Održan okrugli stol o prijedlogu izmjena i dopuna Kaznenog zakona s naglaskom na nasilničko ponašanje i nasilje u obitelji

DSC 0384U prostorijama Hrvatskoga sabora a u organizaciji Kluba zastupnika SDP-a, održan je okrugli stol na temu „Prijedlog izmjena i dopuna Kaznenog zakona“, s naglaskom na nasilničko ponašanje i nasilje u obitelji.

Uvodna izlaganja održali su ministar pravosuđa, Orsat Miljenić, odvjetnica Autonomne ženske kuće Zagreb, Sanja Bezbradica Jelavić te pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić.

Ministar Miljenić se osvrnuo na problematiku obiteljskog nasilja te na postojeći prekršajno-pravni i kazneno-pravni zakonski okvir kao i njihove prednosti i nedostatke. Naglasio je kako treba poslati snažnu poruku društvu, ali i samim počiniteljima, o tome kako je svaki oblik obiteljskog (kao i svakog drugog nasilja) nedopušten. Naglasio je kako kazneno-pravno sankcioniranje obiteljskog nasilja svakako šalje snažniju poruku ali i osudu društva prema počiniteljima. Istaknuo je kako postojeće izmjene kaznenog zakonodavstva idu u dva smjera: vezano uz nasilničko ponašanje prema bliskoj osobi te vezano uz nasilničko ponašanje koje je počinjeno iz mržnje prema određenim društvenim skupinama.

Sanja Bezbradica Jelavić, odvjetnica AŽK naglasila je kako su uočeni nedostaci u dosadašnjem zakonodavstvu vezano uz problematiku obiteljskog nasilja, a koje samo po sebi predstavlja široki pojam. Smatra kako bi se samo najblaži i najlakši oblici obiteljskog nasilja trebali kažnjavati kao prekršaj, a osvrnula se i na tzv. Istambulsku konvenciju koju Republika Hrvatska još uvijek nije ratificirala.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić osvrnula se na pitanje sudske prakse, prepoznavanja obiteljskog nasilja od stane nadležnih institucija (svih dionika u postupanju u slučaju obiteljskog nasilja kao i državnih tijela nadležnih za kazneni progon te sudova), kao i dosljednu provedbu i primjenu zakona u praksi od strane svih nadležnih institucija. Također je istaknula i važnost države u prepoznavanju i sankcioniranju obiteljskog nasilja kao oblika spolne diskriminacije. Pravobraniteljica se osvrnula i na pojedine primjere iz svoje dosadašnje prakse vezano uz obiteljsko nasilje kao i na primjere loše prakse pojedinih institucija.

Nakon uvodnih izlaganja uslijedila je rasprava u kojoj su sudjelovali saborski zastupnici/e pojedinih političkih stranaka, brojni predstavnici/ice nadležnih institucija i organizacija civilnog društva koje se bave nacionalnim i spolnim manjinama.

Iz medija:

Večernji list, 05.11.2014.

Psihičko nasilje izlazi iz prekršajne i ulazi u kaznenu sferu zakona, Index.hr, 05.11.2014.

Nasilničko ponašanje postaje kazneno djelo: "To nije prometni prekršaj", Index.hr, 05.11.2014.

Izmjene: Za psihičko nasilje ubuduće će se ići u zatvor, 24sata, 05.11.2014.

Prijedlog: Za psihičkko nasilje do pet godina zatvora, Dnevnik.hr, 05.11.2014.

Za kazneno djelo psihičkog nasilja do pet godina zatvora, RTL, 05.11.2014.

Za psihičko nasilje u zatvor do pet godina, vecernji.hr, 5.11.2014.

Za psihičko nasilje ići će se u zatvor do pet godina! Miljenić najavio izmjene kaznenog zakona, Jutarnji list, 06.11.2014.

Stop nasilju: Za psihičko zlostavljanje do pet godina zatvora, Novi list, 06.11.2014.

Attachments:
Download this file (document.pdf)Večernji list, 06.11.2014.[ ]104 Kb