Rad i zapošljavanje

Prijava na 4. krug natječaja za Bazu poslovnih žena Hrvatske

BAZA FOTOHrvatska udruga poslodavaca poziva poslovne žene da se prijave na 4. krug natječaja za Bazu poslovnih žena Hrvatske koji je otvoren od 18. prosinca 2019. do 14. veljače 2020. godine. Baza poslovnih žena inicijativa je HUP-a i Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Republike Hrvatske, nastala u okviru prvog EU projekta kojem je Pravobraniteljica bila nositeljica: "Uklanjanje staklenog labirinta – jednakost prilika u pristupu pozicijama ekonomskog odlučivanja u Hrvatskoj". Baza okuplja sposobne i kvalificirane poslovne žene koje u svakom trenutku preuzeti neku od upravljačkih pozicija u kompanijama. Baza danas ima više od 100 članica - uspješnih žena poduzetnica i predsjednica, odnosno, članica Uprava društava. Kandidatkinje trebaju zadovoljavati propisane kriterije, a prijave se vrše putem obrasca za prijavu uz priložen životopis i šalju se na e-mail adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..">Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Opširnije...

Nastavak suradnje s HUP-om vezano za Bazu poslovnih žena Hrvatske

HUPsastPravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić i stručna suradnica Pravobraniteljice Martina Strunjak sastale su se s predstavnicama Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), savjetnicom glavnog direktora za radne odnose i ljudske potencijale Milicom Jovanović, savjetnicom za održivi razvoj i društveno odgovorno poslovanje Vali Marszalek i voditeljicom odnosa s javnošću Leom Šćrbec, kako bi raspravile predstojeće aktivnosti vezano za novi krug natječaja za Bazu poslovnih žena Hrvatske. 

Opširnije...

Pravobraniteljica se uključila u javnu raspravu o mirovinskoj reformi

ministarstvoradaPravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić sudjelovala je u javnoj raspravi o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom osiguranju te uputila nadležnom ministarstvu svoje mišljenje. Istaknula je kako se malo govori o velikoj razlici u mirovinama između muškaraca i žena te upozorila da žene u prosjeku imaju 20 posto niže mirovine, što je posljedica niza nepovoljnih trendova koji, između ostalog, uključuju segregaciju na tržištu rada te ukazuju na veći postotak žena koje rade na nepuno radno vrijeme, za nižu satnicu, uz prekide u radnom odnosu i s manjim brojem godina radnog staža zbog neplaćenog rada koji obavljaju kao majke i njegovateljice u svojim obiteljima. U neravnopravnom položaju su osobito žene s većim brojem djece. U privitku se nalazi cjelovito mišljenje Pravobraniteljice upućeno Ministarstvu rada i mirovinskog sustava.

Opširnije...

IKEA-ina konferencija povodom Međunarodnog dana žena

IKEAkonf1Povodom Međunarodnog dana žena u organizaciji IKEA-e i Jutarnjeg lista na temu rodne ravnopravnosti održana je konferencija i panel diskusija pod nazivom „Ravnopravnost je bolja za sve“. Na konferenciji su, između ostalih sudionika/ca, uvodni govor održale Sara Brody, Leadership& Diversity Manager iz IKEA grupe i Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova. Sara Brody menadžerica IKEA grupe uvodno je iznijela podatak da je od 149.000 suradnika/ca, 54% suradnica, a 49% žena je na upravljačkim pozicijama. Istaknula je rodnu ravnopravnost kao važan segment za uspješno poslovanje ove ugledne korporacije. Također je naglasila ambiciju tvrtke da na svim pozicijama bude 50%-50% žena i muškaraca, uz slogan koji njeguju među zaposlenicima/ama: Budi ono što jesi!

Opširnije...

Najava konferencije "Ravnopravnost je bolja za sve"

IKEAkonf2018Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova sudjelovat će na konferenciji „Ravnopravnost je bolja za sve“ koju povodom Međunarodnog dana žena 7. ožujka organiziraju IKEA i Jutarnji list. Pravobraniteljica će kao uvodničarka govoriti o položaju žena na tržištu rada, nakon čega će uslijediti panel rasprava predstavnica poslodavaca i sindikata na temu kako tvrtke mogu doprinijeti postizanju ravnopravnosti žena i muškaraca u društvu. Vezano za konferenciju Jutarnji list objavljuje niz članaka vezanih za ravnopravnost spolova na tržištu rada među kojima i članke temeljene na podacima iz prakse Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova. Prvi članak objavljen je 2. veljače 2018. „Četiri priče o majkama koje su šikanirane na svojem radnom mjestu“. Drugi članak odnosit će se na spolno uznemiravanje na radnom mjestu i bit će objavljen u Jutarnjem listu u ponedjeljak 5. veljače 2018.

