sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

Opis slučaja 03-01/12-32 - Roditeljska skrb

Pravobraniteljici se pritužbom obratio D.J. iz Č. iznoseći sumnju na neravnopravni tretman i spolnu diskriminaciju od strane CZSS.Č. Navodi kako se nalazi u brakorazvodnom postupku te kako ima problema prilikom ostvarivanja nesmetanih kontakata sa troje mlt djece koja su nastavila živjeti kod majke, a radi čega se obraćao za pomoć i nadležnom Centru. Međutim, navodi kako je psihologinja Centra njegovu pritužbu upućenu Pravobraniteljici dala na uvid njegovoj bivšoj supruzi koja je prisilila mlt. kćer da taj dopis pročita na glas, a čime je on još više stavljen u nepovoljniji položaj kao otac.

PODUZETE MJERE: Iz dostavljenog izvješća i dokumentacije nadležnog Centra proizlazi kako su navodi pritužitelja, vezano uz opisano postupanje psihologinje Centra, istiniti. Pravobraniteljica je zaključila kako takvo postupanje nadležnog Centra svakako nije u skladu s načelom ravnopravnosti roditelja na području roditeljske skrbi, jer je ono za pritužitelja imalo negativne učinke, a što se očitovalo i u njegovim daljnjim problemima prilikom ostvarivanja kontakata s djecom. Takvim postupanjem je nadležni Centra izrazio svoju pristranost u korist majke, ali je istodobno pritužitelja, na svojevrstan način, „kaznio“ radi njegovog obraćanja Pravobraniteljici, odnosno izložio ga je svojevrsnoj viktimizaciji, a što je izričito zabranjeno čl.2. Zakona o ravnopravnosti spolova. Radi svega navedenog, Pravobraniteljica je uputila upozorenje nadležnom Centru te dala odgovarajuću preporuku za budući rad.
ISHOD: Nadležni centar je obavijestio Pravobraniteljicu kako uvažava upozorenje i preporuku te da je stoga psihologinja upozorena na navedeni propust kao i svi ostali stručni/e djelatnici/ice nadležnog Centra.