sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

SPOL

Diskriminacija rukometnih sutkinja temeljem trudnoće

RefereePravobraniteljica je posredstvom udruge B.a.B.e. zaprimila pritužbu dviju rukometnih sutkinja koje su jedine žene koje imaju status međunarodnih rukometnih sutkinja u Hrvatskoj. Sutkinje su se pritužile da ih Udruga hrvatskih rukometnih sudaca i Hrvatski rukometni savez diskriminiraju temeljem spola, odnosno trudnoće, dovodeći ih u nepovoljan položaj u usporedivoj situaciji u odnosu na njihove muške kolege na način da su ih u periodu njihove trudnoće brisali s međunarodne liste rukometnih sudaca.

Opširnije...

Uvođenje rodno osjetljivog jezika u području građevinarstva

Logo facePravobraniteljica je zaprimila pritužbu inženjerke građevinarstva na rodnu neosjetljivost jezika u službenim dokumentima (kako se u pritužbi navodi: diplome, uvjerenja, ovlaštenja i sl.) koji se koriste u građevinarstvu, a u kojima se ne poštuje rodno osjetljiv jezik navodeći strukovne kvalifikacije, zvanja i zanimanja koja se odnose na oba spola isključivo u muškom rodu. Pored toga, navodi da, premda se potpisuje u ženskom rodu, u svom svakodnevnom radu prisiljena je koristiti otisak žiga s nazivom ovlašteni inženjer.

Opširnije...

Uvođenje rodno osjetljivog jezika u službenu uporabu

Logo faceVezano za nedavne napise u medijima  o ishodu uvođenja rodno osjetljivog jezika u službenu uporabu i u svezi s time zahtjeva sudskih tumačica, Pravobraniteljica ukazuje na slijedeće:

Zaprimili smo od Udruge sudskih tumača i prevoditelja pritužbu na više slučajeva neuporabe rodno osjetljivog jezika u području rada sudskih tumača/ica: 1) na Pravilnik o stalnim sudskim tumačima (NN 88/08 i 119/08) koji je izradilo Ministarstvo pravosuđa, za koji se skreće pažnja da se u njegovom tekstu navodi samo muški rod funkcije u svim svojim člancima i stavkama, 2) na rješenja i izjave koja se izdaju na Županijskom sudu u Splitu, za koje se navodi da predviđaju isključivo muški rod funkcije i u slučajevima kada se radi o osobi ženskog spola, i 3) na navođenje zanimanja isključivo u muškom rodu na internetskoj stranici Sudačke mreže.

Opširnije...

Opis slučaja 03-05/11-04 - javne isprave

Pravobraniteljici se obratila A.B. i navela kako je, nakon što je njezin sin ishodio radnu knjižicu, utvrdila da  se u istoj javnoj ispravi uz ime i prezime nositelja traži i podatak o imenu oca. Pritužiteljica smatra da je time diskriminirana kao žena.  

Opširnije...

Opis slučaja 03-03/11-06 - obiteljska mirovina izvanbračnog druga

Pravobraniteljici se pisanom pritužbom obratila B. P. iz K., a vezano uz pravo na ostvarivanje obiteljske mirovine izvanbračnog druga. 

Opširnije...

Opis slučaja 05-01/10-09 - mediji

Pravobraniteljica je u 2010. zaprimila pritužbu N.Č. vezano za emisiju urednika i voditelja M.J. emitiranu na jednoj od televizija zbog pitanja koje je u emisiji bilo postavljeno gledateljima „Je li feminizam zločinačka organizacija?“ i diskriminacijskih izjava tijekom emisije.

Opširnije...

Opis slučaja 05-01/11-13 - mediji - seksizam

Pravobraniteljica je zaprimila pritužbu  na članak kojim je u Bjelovarskom listu 05.09.2011. pod naslovom „Dekolte predsjednice Ankice i grudi poduzetnice Ružice proglašeni najljepšima“ popraćena tribina o sudjelovanju žena u poduzetništvu i politici, održana 01.09.2011. u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. 

Opširnije...

