Politička participacija

Panel o ženama u lokalnoj politici

Rijeka2701 webPravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić sudjelovala je u panel raspravi o nedovoljnoj uključenosti žena u politiku koji je u Rijeci organizirala Hrvatska zajednica županija pod nazivom „Panel o ženama u lokalnoj politici“. U raspravi je govorila o odgovornosti samih stranaka za izrazito nisku zastupljenost žena u lokalnim tijelima odlučivanja kao i u Hrvatskom saboru.

Opširnije...

Istraživanje Povjerenstva za ravnopravnost spolova Varaždinske županije

varazdinskazupPovjerenstvo za ravnopravnost spolova Varaždinske županije provelo je istraživanje pod nazivom „Analiza rodne strukture sastava predstavničkih i izvršnih tijela jedinica lokalne samouprave i jedinice područne (regionalne) samouprave Varaždinske županije prema provedenim lokalnim izborima 2005., 2009. i 2013. godine“, a čiji rezultati su predstavljeni u Županijskoj palači 1. listopada 2015. Cilj istraživanja bio je prikaz stvarnog stanja zastupljenosti žena i muškaraca u postupku kandidiranja i participiranja u tijelima vlasti po provođenju lokalnih izbora.

Attachments:
Download this file (Jutarnji varaždinski, 2.10.2015.pdf)Jutarnji varaždinski, 2.10.2015.pdf[ ]188 Kb
Opširnije...

Treći susret "Politika ženama!"

politikazenama30052015Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić sudjelovala je danas na trećem susretu Politika ženama! u organizaciji Foruma žena SDP-a i zaklade Friedrich Ebert Stiftung na kojem su sudjelovale predstavnice stranaka Orah, HNS i SDP iz cijele Hrvatske. Pravobraniteljica je predstavila nadležnosti institucije te dala naglaske iz Izvješća o radu za 2014. koje je jučer prihvaćeno u Hrvatskom saboru.

Opširnije...

Perspektiva žena u politici u Republici Hrvatskoj

prsWEBPravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić sudjelovala je danas u raspravi pod nazivom ‘Perspektiva žena u politici Republike Hrvatske' Refleksija na Međunarodni dan žena, koju su zajednički organizirali Francusko veleposlanstvo u Zagrebu i GTF – Inicijativa za održivi rast. U raspravi su sudjelovale: su Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednica Republike Hrvatske, zastupnice Hrvatskog sabora Mirela Holy, Gordana Sobol, Nansi Tireli, Veleposlanica Republike Francuske NJ.E. Michelle Boccoz i Veleposlanica Republike Austrije NJ.E. Andrea Ikić-Böhm, Helena Štimac-Radin, ravnateljica Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH, Marica Jančić, načelnica Općine Marija Gorica, Smiljana Leinert-Novosel, profesorica s Fakulteta političkih znanosti  i Mary Ann Rukavina Cipetić, predsjednica udruge GTF – Inicijativa za održivi rast.

Opširnije...

Izabrana predsjednica Republike Hrvatske

KolindaPrema privremenim neslužbenim rezultatima izbora za predsjednika/cu Republike Hrvatske (www.izbori.hr) s 50,74% glasova birača pobijedila je Kolinda Grabar Kitarović, kandidatkinja HDZ-a i koalicijskih partnera čime je Republika Hrvatska dobila prvu predsjednicu. Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić čestita novoj predsjednici Republike Hrvatske, Kolindi Grabar Kitarović, na izboru za predsjednicu RH. Danas u svijetu predsjednicu ima još samo 9 zemalja (Liberija, Argentina, Litva, Brazil, Kosovo, Južna Koreja, Centralna Afrička Republika, Čile i Malta). Pravobraniteljica smatra da je ovaj rezultat pokazao da biračko tijelo podržava  ženu kao predsjednicu, odnosno da očito ne smatra da je politika „muški“ posao te da nema rezerve prema poklanjanju povjerenja ženi na najvišoj političkoj razini.

Opširnije...

Pravobraniteljica na okruglom stolu "Rod, spol i pitanje ravnopravnosti"

ORAH08052014Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić sudjelovala je na tribini „Rod, spol i pitanje ravnopravnosti“ u organizaciji stranke ORAH. Uvodničarka je bila Mirela Holy, saborska zastupnica, predsjednica stranke ORaH i nositeljica izborne liste ORaH-a za EU parlament koja je govorila o paritetnoj demokraciji. Pravobraniteljica se osvrnula na statističke pokazatelje zastupljenosti žena u političkim strukturama, rezultate dosadašnjih izbora i kandidacijske liste, te na zastupljenost žena u upravljačkim strukturama. Iznijela je rezultate istraživanja koje je provedno u sklopu Progress projekta.

Opširnije...

Seminar o političkoj participaciji žena

forumsdp  fes novodrustvo

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić izlagala je na četvrtom susretu u sklopu seminara namijenjenog političkom osnaživanju i obrazovanju žena iz stranaka, sindikalistkinja te aktivistkinja organizacija civilnoga društva koji su 14. i 15. prosinca pod nazivom „Politika ženama!“ zajednički organizirali Socijaldemokratski forum žena SDP-a Hrvatske, Udruga za razvitak socijalne demokracije Novo društvo i Zaklada Friedrich Ebert. Pravobraniteljica je predstavila svoje Izvješće o radu te se posebno osvrnula na područje rada i zapošljavanja te političke participacije. U interaktivnoj komunikaciji pravobraniteljica je odgovarala na pitanja sudionica seminara.

Opširnije...

