inovativnosti u radu tijela koja se bave jednakošću te odgovore na nove izazove u digitalnom društvu kao što je umjetna inteligencija. Osim navedenog, na Godišnjoj skupštine glasalo se i o financijskom izvješću iz 2019., prijedlogu budžeta za 2021. godinu te prijedlogu povišenja članarina za 20 %, a koje sve članice na godišnjoj razini uplaćuju za članstvo u mreži.

Godišnju skupštinu otvorila je predsjednica Izvršnog odbora EQUINET-a, gđa. Tena Šimonović Einwalter koja je pozdravila sve on-line prisutne predstavnice i predstavnike tijela za ravnopravnost te izrazila zadovoljstvo s dosadašnjim radom EQUINET-a kao i djelovanjem njegovih članica, posebice u okolnostima borbe protiv epidemije virusa COVID-19. Istaknuta su dosadašnja postignuća i izazovi u radu EQUINETA i članica, dok je naglasak stavljen na preporuke vezane uz trenutnu krizu uzrokovanu virusom, a u kojima se ističe kako bi trenutna kriza trebala biti prilika za obnovu poštenog, ravnopravnog i fleksibilnog društva koje neće niti jednog pojedinca i pojedinku ostavljati iza sebe.

U formalnom dijelu Godišnje skupštine, članice i članovi jednoglasno su usvojili prijedlog budućeg Plana rada i budžeta za 2021. te financijsko izvješće iz 2019., dok je prijedlog povećanja članarine članicama EQUINET-a za 20 % usvojen s većinom glasova. Na otvaranju Godišnje skupštine govorila je još izvršna direktorica EQUINET-a, gospođa Ann Gaspard dok je Godišnju skupštinu moderirao njen zamjenik, gospodin Tamás Kádár. Članice i članovi razmijenili su iskustva rada u specijalnim okolnostima borbe protiv pandemije virusa COVID-19, kao i sve izazove vezane uz diskriminaciju i ograničenja temeljnih ljudskih prava koje ta borba nosi o čemu je iz perspektive Europske komisije govorila i Irena Moozova, direktorica za jednakost Uprave za opću pravdu i potrošače, Europske komisije.