sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

JAVNA PRIOPĆENJA I IZJAVE PRS

Obavijest strankama

Logo faceNa temelju obvezujuće Upute ministra pravosuđa i uprave o mjerama za sprječavanje širenja epidemije bolesti COVID-19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2, molimo građanke i građane da se uredu Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova do daljnjega obraćaju isključivo putem elektroničke pošte (Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.), putem  obrasca za prijavu diskriminacije na www.prs.hr, telefonskim putem (01 4848 100) ili putem pošte (Preobaženska 4/I, 10000 Zagreb). 

Pravobraniteljica dala intervju za Slavonski radio

logo slavonski radioPravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, dala je telefonski intervju za Slavonski radio u kojem se osvrnula na temu porasta nasilja u obitelji i nasilja nad ženama u razdoblju "lockdowna" i nakon njega na području RH, na ekonomski učinak i posljedice krize zbog pandemije COVID-19 virusa na žene i muškarce kao i općenito učinke "lockdowna" na ravnopravnost spolova, na situaciju po tim pitanjima u ostalim zemljama EU te na buduće aktivnosti institucije Pravobraniteljice s ozbirom na pandemijske okolnosti i važeće epidemiološke mjere. Dala je i odgovore na pitanja vezana uz reproduktivna prava u svjetlu nedavnih događanja u Poljskoj.

Pravobraniteljica za Radio Dubrovnik o projektu osnaživanja žena u vojnim snagama vezano za načela ravnopravnosti spolova

HRRadioDUPravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, dala je intervju za Radio Dubrovnik u kojem je govorila o projektu „Osnaživanje žena i podrška u vojnim snagama i mirovnim misijama Republike Hrvatske“ koji je svečano predstavljen 20.10.2020. u Tribinama Grada Zagreba. Cilj projekta je edukacija kandidatkinja, časnica i dočasnica u mirovnim misijama i operacijama potpore miru, vezano uz ostvarivanje načela ravnopravnosti spolova.


Opširnije...

Izjava o provedbi prekršajnih sankcija zbog nepoštivanja kvote na izborima

jutarnji logoPravobraniteljica Višnja Ljubičić dala je izjavu za Jutarnji list na temu provedbe prekršajnih sankcija zbog nepoštivanja spolne kvote na kandidacijskim listama na lokalnim izborima 2017.

Opširnije...

Izjava za Dnevnik HRT-a na temu istraživanja o dostupnosti skrbi za reproduktivno zdravlje žena tijekom pandemije COVID-19

Dnevnik HRTPravobraniteljica Višnja Ljubičić dala je izjavu za središnju informativnu emisiju Hrvatske radiotelevizije na temu istraživanja o dostupnosti skrbi za reproduktivno zdravlje žena u vrijeme pandemije bolesti COVID-19.

U svojoj izjavi pravobraniteljica se osvrnula na glavne rezultate istraživanja, a u prilogu je emitiran dio u kojem je naglasila poteškoće vezano uz dostupnost postupka medicinski pomognute oplodnje. Glavni rezultati istraživanja predstavljeni su na konferenciji 24. rujna 2020., a istraživačko izvješće dostupno je ovdje.

Prilog s izjavom pravobraniteljice emitiran je u današnjem Dnevniku HRT-a (12:00 sati), a snimka je dostupna na mrežnim stranicama HRT-a.

Opširnije...

Intervju pravobraniteljice za Nacional

NacionalPravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, dala je intervju tjedniku Nacional u kojem je govorila o više tema kojima se bavi temeljem svojih zakonskih ovlasti. Između ostalog, predstavila je i novi projekt "Osnaživanje žena i podrška u vojnim snagama i mirovnim misijama RH“, koji je izabran za financiranje od strane Vlade SAD-a, a na kojem je jedna od partnerskih institucija, govorila o položaju žena u vojsci, o seksualnom uznemiravanju na radnom mjestu, o primjerima seksističkih izjava u području politike, o najvažnijim trendovima objavljenim u Izvješću o radu za 2019. koje je predstavljeno u Saboru, o nasilju u obitelji u vrijeme pandemije Covid-19 virusa te o prizivu savjesti i omogućavanju pristupa prekidu trudnoće.

