Pravobraniteljica na sindikalnoj konferenciji "Starenje i društvena akcija"

KonfsiromastvoPravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić izlagala je na konferenciji pod nazivom „Starenje i društvena akcija“ koju je pod pokroviteljstvom predsjednika Ive Josipovića organizirao Sindikat umirovljenika Hrvatske. Uvodna izlaganja na konferenciji imali su predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel, predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske Jasna A. Petrović i načelnik Sektora za mirovinska osiguranja u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava Milenko Popović.

U plenarnom dijelu konferencije predviđeno je pet stručnih izlaganja na temu „Kakva mirovinska reforma?“, a u nastavku konferencije sudionici/e su u dvije grupe pratili/e stručna izlaganja na teme „Siromaštvo i socijalna uključenost“ i „Aktivno starenje“.

U radionici „Siromaštvo i socijalna uključenost“ o siromaštvu starijih osoba govorio je prof.dr.sc. Zoran Sućur, a o ženskom licu siromaštva umirovljena prof.dr.sc. Nadežda Čačinović. Umirovljena sutkinja Vrhovnog suda Erika Kocijančić i dr.sc. Vladimir Lay govorili su o kriterijima promišljanja siromaštva i socijalne ugroženosti.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić je u svom je izlaganju pod nazivom "Tko brine o starim i socijalno isključenim osobama u hrvatskom društvu?" iznijela rezultate analize podataka koje je prikupila od ustanova koje skrbe o starijim, nemoćnim i socijalno isključenim osobama koji su pokazali da ustanove za starije, nemoćne, bolesne i socijalno isključene osobe vode gotovo isključivo žene, osoblje koje ondje radi  i volontira je u nadmoćnom broju ženskog spola, dok muškarci uglavnom ne pokazuju interes za volontiranje u ustanovama ovakvog tipa.

Kada se radi o štićenicima/cama ovih ustanova, spolna struktura je nešto drugačija - u domovima za starije i nemoćne osobe 75% smještenih osoba su žene, a 25% muškarci, dok je u ustanovama koje zbrinjavaju beskućnike, odnosno osobe koje su ostale bez doma, vrlo često i obitelji, 75% muškaraca i 25% žena (premda iz prihvatilišta u Kosnici javljaju kako je trend povećanja broja ženskih osoba u istoj ustanovi prisutan tek od nedavno (Caritasovo prihvatilište je ograničeno samo na muške štićenike). Rezultati ukazuju na visoki postotak žena u ustanovama čije se usluge plaćaju. Podaci dobiveni od oba hospicija govore da obje ustanove imaju više štićenika (npr. Hrvatska udruga prijatelja hospicija navodi  da brine o 60% muških štićenika i 40% ženskih).