 

 

Sastanak s predsjednicom Hrvatske komore primalja

BarbaraFinderleveljaca2016Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić sastala se danas s predsjednicom Hrvatske komore primalja, Barbarom Finderle, vezano za Zakon o primaljstvu koji ne predviđa muški rod za zanimanje primalje iako se za to zanimanje školuju, i dobivaju svjedodžbe o završenom školovanju, i muškarci. Gospođa Finderle upoznala je pravobraniteljicu sa činjenicom da iako u RH postoje srednje škole za primalje-asistentice, oni/e koji/e ju završe najčešće ne mogu pronaći posao u struci u Hrvatskoj, osim ako ne završe još tri godine studija i dobiju svjedodžbu prvostupnice/ka primaljstva.

Opširnije...

Sudjelovanje na konferenciji posvećenoj poduzetnicama "Dan kreativnih žena"

dankreativnihzena9032015Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić sudjelovala je na konferenciji posvećenoj poduzetnicama koju je pod nazivom „Dan kreativnih žena“ organizirala Hrvatska gospodarska komora. Pravobraniteljica je izlagala u okviru Panela I – „Žene i liderstvo: kako postati uspješna poslovna žena“. Osvrnuvši se na inicijativu pokretanja Strategije razvitka ženskog poduzetništva od 2014.-2020.“, pravobraniteljica je istaknula kako su vidljivi pomaci u osnaživanju žena kako bi pokrenule vlastite poslove.

Opširnije...

Održan okrugli stol „Koliko smo zapravo ravnopravni?“

ravnoprPravobraniteljica Višnja Ljubičić bila je jedna od govornica na okruglom stolu pod nazivom „Koliko smo zapravo ravnopravni?“ u organizaciji Udruge „ZG“ pod pokroviteljstvom Grada Zagreba i portala ZG-magazin.

Tribina je održana 23. rujna 2014. u Tribini grada Zagreba, a osim pravobraniteljice sudionice okruglog stola bile su gđa Margareta Mađerić, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Zagreba, gđa Jadranka Boban Pejić, direktorica tvrtke Biovega te gđa Ivana Šimek iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

 

Opširnije...

Pravobraniteljica na tribini o zastupljenosti žena u politici i na vodećim funkcijama u gospodarstvu

TribinaPredsjednik7ozujka2014Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić izlagala je kao jedna od panelistica na tribini „Zastupljenost žena u politici i na vodećim funkcijama u gospodarstvu u Republici Hrvatskoj i Europskoj uniji“ koju je organizirao Ured predsjednika Republike Hrvatske u suradnji s Predstavništvom Europske komisije i Uredom za informiranje Europskog parlamenta u RH. Pozdravnim govorom prisutnima su se obratili Ivo Josipović, predsjednik Republike Hrvatske, Josip Leko, predsjednik Hrvatskog sabora, Vesna Pusić, ministrica vanjskih poslova, Branko Baričević, predstavnik Europske komisije u Republici Hrvatskoj. Osim pravobraniteljice u panelu su izlagali i Violeta Simeonova Staničić, voditeljica Ureda za informiranje Europskog parlamenta u RH, Gordana Kovačević, menadžerica desetljeća, Ericsson Nikola Tesla te Jadranka Kosor, saborska zastupnica i bivša predsjednica Vlade RH.

Attachments:
Download this file (Gloria 13 ozujka 2014.pdf)Gloria 13 ozujka 2014.pdf[ ]249 Kb
Opširnije...

Pravobraniteljica za Libelu o ženama na tržištu rada

libelaradnicePravobraniteljica za ravnopravnost spolova dala je intervju za portal Libela.org vezano za nepovoljnu poziciju žena na tržištu rada, suzbijanje spolno uvjetovane diskriminacije, zlouporabu ugovora na određeno vrijeme od strane poslodavaca, neprijavljivanje diskriminacije temeljem spola zbog straha da će izgubiti posao, nejednakost rodnih uloga unutar obitelji kao jednu od prepreka jednakim mogućnostima žena i muškaraca u usavršavanju profesionalnih vještina, dvostruko opterećenje zaposlenih žena te anti-diskriminacijske zakone i sudsku praksu.