 

Attachments:
Download this file (Nacional_20_10_20.pdf)Nacional_20_10_20.pdf[ ]5297 Kb

Izjava pravobraniteljice za Faktograf o skloništima za žene žrtve nasilja

faktografPravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, dala je izjavu za portal Faktograf vezano za problematiku skloništa za žene žrtve nasilja. Naglasila je važnost otvaranja sigurnih kuća koje prema članku 23. Istanbulske konvencije, kao specijalizirana skloništa trebaju biti dostupna u svakoj regiji. Nažalost, najčešći problemi u radu sigurnih kuća odnose na osiguravanje financijskih sredstava za njihov rad. U razdoblju borbe protiv epidemije COVID-19 evidentirano je 40 posto više prijava za obiteljsko nasilje, i to uglavnom onih kaznene prirode, u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Istovremeno, u promatranom razdoblju bilježi se i nastavak trenda pada prijava za prekršajna djela obiteljskog nasilja. Osim što ovakav trend MUP obrazlaže činjenicom da su postali senzibiliziraniji za rodno utemeljeno nasilje i stroži u kvalifikacijama, nesporno je i da se tzv. brutalizacija obiteljskog nasilja nastavlja te da je u doba pandemije došlo do dodatnih značajnih skokova u broju evidentiranih slučajeva kaznene prirode.

Opširnije...

Obilježavanje Svjetskog dana žena na selu

KatolickiradioPravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, gostovala je u emisiji „Argumenti“ Katoličkog radija povodom obilježavanja Svjetskog dana žena na selu - 15. listopada. U svom radu, pravobraniteljica prati i položaj žena u ruralnim područjima te već godinama upozorava da postoje brojni problemi vezani uz njihov status i izloženost višestrukoj diskriminaciji te da još uvijek nisu dio odgovarajućih javnih politika. Posljednje značajnije aktivnosti i istraživanja vezana uz ovu problematiku provedena u periodu od 2009.-2012. Stoga je pravobraniteljica istaknula nužnost pro-aktivnog pristupa i poduzimanja daljnjih kontinuiranih mjera u cilju izrade nacionalne strategije koja bi se odnosila na položaj žena u ruralnim područjima.

Opširnije...

Intervju za Story u okviru projekta Same Chances

storyPravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, dala je intervju za časopis Story u okviru inicijative Same Chances čiji je cilj podizanje svijesti javnosti o ljudskim pravima. Pravobraniteljica se u intervjuu osvrnula na istraživanje Dostupnost zdravstvene skrbi žena tijekom pandemije COVID-19, pitanju pratnje na porođajima, porastu nasilja u obitelji u razdoblju mjera izolacije zbog pandemije, općenito o problematici nasilja u obitelji vezano za preblagu penalnu politiku, nedostatak edukacija i preventivnih aktivnosti kao i psihosocijalnih tretmana počinitelja, statistici pritužbi građana i građanki koje prima ured Pravobraniteljice, seksizmima, seksualno uznemiravanje u sportu te objavljeni Medijski kodeks.

Attachments:
Download this file (Story_14_10_20.pdf)Story_14_10_20.pdf[ ]6428 Kb
Opširnije...

Intervju s pravobraniteljicom za časopis Zaštita

zastita naslovnicaPravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, dala je intervju za časopis Zaštita u kojem je fokus bio na temi nasilja u obitelji i rodno utemeljenom nasilju. Govorila je o statistici prekršajnih i kaznenih djela nasilja u obitelji, zakonskim odredbama i postupanju u slučajevima nasilja u obitelji, skloništima za žrtve nasilja u obitelji, povećanom broju prijava nasilja u obitelji u vrijeme izolacije zbog pandemije Covid-19, prijavama silovanja, blagoj penalnoj politici kao i nedostatnoj edukaciji sudaca/sutkinja i državnih odvjetnika/ca i deficitu stručnog i preventivnog rada s obiteljima u problemima i psiho-socijalnog rada s počiniteljima.