Predstavljanje knjige "Širenje područja političkog"

knjigaPravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić prisustvovala je promociji knjige „Širenje područja političkog: novi pogledi na političku participaciju žena“ urednice Zorice Siročić i Lede Sutlović. Knjigu su predstavile dr.sc. Biljana Kašić s Odjela za sociologiju Sveučilišta u Zadru i dr. sc. Smiljana Leinert Novosel s Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Knjiga između ostalog govori o rodno osvještenim politikama, o rodnoj podjeli rada kao prepreci političkoj participaciji žena te o desetljeću istraživanja stavova građana i građanki o sudjelovanju žena u politici i na mjestima odlučivanja. Knjigu je izdao Centar za ženske studije, a u pdf formatu dostupna je ovdje >>

Poziv pravobraniteljice političkim strankama u RH vezano za provedbu lokalnih izbora u Republici Hrvatskoj 2013.

ZORSmaliOdlukama Vlade Republike Hrvatske od 11. travnja 2013. koje su stupile na snagu 18. travnja 2013. određeno je održavanje izbora za predstavnička tijela lokalnih i područnih (regionalnih) samouprava u nedjelju 19. svibnja 2013. Pravo predlaganja kandidacijskih lista između ostalih imaju i sve političke stranke (samostalno ili u koaliciji) trenutno registrirane u Republici Hrvatskoj kojih, s današnjim danom, ima ukupno 141 prema Registru političkih stranaka Republike Hrvatske pri Ministarstvu uprave.


Opširnije...

Tribina povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

SDPTrnjePravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić bila je gošća tribine povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama u  organizaciji Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a Mjesne organizacije Trnje. 

Tema razgovora odnosila se na "Borbu protiv nasilja nad ženama te položaj žena u društvu i politici".

Prijedlog za davanje vjerodostojnog tumačenja čl.15 .st.2. ZRS-a (2)

jankoOdržana je 10. sjednica saborskog Odbora za ravnopravnost spolova s točkom dnevnog reda o raspravi prijedloga za davanje vjerodostojnog tumačenja čl.15. st.2. Zakona o ravnopravnosti spolova koji propisuje kako prilikom provođenja trećih redovnih izbora od stupanja na snagu Zakona o ravnopravnosti spolova, političke stranke moraju osigurati uravnoteženu zastupljenost oba spola od najmanje 40%. Prijedlog za davanje vjerodostojnog tumačenja navedene odredbe je predsjedniku Hrvatskoga sabora uputila Nansi Tireli, zastupnica u Hrvatskome saboru ujedno predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova Hrvatskoga sabora.

Opširnije...

Uravnotežena zastupljenost žena i muškaraca na izbornim listama

zorsStajalište pravobraniteljice za ravnopravnost spolova o pozitivnom jamstvu uravnotežene zastupljenosti žena i muškaraca na izbornim listama propisanim čl. 15. Zakona o ravnopravnosti spolova

Potaknuta upitima saborskih zastupnica i zastupnika te predstavnika i predstavnica političkih stranaka, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova je dala tumačenje članka 15. i čl. 35. Zakona o ravnopravnosti spolova (NN 82/2008). Članak 15. stavak 1. Zakona o ravnopravnosti spolova obvezuje političke stranke da na listama za političke demokratske izbore u predstavnička tijela svih razina vlasti vode brigu kako bi osigurale minimalnu zastupljenost osoba oba spola u razini od 40% svih kandidata i kandidatkinja na izbornoj listi. 

Opširnije...

Pravobraniteljica uvodničarka na seminaru Političke akademije HNS-a

prshnsŽenska inicijativa HNS-a organizirala je seminar Političke akademije HNS-a pod nazivom "Žene i politika  - ususret lokalnim izborima 2013." Prva uvodničarka seminara bila je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić s temom "Žene i politika" u kojoj je posebno naglasila zakonsku regulativu vezanu uz sudjelovanje žena na lokalnim izborima, političke kvote, percepciju političarki i seksizam u medijima, rodno osjetljivi proračun i  proces donošenja odluka na lokalnoj razini, potrebu stranačke edukacije ne samo žena, već i muškaraca vezano za promicanje načela ravnopravnosti spolova.

Opširnije...

Pravobraniteljica panelistica na radionici "(Ne)moć politika rodne ravnopravnosti" (2)

panel SDFZU okviru Programa političkog obrazovanja za ženski aktivizam u organizaciji Socijal-demokratskog foruma žena, Udruge za razvitak socijalne demokracije Novo društvo i Zaklade Friedrich Ebert, održana je radionica na temu „(Ne)moć politika rodne ravnopravnosti“, na kojoj je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, bila panelistica zajedno s ravnateljicom Centra za ženske studije, Radom Borić.

Opširnije...

Pravobraniteljica na predstavljanju istraživanja "Žene u hrvatskoj politici 2011."

PRSZeneuhrvpoliticiPravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić prisustvovala je predstavljanju rezultata istraživanja "Žene u hrvatskoj politici 2011." koje je u razdoblju od 30. 11. do 15. 12.  2011. proveo Centar za ženske studije na uzorku od 1201 građana/građanki. U raspravi koja je uslijedila nakon predstavljanja projekta i rezultata istraživanja pravobraniteljica za ravnopravnost spolova osvrnula se na pitanje političkih kvota, ali i poslovnih kvota koje se uvode za rukovodeće pozicije u trgovačkim društvima na području Europske unije, te stavila naglasak na ulogu odgojno obrazovnih ustanova u promicanju načela ravnopravnosti spolova.

Opširnije...