Opširnije...

Pravobraniteljica na okruglom stolu o prijedlogu Zakona o radu

PRSSabor11veljace2014U Hrvatskom saboru u organizaciji Kluba zastupnika Hrvatskih laburista i Ženske fronte za radna i socijalna prava održan je okrugli stol o prijedlogu izmjena Zakona o radu pod nazivom „Žene i (ne)sigurno radno zakonodavstvo“. Na okruglom stolu sudjelovala je i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić koja je u svom izlaganju govorila o zaključcima postupanja po pritužbama građanki vezano za zapošljavanje i tržište rada. Naglasila je da postojeći zakonodavni okvir nije uspio suzbiti diskriminaciju na tržištu rada niti osigurati veću zaposlenost, da prilikom izrade zakonskog prijedloga nije napravljena procjena učinka tog propisa u širem kontekstu te da će se loša rješenja predloženog ZOR-a prelomiti na ženama koje će se teže zapošljavati, teže napredovati i lakše dobivati otkaze.

Opširnije...

Sastanak s ravnateljicom HZZ-a (2)

PRSHZZOwebPravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić i zamjenik pravobraniteljice Goran Selanec održali su radni sastanak s ravnateljicom Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ankicom Paun Jarallah, vezano uz istraživanje položaja nezaposlenih žena koje pokušavaju zasnovati radni odnos tijekom trudnoće ili u razdoblju nakon porođaja. Na sastanku je dogovorena suradnja Pravobraniteljice i HZZ-a u definiranju i provođenju istraživanja čiji će rezultati biti uključeni u godišnje izvješće Pravobraniteljice Hrvatskom Saboru. O diskriminatornom postupanju prema trudnicama i ženama s malom djecom na hrvatskom tržištu rada govori se gotovo isključivo kroz iskaze osoba koje su o tome hrabro progovorile kroz medije i u rijetkim slučajevima javno progovara o diskriminatornom ponašanju prema  trudnicama  i majkama s malom djecom, ovo istraživanje bi pomaklo razinu rasprave o ovom problemu pružajući važne načelne statističke pokazatelje o položaju ove skupine žena.

Sastanak s predstavnicama HZZO-a, Ministarstva zdravlja i Ministarstva socijalne politike i mladih

sastanak9listopadaPravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić održala je u svojem uredu zajednički sastanak s predstavnicama Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, Ministarstva zdravlja i Ministarstva socijalne politike i mladih, a vezano uz diskriminaciju temeljem trudnoće prema trudnicama koje se zapošljavaju za vrijeme trudnoće i, sukladno tome, pokušavaju ostvariti svoje zakonom zajamčeno pravo na porodiljnu naknadu. Uz pravobraniteljicu, na sastanku su bili/e prisutni/e zamjenik pravobraniteljice, Goran Selanec, načelnica službe za stručne poslove Sanja Oluški Radaković te stručna savjetnica Martina Krnić.

Opširnije...

Žensko poduzetništvo - motor za stvaranje radnih mjesta u JI Europi

GTF21rujnaRegionalni centar za razvoj poduzetnickih kompetencija za zemlje Jugoistočne Europe i Gender Task Force - Regionalni centar za jednakost spolova organizirali su prezentaciju projekta pod nazivom "Žene poduzetnice - motor za stvaranje radnih mjesta u JI Europi", na kojem je sudjelovala i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić. Projekt je financiran od strane Vlade Kraljevine Švedske i provodit će se naredne 3 godine u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Kosovu, Makedoniji, Moldaviji, Srbiji i Turskoj.

Opširnije...

Intervju s pravobraniteljicom u glasniku MUP-a

prsvljPravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, dala je intervju novinarki glasila Ministarstva unutarnjih poslova "Mir Ugled Povjerenje", koji je pod naslovom "Predstavljen vodič: Kako prepoznati spolnu diskriminaciju na radnom mjestu i kako se od nje zaštititi", objavljen u broju 57, svibanj/lipanj 2012. Intervju je većinom vezan uz problematiku spolne diskriminacije na radnom mjestu, pritužbe upućene Uredu pravobraniteljice tim temeljem te suradnju Ureda pravobraniteljice i MUP-a. Intervju dostupan u privitku.