sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

Opis slučaja 05-01/11-13 - mediji - seksizam

Pravobraniteljica je zaprimila pritužbu  na članak kojim je u Bjelovarskom listu 05.09.2011. pod naslovom „Dekolte predsjednice Ankice i grudi poduzetnice Ružice proglašeni najljepšima“ popraćena tribina o sudjelovanju žena u poduzetništvu i politici, održana 01.09.2011. u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. 

Budući da je u prilogu pritužbe dostavljena fotokopija spornog članka, Pravobraniteljica je zatražila od urednika/ce original članka koji do kraja 2011. nije primila pa je predmet prenesen u 2012. Međutim, i iz kopije je jasno da se cijeli članak, uključujući naslov, gotovo u cijelosti temelji na komentiranju izgleda pojedinih govornica te na seksističkim primjedbama kojima su prisutne žene svedene na seksualne objekte, zanimljive i važne samo onoliko koliko su nazočni muškarci bili „blaženi“ među njima i primjećivali njihove grudi (čak se na njih i kladili!). 

PODUZETE MJERE: Izvještavajući o tribini posvećenoj važnoj temi slabe prisutnosti žena u politici i poduzetništvu, "Bjelovarski list" je objavio članak kojim je marginalizirao temu tribine kao i ono što su govornice imale reći, a obilovao spolnim stereotipima i seksizmom te uvredljivim javnim prikazivanjem žena, što je zabranjeno Zakonom o ravnopravnosti spolova (čl.16.st.2.) te u suprotnosti s međunarodnim dokumentima. Po primitku originala članka, Pravobraniteljica je uredništvu uputila upozorenje da kao javni medij ima obavezu i odgovornost poštivati zakone i propise koji se odnose na način prikazivanja žena i muškaraca i preporuku da glavni/a urednik/ca te drugi/e urednici/ce u "Bjelovarskom listu" ubuduće vode računa da sadržaji čanaka koje objavljuju  ne uključuju seksizam i spolne stereotipe kao što je to bio slučaj sa predmetnim člankom od 05.09.2011.