Dobra i usluge

Temeljem upozorenja i preporuke Pravobraniteljice, HAK izmijenio uvjete za obiteljsko članstvo

HAKlogoTemeljem pritužbe portala CroL da je uvjet HAK-a za ostvarivanje prava na obiteljsko članstvo da "supružnici moraju biti različitih spolova", Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova pokrenula je antidiskriminacijski postupak i upozorila HAK na članke 2. i članak 3. Zakona o životnom partnerstvu osoba istog spola (NN 92/14)  koji životno partnerstvo definiraju kao zajednicu obiteljskog života.

Opširnije...

Upozorenje i poziv Pravobraniteljice putničkim agencijama

logoprsmaliZbog građana i građanki koji/e su se obraćali instituciji Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, pritužujući se na diskriminaciju u oglašavanju pojedinih turističkih programa agencija koje organiziraju krstarenja namijenjene „samo gay osobama“, te budući da se približava nova turistička sezona, Pravobraniteljica upućuje upozorenje i poziv putničkim agencijama da prilikom oglašavanja turističkih programa, u promidžbenom materijalu i na web stranicama, vidljivo naglase da su sve usluge koje nude na tržištu otvorene za sve osobe bez obzira na njihov spol ili seksualnu orijentaciju.

Opširnije...

Nejednaki pristup tržišnoj usluzi

tickets1Potaknuta nizom promidžbenih poruka o uslugama organizirane proslave dočeka Nove godine koje se ovih dana mogu vidjeti i čuti u javnosti, a kojima se reklamira jeftinija cijena ulaznice na takve proslave za žene, Pravobraniteljica je našla potrebnim ovim putem upozoriti organizatore takvih proslava kako ovakav način određivanja cijene konkretne usluge predstavlja izravnu diskriminaciju temeljem spola u pogledu pristupa tržišnim uslugama, a koja je zabranjena čl. 7. st. 1. Zakona o ravnopravnosti spolova odnosno čl. 2. st. 1. i čl. 8. tč. 8. Zakona o suzbijanju diskriminacije.

Opširnije...