Pravosuđe

Odluka Ustavnog suda

ustavni sudUstavni sud Republike Hrvatske objavio je odlukom da se privremenom mjerom obustavlja izvršenje svih pojedinačnih akata i radnji koje se poduzimaju na osnovi Obiteljskog zakona ("Narodne novine" broj 75/14.) do donošenja konačne odluke Ustavnog suda Republike Hrvatske o suglasnosti s Ustavom Obiteljskog zakona.

Link na Odluku Ustavnog suda

Održan okrugli stol o prijedlogu izmjena i dopuna Kaznenog zakona s naglaskom na nasilničko ponašanje i nasilje u obitelji

DSC 0384U prostorijama Hrvatskoga sabora a u organizaciji Kluba zastupnika SDP-a, održan je okrugli stol na temu „Prijedlog izmjena i dopuna Kaznenog zakona“, s naglaskom na nasilničko ponašanje i nasilje u obitelji.

Uvodna izlaganja održali su ministar pravosuđa, Orsat Miljenić, odvjetnica Autonomne ženske kuće Zagreb, Sanja Bezbradica Jelavić te pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić.

Attachments:
Download this file (document.pdf)Večernji list, 06.11.2014.[ ]104 Kb
Opširnije...

Inicijativa za poboljšanje učinkovitosti anti-diskriminacijske zaštite

hoklogoPravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, zamjenik pravobraniteljice Goran Selanec i načelnica stručne službe za pravne poslove Sanja Oluški Radaković, održali su radni sastanak u Hrvatskoj odvjetničkoj komori s poslovnom tajnicom Mirnom Skelin i glavnom tajnicom Ingrid Mohorovičić-Gjanković. Sastanak je održan vezano za unaprjeđivanje učinkovitosti anti-diskriminacijske zaštite u sklopu kojeg su predviđena stručna usavršavanja. Temeljem istraživanja Pravobraniteljice iz 2012. godine o učestalosti anti-diskriminacijskih predmeta u sudskoj praksi, Pravobraniteljica je zaključila da je potrebno poduzeti odgovarajuće korake, pogotovo u smislu stručnog usavršavanja odvjetnika/ca i sudaca/sutkinja. U tom smislu predvidjela je doprinose Hrvatske odvjetničke komore, Pravosudne akademije, pravnih fakulteta u RH i organizacija civilnog društva.

Opširnije...

Priopćenje Ustavnog suda o referendumu

ustavni sudDana 14. studenog 2013., Ustavni sud Republike Hrvatske jednoglasno je donio odluku kojom priopćava o narodnom ustavotvornom referendumu o definiciji braka u kojoj navodi da nema razloga za poništavanje odluke Hrvatskog sabora o raspisivanju državnog referenduma o braku, donesene 8. studenog 2013.
Ustavni sud nije razmatrao ustavnost referendumskog pitanja, ali je istaknuo da svaka moguća dopuna Ustava odredbom da je „brak životna zajednica žene i muškarca“ ne smije utjecati na daljnji razvitak zakonskih okvira instituta izvanbračne i istospolne zajednice odnosno da svatko u Republici Hrvatskoj ima pravo na poštovanje i pravnu zaštitu svoga osobnog i obiteljskog života te svoga ljudskog dostojanstva.

Posjet pravobraniteljice Kaznionici i Odgojnom zavodu u Požegi

KDPozega3Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić je uz pratnju ravnateljice Ratke Farkaš i zamjenika ravnateljice Sandija Prpića obišla Kaznionicu i Odgojni zavod u Požegi, koji obuhvaćaju Odjel za maloljetnice, poluotvoreni te zatvoreni odjel za kažnjenice te zatvor i Kaznionicu za maloljetne osobe. Tom prilikom pravobraniteljica je razgledala uvjete i način smještaja kažnjenica, ali i kažnjenika i razgovarala s pravosudnim osobljem, odgajateljicama i odgajateljima. Posebno je razgovarala i sa kažnjenicama koje su izrazile želju za razgovorom. Prilikom obilaska zatvora pravobraniteljica je anonimno anketirala zatvorenice na okolnosti boravka u zatvoru, kao i ondje zaposleno osoblje.

Opširnije...

Tribina o dostupnosti pravde za žrtve silovanja u ratu

kitzsijecanj2013U Kic-u  je održana tribina o problemima procesuiranja zločina silovanja u ratu pred hrvatskim pravosuđem. Na tribini su govorili: pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, predstavnica Documente Milena Čalić Jelić, predstavnik Inicijative mladih za ljudska prava Mario Mažić i predsjednica udruge Žene u domovinskom ratu Marija Slišković. Tribinu je moderirala novinarka Danijela Stanojević.

Pravobraniteljica je govorila o potrebi psihološke potpore žrtvama ratnih silovanja, o stvaranju zakonodavnog okvira kojim bi se žrtvama ratnog silovanja, kao civilnim žrtvama rata, osigurala određena materijalna naknada i priznao status, o neophodnoj edukaciji i senzibilizaciji sudaca i sutkinja te djelatnika i djelatnica Državnog odvjetništva RH za procesuiranje u ovoj posebno osjetljivoj problematici i pristupu žrtvama kako bi se izbjegla dodatna viktimizacija i traume te izbjegli stereotipi o tome da su žrtve „suodgovorne“ za počinjeno zlodjelo.

Opširnije...

Okrugli stol na Vrhovnom sudu RH

pravnaklinikaPravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić i zamjenik pravobraniteljice Goran Selanec sudjelovali su na okruglom stolu pod nazivom „Kliničko pravno obrazovanje - kako uspostaviti uspješnu i djelotvornu pravnu kliniku?“ koja se na Vrhovnom sudu Republike Hrvatske održala u organizaciji Pravne klinike Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Organizaciju okruglog stola aktivno su podržali i Vrhovni sud Republike Hrvatske te Veleposlanstvo Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije. Na Konferenciji je predstavljen trenutni program kliničkog pravnog obrazovanja na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te su izložena komparativna iskustva kliničkog  obrazovanja u Republici Poljskoj i Ujedinjenom kraljevstvu Velike Britanije.

Opširnije...

Stručni skup "Zaštita djeteta svjedoka"

U organizaciji Pravobraniteljice za djecu održan je stručni skup „Zaštita djeteta svjedoka – u postupcima policije, kaznenom i prekršajnom postupku". Naglasak skupa bio je na djeci koja su žrtve kaznenih i prekršajnih djela, kao i djeci koja su svjedoci u nekim od tih postupaka te na potrebi provođenja edukacije sudaca, povećanja broja stručnih djelatnika/ica na sudovima i informiranju roditelja. Ispred Ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova skupu je prisustvovala Martina Krnić, stručna savjetnica za pravna pitanja. (Publikacija "Zaštita djeteta svjedoka" u pdf formatu ovdje).