Održana konferencija o dostupnosti zdravstvene skrbi za žene tijekom pandemije COVID-19

ACF rezultati istraživanjaUdruga 'Roda - Roditelji u akciji' je u suradnji s Pravobraniteljicom za ravnopravnost spolova organizirala virtualnu konferenciju „Dostupnost zdravstvene skrbi žena tijekom pandemije COVID-19“, na kojoj su predstavljeni rezultati provedenog istraživanja o iskustvima žena pri potraživanju zdravstvenih usluga iz područja reproduktivnog zdravlja za vrijeme pandemije.

U skladu s programom konferencije, nakon pozdravnog govora državnog tajnika u Ministarstvu zdravstva Željka Plazonića, uvodnu riječ je održala pravobraniteljica Višnja Ljubičić, ukratko predstavivši što je institucija Pravobraniteljice do sada poduzela po pitanju unaprjeđenja zdravstvene skrbi za žene tijekom pandemije.

U nastavku konferencije izlaganja su održale članica Radne skupine UN-a o diskriminaciji žena i djevojčica Ivana Radačić, posebna izvjestiteljica UN-a za nasilje nad ženama Dubravka Šimonović, a glavne rezultate istraživanja predstavile su članice udruge Roda Branka Mrzić Jagatić, Daniela Drandić i Ivana Zanze, te savjetnik pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Josip Grgić.

Istraživanje je pokazalo da je kriza uzrokovana koronavirusom negativno utjecala na dostupnost i kvalitetu zdravstvenih usluga za žene iz područja reproduktivnog zdravlja. Usluge vezano uz trudnoću i medicinski pomognutu oplodnju odgađane su ili otkazivane, trudnička skrb je smanjena, pregledi su bili rjeđi, što je dio žena potaknuo da ostvarivanje potrebnih zdravstvenih usluga potraže u privatnim klinikama, dok dio žena zbog toga nije obavio preporučene preglede i pretrage. Trudnički tečajevi su se privremeno prestali provoditi, a pratnja pri porodu u pravilu nije bila dopuštena. Mogućnost kretanja u porodu je također ograničena - žene su uglavnom morale ležati u krevetu za vrijeme trudova i poroda i nisu imale mogućnost birati položaj koji im je najmanje bolan. Također su mnoge morale nositi maske za vrijeme poroda. Svemu navedenom potrebno je pridati pažnju u svjetlu neusklađenosti takvih praksi sa standardom „Rodilišta - prijatelji majki“.

Prilog o konferenciji prikazan je u emisiji RTL danas (24. 9. 2020.) na RTL televiziji, a pravobraniteljica je dala izjavu za HRT, koja će biti emitirana u središnjem Dnevniku 26. 9. 2020.

Istraživačko izvješće sa svim rezultatima uskoro će biti dostupno za distribuciju.

Iz medija:
"Istraživanje: Trudnička skrb smanjena u vrijeme pandemije koronavirusa" (GlasIstre.hr 24.9.2020.)
"Trudnička skrb smanjena u vrijeme pandemije koronavirusa" (VijestiHRT.hr 24.9.2020.)
"Istraživanje: Trudnička skrb smanjena u vrijeme pandemije koronavirusa" (N1info.com 24.9.2020.)
"Istraživanje pokazalo mračnu stranu korona krize: Trudnička skrb smanjena u vrijeme pandemije koronavirusa" (Dnevno.hr 24.9.2020.)
"Ovo što se događa s trudničkom skrbi u Hrvatskoj za vrijeme pandemije nikako nije dobro" (NoviList.hr 24.9.2020.)
"S kakvim su se problemima trudnice i rodilje u Hrvatskoj suočavale tijekom ‘lockdowna‘: preskakali se pregledi, patronažne sestre se nisu javljale..." (SlobodnaDalmacija.hr 24.9.2020.)
„Zbog ‘lockdowna’ i obustave potpomognute oplodnje u Hrvatskoj će se roditi 400 djece manje“ (Tris.com.hr, 24.9.2020.)
„Trudnička skrb smanjena u vrijeme pandemije koronavirusa“ (Prigorski.hr, 24.9.2020.)
„Smanjena skrb za trudnice: Prije je pratnju na porođaju imalo 62 posto žena, a u vrijeme pandemije 21 posto“ (Dnevnik.hr, 24.9.2020.)
„Značajno pala zdravstvena skrb žena tijekom COVID-a“ (Reci.hr, 27.9.2020.)
„Istraživanje o trudničkoj skrbi u vrijeme pandemije koronavirusa“ (Plivazdravlje.hr, 28.9.2020.)
Logotip