Intervju s pravobraniteljicom u časopisu Zaštita, listopad 2020.

Pravobraniteljica za Radio Dubrovnik o dostupnosti zdravstvene skrbi žena tijekom potpune izolacije zbog pandemije

HRRadioDUPravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, dala je intervju za Radio Dubrovnik vezano za dostupnost zdravstvene skrbi žena tijekom pandemije Covid-19. Naglasila je kako je pandemija koronavirusa za sobom povukla brojne posljedice za društvo u cjelini i na funkcioniranje svih njegovih sektora, a sustav zdravstva je naročito pogođen. Predstavila je rezultate istraživanja provedenog u suradnji s udrugom RODA u srpnju 2020. u okviru projekta "Zagovaranje za zdravstvenu skrb žena temeljenu na dokazima u doba pandemije COVID-19". Na uzorku od 1500 žena koje su zatražile skrb u području zdravstvene zaštite trudnica, rodilja, babinjača, te žena koje su zatražile skrb tijekom postupaka medicinski potpomognute oplodnje a odnosi se na razdoblje potpune izolacije od 19.3.-22.5.2020. Usluge vezano uz trudnoću i medicinski pomognutu oplodnju odgađane su ili otkazivane: 48% izjasnilo se da je zdravstvena skrb bila slabije dostupna nego inače, a 37% ispitanica nije uspjelo obaviti sve potrebne pretrage i preglede koje su planirale, 23% smatra da odjel na kojem su zatražile zdravstvenu uslugu nije imao dovoljan broj zdravstvenog osoblja.

Opširnije...

Pravobraniteljica o seksizmu u medijima i javnom prostoru na TV Mreži

onenastupaju9 10 2020Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, gostovala je u emisiji „One nastupaju“ na TV Mreži o temi diskriminacije temeljem spola i seksizama u medijima, izjavama javnih osoba i javnom prostoru. Govorila je o društvenoj odgovornosti osoba koje obavljaju javne funkcije i koje s pozicije moći i autoriteta postavljaju standarde komunikacije i daju primjer drugima. Osvrnula se i na neprepoznavanje seksizma kao štetnog za uspostavu ravnopravnosti muškaraca i žena, na stereotipe u reklamama i reakcije oglašivača na upozorenja Pravobraniteljice, zastupljenosti žena na upravljačkim mjestima i problemima s kojima se sreću na tržištu rada, pozitivnim pomacima koji su postignuti u posljednjih 20 godina, spolnim stereotipima u udžbenicima i medijskim sadržajima.

Opširnije...

Pravobraniteljica na N1TV o seksizmu u javnom prostoru

N1TV1102020Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, gostovala je u emisiji Newsroom N1 Televizije u kojoj se osvrnula na seksizam u javnom prostoru. Napomenula je kako još uvijek postoji veliko nerazumijevanje o tome što je seksizam i zašto je njegov učinak štetan za društvo u cjelini. Ukazala je na to da je svako argumentirano obrazlaganje vlastitih stavova dobrodošlo i dio demokratskog načina komuniciranja, dok je omalovažavanje drugih osoba na osobnoj razini neprihvatljiv način komunikacije, a korištenje seksizama kao osnove omalovažavanja je zabranjeno Zakonom o ravnopravnosti spolova jer se radi o diskriminaciji temeljem spola. Spomenula je da je seksizam prisutan i na nacionalnoj, ali i na lokalnoj i poslovnoj razini. Posljednjih osam godina je više od 50 puta javno upozoravala na neprimjerenu komunikaciju javnih osoba u javnom prostoru koja često sadrži seksističke primjedbe ili spolne stereotipe. Vezano za medije napomenula je kako isti često fokus prebacuju na način oblačenja, šminkanja ili frizure političarki, umjesto na ono što govore. RH ima zakonodavni okvir, ali je pitanje koliko javne osobe, političari i političarke, vode računa da u javnom prostoru ne koriste seksizam koji je kao oblik diskriminacije zabranjen.

