sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

DRUŠTVENI ŽIVOT

Opis slučaja 05-06/12-52 - "Puteni put Zagreba"

Pravobraniteljica je primila pritužbu organizacije civilnog društva na turističku rutu jedne turističke agencije pod nazivom „Puteni put Zagreba“ kao uvredljivu i ponižavajuću za žene temeljem spola, ali i s osnova promocije prostitucije. Veliki broj medija promovirao je rutu turističke agencije koristeći se podržavajućim izrazima, bez kritičkog osvrta, pa su izvještavali o tome kako „putovima najpoznatijih bludilišta“ u gradu Zagrebu glumica kao „zanosna kurtizana“ posjetiteljima „rasplamsa maštu“ dok ih „svojim stasom, glasom i plesom mami sočnim tračevima iz života noćnih dama“. U prilogu javne televizije, voditeljica turističke agencije koja je osmislila turu naglasila je kako se ona temelji „na povijesnim činjenicama“, a novinarka javne televizije je pozvala gledatelje i gledateljice da „odbace lažni moral“ i krenu putovima „nekad liberalnog grada“. 

Opširnije...

Opis slučaja 03-06/12-03

Pravobraniteljica je pokrenula postupak na vlastitu inicijativu kako bi reagirala na javni nastup čelnika lokalne vlasti koji je opravdavajući svoju odluku o uklanjanju web portala postavljenog na službenim stranicama lokalne vlasti izjavio za utjecajni lokalni list kako uklanja portal jer „pet pedera i tri nezadovoljne žene non-stop kroje politiku grada“.

Opširnije...

Opis slučaja 03-05/13-37 - "Puteni put Zagreba" (2013.)

Pravobraniteljica je na vlastitu inicijativu pokrenula postupak temeljem letka za turističku ponudu pod nazivom „Puteni put Zagreba“ agencije Zdenac života. U promotivnom opisu navedene ture na web stranicama turističke agencije stoji tekst: „Zanosna prostitutka Margarita oživjet će skrivene trenutke i događaje. Margarita će sudionicima pokazati gdje su se nalazili najpoznatiji bordeli i kupelji te gdje su se prostitutke zabavljale kako bi proširile svoju mrežu kontakata. Razgolitit će mnoge slavne zagrebačke 'palandruše' sočnim detaljima iz njihovih života, uzburkat će gradske strasti crticama o zakonskom i društvenom uređenju prostitucije te neprestano zavoditi svojim glasom, stasom pa i plesom“. U 2012., Pravobraniteljica je temeljem pritužbi građanki postupala vezano za isti turistički program kada je izdala javno priopćenje te uputila upozorenje turističkoj agenciji da svojom turističkom ponudom „Puteni put“ promovira aktivnosti koje spadaju u sferu prekršajnog, odnosno kažnjivog ponašanja, te da zarađivanjem na priči o veselim kurtizanama, koje se zapravo samo dobro „zabavljaju“, trivijalizira i ismijava patnje žena u prostituciji, žena koje su u prostituciji završavale i završavaju, zbog siromaštva, neobrazovanosti, beskućništva, ovisnosti o drogama ili alkoholu te osobnim sudbinama ispunjenima često najtežim oblicima nasilja u obitelji od najranije dobi. Upozorila je da je romantično prikazivanje patnje žena u prostituciji uvredljivo, ponižavajuće i omalovažavajuće.

Opširnije...