sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

IZRAVNA DISKRIMINACIJA

Upozorenje i preporuka PRS - Uznemiravanje na radu (2)

Postupajući po pritužbi pritužiteljice N.N. na odluku Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (u daljnjem tekstu: HZZO) kojom joj se ne priznaju ozljedom na radu lake tjelesne povrede kao posljedice fizičkog napada poslodavca, zbog čega je dala izvanredni otkaz i liječi se na psihijatriji, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova pribavila je očitovanje i odgovarajuću dokumentaciju Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Opširnije...

Opis slučaja 01-03/12-039 - Trudnoća i materinstvo (2)

Pravobraniteljici za ravnopravnost spolova obratila se N.N. s pritužbom na Naslov kao poslodavca zbog diskriminacije temeljem spola, odnosno trudnoće i materinstva. U pritužbi navodi da je u 12. mjesecu 2011. po natječaju Naslova za ravnatelja/icu Studentskog centra (dalje u tekstu: SC) dobila Odluku da je izabrana, dala otkaz na poslu u banci gdje je imala ugovor na neodređeno vrijeme, te potpisala s SC ugovor o radu na određeno vrijeme, na razdoblje od 4 godine. Navodi nadalje da je u trenutku potpisivanja ugovora na sjednici Upravnog vijeća predsjednica istog pročitala tužbu bivšeg ravnatelja u kojoj je naveo da ona nema traženo radno iskustvo od 3 godine, zbog korištenja rodiljnog dopusta, kao i da ne ispunjava uvjet obavljanja poslova sa VSS, a da je, nakon njenog pojašnjenja, predsjednica Upravnog vijeća zaključila da su njegovi prigovori neosnovani, te da se ugovor može potpisati. Navodi da je 3 dana od potpisivanja ugovora o radu došao inspektor rada, uzeo svu dokumentaciju, te nakon tjedan dana obavijestio sve dionike da je SC pogriješio u raspisivanju natječaja, jer nije tražio 3 godine radnog iskustva na rukovodećim poslovima, a predmet je poslan na sud u N. Pritužiteljica u pritužbi nadalje navodi da je Upravno vijeće SC u novom sastavu na sjednici od 25.4.2012. poništilo natječaj, te donijelo odluku o njenom razrješenju. Ponudili su joj da bude imenovana za v.d. ravnateljicu, dali joj jedan dan za odluku, ali da je ona, zbog doživljenog šoka završila kod liječnika, odnosno na bolovanju, te joj je nakon par dana dostavljen Otkaz ugovora o radu.

Opširnije...

Opis slučaja 01-02/11-017 (2)

Pravobraniteljici za ravnopravnost spolova obratila se gospođa N.N. iz N. pružbom na diskriminaciju po spolu, u kojoj navodi da nadležni Centar za socijalnu skrb preko stručne osobe koja provodi program nadzora nad roditeljskom skrbi, kao i u svim postupcima koji su se vodili, ili se  vode vezano za razvod, djecu i njenog bivšeg supruga, postupa vrlo pristrano, ne uzimajući u obzir činjenicu od suda utvrđenog nasilja u obitelji od strane njenog bivšeg supruga, čije nasilničko ponašanje se skriva, ignorira, a posljedice tog ponašanja prebacuju na nju, kao majku, tražeći samo na njenoj strani propuste i pogreške.

Opširnije...

Opis slučaja 01-01/11-014 - Spolno uznemiravanje (2)

Pučki pravobranitelj RH ustupio je Pravobraniteljici za ravnopravnost spolova pritužbu gđe N.N. na nadležno postupanje. Pritužiteljica je zaposlenica Ustanove za zdravstvenu njegu u kući (dalje u tekstu-Ustanova), živi u N., a u pritužbi navodi da je spolno uznemiravana od pacijenta g. N.N. Kada se požalila poslodavcu, nadležnoj liječnici obiteljske medicine, patronažnoj sestri, kao i ovlaštenom liječniku HZZO-a kome se obratila njena Glavna sestra, nije dobila ni pomoć niti čak razumijevanje za problem. Naime, navodi da su nova liječnica dr. N.N. i patronažna sestra N.N. smatrale problem nebitnim i čudile se riječima „Kako te može zlostavljati bolestan čovjek“. Od rukovoditelja Područnog ureda HZZO-a dobila je dopis od 3.11.2011. u kojem se navodi „Pacijent nije u stanju nikom nauditi osim verbalno, a Ustanova je obvezna provoditi zdravstvenu zaštitu u skladu sa zakonskim i podzakonskim propisima, kao i općim aktima Zavoda te sklopljenim Ugovorom“.

Opširnije...

Opis slučaj 03-01/11-024 - Roditeljska skrb (2)

Pravobraniteljici za ravnopravnost spolova podnio je pritužbu g. N.N. na Centar za socijalnu skrb u N. zbog   diskriminacije u odnosu na suprugu. U pritužbi navodi da je u tijeku razvod braka, koji se vodi pred Općinskim sudom, da imaju jedno dijete staro 3 god. i 8 mjeseci, da je 2010. donesena privremena mjera o susretima i druženjima s djetetom, da majka djeteta na sve načine otežava i onemogućava te kontakte i nastoji ga isključiti iz života djeteta, te da u svemu ima podršku djelatnika Centra za socijalnu skrb. Navodi dalje da su djelatnici pristrani, unaprijed na strani majke, da pišu izviješća i mišljenja sudu, a da uopće nisi izišli na teren niti znaju stvarne činjenice. Primjerice navode da majka djeteta živi u kući roditelja, opisuju stan, naglašavaju pomoć i podršku roditelja, a ne znaju ili ne žele znati da majka s djetetom živi u podstanarstvu s novim partnerom, te da je njen otac prijavljivan za obiteljsko nasilje.

Opširnije...

Upozorenje i preporuka vezano za spolnu diskriminaciju u postupku izmjene temeljnog upisa spola u matici rođenih (3)

U privitku se nalazi pdf verzija upozorenja i preporuke koje je pravobraniteljica izdala vezano za spolnu diskriminaciju u postupku izmjene temeljnog upisa spola u matici rođenih.