Opširnije...

Javno priopćenje povodom izjava predsjednika RH

logoprsmaliZbog brojnih pritužbi građana i građanki na izjave predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića o saborskim zastupnicama Daliji Orešković i Marijani Puljak, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova daje javno priopćenje kako slijedi:
Nažalost, predsjednikov govor je direktno i indirektno obilovao uvredljivim i omalovažavajućim etiketiranjima dvije saborske zastupnice koje su ga kritizirale. Sagledavajući predsjednikove izjave isključivo iz aspekta načela ravnopravnosti spolova, smatram da je neophodno, što sam već desetke puta naglašavala u svojim priopćenjima, da osobe koje obavljaju javne funkcije, pogotovo političari, vode računa o većoj odgovornosti koju snose za izrečeno u javnom prostoru jer svojim izjavama i ponašanjem daju primjer drugima. Na političkoj sceni često svjedočimo zaoštrenoj komunikaciji u kojoj najčešće muškarci koriste i seksističku retoriku. Nazvati političarke, saborske zastupnice, „samodopadnim narikačama“ jest seksizam budući da ih se vrijeđa i omalovažava temeljem spola (narikače su izraz koji se koristi isključivo za ženske osobe).

Opširnije...

Pravobraniteljica dala intervju za Radio Dubrovnik o nasilju nad ženama

HRRadioDUPravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, dala je intervju za Radio Dubrovnik vezano za obilježavanje Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama. Govorila je o statistici vezanoj za prekršajna i kaznena djela nasilja u obitelji, o povećanju od 40% kaznenih djela obiteljskog nasilja u prvih 6 mjeseci ove godine, a u usporedbi s istim razdobljem prošle, o preblagoj penalnoj politici o potrebi edukacije sudaca i sutkinja te državnih odvjetnika/ca o rodno utemeljenom nasilju.

Više članaka ...

 1. Javno priopćenje zbog spolne i dobne diskriminacije na HRT-u
 2. Poziv na konferenciju o dostupnosti zdravstvene skrbi za žene tijekom pandemije COVID-19
 3. Podrška pravobraniteljice projektu MUP-a "Lily"
 4. Pravobraniteljica o problematici nasilja nad ženama "U mreži prvog"
 5. Izjave pravobraniteljice povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama
 6. Javno priopćenje povodom obilježavanja 22. rujna - Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama
 7. Komentar trenda medijskog praćenja odijevanja političarki
 8. Javno priopćenje povodom vrijeđanja novinarke od strane Željka Keruma
 9. Intervju pravobraniteljice za portal Lupiga o prizivu savjesti
 10. Pravobraniteljica dala izjavu za portal Klikni.hr vezano uz nasilje nad ženama
 11. Izjava pravobraniteljice za Jutarnji list povodom prvog istospolnog para udomitelja djece
 12. Intervju pravobraniteljice za portal Reci.hr
 13. Pratnja na porodu za rodilje za vrijeme epidemije virusa COVID-19
 14. Izjava pravobraniteljice za Dnevnik Nova TV na temu dekriminalizacije prostitucije
 15. Reakcija na seksizam u emisiji „Dobro jutro, Hrvatska“ (HRT)
 16. Poziv na sudjelovanje u istraživanju o iskustvima žena tijekom postupaka medicinski pomognute oplodnje (MPO) za vrijeme pandemije COVID-19
 17. Priopćenje povodom novog slučaja napada na političarke
 18. Priopćenje povodom pritužbi na omalovažavanje političarki u javnom prostoru
 19. Izjava za časopis Grazia o parlamentarnim izborima 2020.
 20. Pravobraniteljica za Radio Dubrovnik o rezultatima parlamentarnih izbora 2020.