Održan prvi sastanak tijela za nadgledanje ubojstava žena – Femicide Watch

FemicideWatch logo1U uredu Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova održan je prvi sastanak Promatračkog tijela za sveobuhvatno nadgledanje, prikupljanje podataka, analizu i izvještavanje o slučajevima ubojstava žena – Femicide Watch.

U svojstvu članova promatračkog tijela, sastanku je prisustvovala viša upravna savjetnica Ministarstva pravosuđa Renata Kordić, policijska službenica za prevenciju Ureda glavnog ravnatelja policije Maria Goatti, predstavnica Visokog prekršajnog suda, sutkinja Branka Žigante Živković, predstavnica udruge civilnog društva Ženska soba – centar za seksualna prava Maja Mamula i tajnik tijela, pravni savjetnik pravobraniteljice, Nebojša Paunović.

Pravobraniteljica je u uvodnom dijelu sastanka naglasila kako je osnivanje ovog tijela rezultat međunarodne Regionalne konferencije „Femicid Watch – za prevenciju femicida u Republici Hrvatskoj“ koju je pravobraniteljica organizirala 25. studenog 2016., a u okviru međunarodne kampanje 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama, te sukladno inicijativi posebne izvjestiteljice UN-a za nasilje nad ženama, njegove uzroke i posljedice, dr. sc. Dubravke Šimonović.

Pravobraniteljica je naglasila kako će se putem ovog tijela detaljno pratiti pojavnost ubojstava žena iz rodnog aspekta te analizirati podatke radi uočavanja ključnih propusta koji dovode do ubojstava žena od strane njihovih supruga ili bivših i sadašnjih partnera, odnosno bliskih osoba.

Na sastanku je dogovoreno kako će se u rad tijela pozvati i predstavnici DORH-a, akademske zajednice te Minstarstva za demografiju obitelj, mlade i socijalnu politiku. Predstavnica Ravnateljstva policije predložila je izradu nacrta prijedloga prvog obrasca za praćenje slučajeva ubojstava žena koje bi u roku od mjesec dana poslala na pregled i komentare svim ostalim članovima i članicama tijela. Također, članovi/ce promatračkog tijela dogovorili su se da će se sastajati kvartalno kako bi razmijenili podatke, analizirali slučajeve i dogovarali strategiju rada te jednom godišnje izvještavati o svom radu.