Opis slučaja 05-06/11-06 - mediji - nasilje nad ženama

Dana 13.03.2011. u Podravskom listu objavljen je tekst „Šokantno – izopačeni monstrum na sudu“, koji je u cijelosti prenio i Jutarnji list pod naslovom „Milan (53) je godinama brutalno silovao i tukao 78-godišnju susjedu!“. U članku su navedeni intimni detalji silovanja koji ponižavaju žrtvu. 

Opširnije...

Opis slučaja 03-02/11-44 - Pritužba na rad policije

Pravobraniteljica je putem Ženske udruge „Izvor“ iz Tenje zaprimila pritužbu A. K. iz T. vezano uz nezadovoljstvo radom pol. službenika/ica u PP T. Navodi kako ju je 14.06.2011. njezin suprug P. K. brutalno zlostavljao pri čemu joj je nanio i tjelesne ozljede te kako su navedeno nasilje vidjela i djeca koja su se igrala na ulici.

Opširnije...

Opis slučaja 03-02/11-41 - Pritužba na rad policije

Pravobraniteljici se putem Ženske udruge „Izvor“ iz Tenje obratila M.A. iz O. pritužbom na rad policijskih službenika/ica. Navodi kako je žrtva obiteljskog nasilja od strane supruga uslijed čega je 17.06.2011. zatražila intervenciju policije putem telefona.

Opširnije...

Opis slučaja 03-02/11-33 - Pritužba na rad policije

Pravobraniteljica je zaprimila pritužbu A. B. iz B. u kojoj ona iznosi nezadovoljstvo načinom rada i postupanja pol. službenika/ica PP B. vezano uz pružene intervencije u njezinoj obitelji. Navodi kako je dugogodišnja žrtva obiteljskog nasilja od strane supruga radi čega je policija u njihovoj obitelji učestalo intervenirala. Smatra kako joj pol. službenici/ice nisu pružili/e adekvatnu pomoć, odnosno da su bili pristrani/e u korist njezinog supruga.

Opširnije...

Opis slučaja 03-02/11-22 - Pritužba na rad CZSS i policije

Pravobraniteljica je zaprimila pritužbu S. Š. iz K., a vezano uz rad Zavoda za socijalnu skrb K. kao i policijske postaje K. Pritužiteljica navodi kako je dugogodišnja žrtva obiteljskog nasilja od strane supruga s kojim se nalazi u brakorazvodnom postupku. Navodi kako je policija u više navrata intervenirala u njezinoj obitelji radi obiteljskog nasilja. 

Opširnije...

Opis slučaja 03-01/11-04 - Pritužba na CZSS

Pravobraniteljici se pisanom pritužbom na rad nadležnog Zavoda za socijalnu skrb obratila D.H. iz M.L. navodeći kako je bila u izvanbračnoj zajednici s R.M., a koja zajednica je raskinuta zbog njegovog nasilničkog ponašanja. Navodi kako se za pomoć obraćala nadležnom Zavodu te kako je njezina obitelj bila u tretmanu Zavoda radi obiteljskog nasilja.

Opširnije...

Opis slučaja 03-02/10-64 - Pritužba na rad CZSS

Pravobraniteljici se pritužbom obratila R. Z. iz V. navodeći kako je između nje i njezinog supruga K.Z. u tijeku brakorazvodna parnica u koju je uključen i nadležni Centar za socijalnu skrb (CZSS) S.I.Z. U braku je rođeno troje sada još mldb. djece koja žive s njom, a bračnu zajednicu je napustila jer više nije mogla trpjeti suprugovo opijanje i zlostavljanje.

Opširnije...

Opis slučaja 03-02/10-71 - Pritužba na rad CZSS i policije

Pravobraniteljica je zaprimila pisanu pritužbu M. M. iz Z., a vezano uz nezadovoljstvo postupanjem policijske postaje Z. kao i Područnog Centra za socijalnu skrb Z. U pritužbi navodi kako su ona i njezino dvoje mldb. djece žrtve obiteljskog nasilja od strane supruga s kojim se nalazi u brakorazvodnom postupku, kao i od strane suprugovih roditelja koji njoj i mldb. djeci onemogućavaju ulazak u obiteljsku kuću. Pritužiteljica navodi kako se uslijed ekonomskog nasilja za pomoć obraćala policiji kao i nadležnom Centru, ali da joj tražena pomoć nije bila pružena.

Opširnije...