Sastanak pravobraniteljice sa sindikatima

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić sastala se s Jasnom Petrović, predstavnicom Ženske sekcije Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, Višnjom Stanišić, predsjednicom Odbora žena Nezavisnih hrvatskih sindikata i Katarinom Perković, predsjednicom Koordinacije žena Hrvatske udruge sindikata. Na sastanku se raspravljalo o proširenju već uspješne suradnje između sindikalnih udruga i Ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova.

Posebna pažnja posvećena je već tradicionalnoj suradnji pri organizaciji obilježavanja državnog praznika Dana žena. U tom pogledu, predstavnice sindikalnih ureda i pravobraniteljica Višnja Ljubičić načelno su dogovorile kako će ovogodišnji Dan žena obilježiti i organizacijom skupa 6. ožujka 2012. u Zagrebu na kojem će biti predstavljen naputak sindikalnim povjerenicima/ama i sindikalnim pravnicima/ama koji bi im trebao pomoći kod prepoznavanja i odgovarajućeg postupanja temeljem pritužbi njihovih članova/ica vezano za spolnu diskriminaciju na radnom mjestu i/ili u radnom okruženju.

Također je dogovoreno kako će Ured pravobraniteljice za ravnopravnost spolova sindikalnim udrugama staviti na raspolaganje svoje stručno znanje, iskustvo i resurse  radi izrade nacrta postupnika povodom seksualnog uznemiravanja kojim bi se poslodavcima pokušalo pomoći da, poštujući svoju obvezu imenovanja povjerenika/ce radi zaštite dostojanstva radnika i radnica iz čl. 130. Zakona o radu, na primjeren način zaštite prava osoba u slučajevima seksualnog uznemiravanja. S tim u vezi je dogovoreno da ženske sindikalne grupe sudjeluju u izradi kriterija za formiranje «crne liste» poduzeća/ustanova koja su izrazito sklona diskriminatornoj praksi.

Predstavnice ženskih sindikalnih grupa posebno su izrazile interes za problem sve većeg udjela žena s ugovorima na određeno vrijeme (oko 92% svih novozaposlenih) te objasnile stajalište kako je potrebno zakonski regulirati maksimalni udjel zaposlenih na određeno vrijeme.