Zdravstvena zaštita

Opis slučaja 03-05/13-02 - Odbijanje izdavanja kontracepcijskog sredstva

Pravobraniteljica je putem medija saznala za slučaj pacijentice kojoj je magistra farmacije, ujedno i vlasnica Ljekarne A.D. iz D.R., odbila izdati kontracepcijsko sredstvo propisano liječničkim receptom pozivajući se pritom na prigovor savjesti.

Opširnije...

Opis slučaja 03-05/13-11 - Uskraćivanje "tablete za dan poslije"

Putem pojedinih medija Pravobraniteljica je saznala kako je liječnica na Hitnom ginekološkom prijemu KBC S., dr. K.D., u mjesecu ožujku 2013. odbila 18-godišnjoj djevojci propisati „tabletu za dan poslije“ govoreći joj da će time uništiti svoj život i da su to abortivna sredstva. Vezano uz navedeno, u medijima se navodi kako je predmetna liječnica isprva, kada je čula zbog čega je djevojka zatražila pomoć, odbila djevojku pregledati. Međutim obzirom da je djevojka bila u pratnji prijateljice koja je zatražila razgovor sa šefom klinike, navodi se kako je liječnica ipak pristala pregledati djevojku, ali da joj je odbila propisati „tabletu za dan poslije“.

Opširnije...

Opis slučaja 03-06/13-11

Pravobraniteljica je uočila napis koji je objavljen na jednom od portala pod nazivom „U ime Glave obitelji“ autorice I.S.B. Autorica je opisala svoja iskustva iz Klinike za ženske bolesti - KBC Z. U bitnom navodi da joj nisu dopustili da bude nazočna kod poroda svoje prijateljice kojoj je bila u pratnji, premda je imala potvrdu o završenom tečaju za trudnice, cit.. „Tamo neki glavni jednostavno je zabranio. Ona je ostala sama unutra, doslovno čekajući, kad su je spremili na krevet da netko obrati pažnju na nju, dok im se nije obratila ona s: 'Oprostite, ja ću roditi'. Ja sam ostala vani, bijesna jer ne mogu ništa, jer su veći od careva, jer nemaš pravo na objašnjenje.“, te dalje navodi, cit.: „…prijateljica mi je rekla: Kad su me vozili liftom, ona stara sestra te se sjetila i rekla da se to više ne može zbog onih gej parada.“

Opširnije...

Okrugli stol o medicinski potpomognutoj oplodnji

26. travnja 2012. održan je okrugli stol o medicinski potpomognutoj oplodnji u organizaciji Ženske sobe i udruge Roda. Na okruglom stolu govorili su ministar zdravlja, prof. dr. sc. Rajko Ostojić, dr. sc. Dubravka Šimonović, dr. sc. Erden Radončić, dr. sc. Romana Dmitrović, mr. sc. Alfred Kniewald, prof. dr. sc. Hrvoje Vrčić, Sanja Juras i Jelena Koprić te predstavnice pacijentica i pacijenata. Okrugli stol je organiziran kao reakcija na prijedlog Zakona o medicinski potmognutoj oplodnji koji je usvojen na sjednici Vlade RH. Ispred Ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova okruglom stolu je prisustvovala načelnica stručne službe, Sanja Oluški Radaković.