Obrazovanje

Pravobraniteljica održala predavanje učenicima Upravne škole

upravna skolaU okviru svojih redovnih godišnjih edukacijskih aktivnosti, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, zajedno sa svojim pravnim savjetnicima Martinom Krnić i Nebojšom Paunovićem, održala je danas interaktivno predavanje učenicima/cama drugih razreda srednje Upravne škole Zagreb – polaznicima/cama programa “Ljudska prava”. Predavanje je obuhvatilo širok spektar tema iz područja ravnopravnost spolova, s naglaskom na ulozi, ovlastima i radu institucije Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova te stereotipima i seksizmima u medijima kao i na primjerima iz prakse rada na individualnim pritužbama građana.

Opširnije...

Edukacija u Strukovnoj školi "Eugen Kumičić" u Rovinju

radionicaRovinjWebPravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić posjetila je Strukovnu školu "Eugen Kumičić" u Rovinju gdje je srednjoškolce i srednjoškolke upoznala s radom i nadležnostima Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova te rodnim stereotipima koji su još uvijek dio obrazovnog sustava, ali i društvenog okruženja, te rezultatima istraživanja koja su dio redovitih aktivnosti Pravobraniteljice. O praktičnim primjerima iz medija, rodnim stereotipima, rodnim identitetima i rodnim ulogama govorila je Nevenka Sudar, savjetnica Pravobraniteljice za medije.

Opširnije...

Održan sastanak s predstavnicama Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja

NCVVOPravobraniteljica je održala sastanak s predstavnicama Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO).
Na sastanku su pored pravobraniteljice Višnje Ljubičić i ravnateljice NCVVO-a Maje Jukić, sudjelovale načelnica Odjela za promicanje kvalitete obrazovanja Sanja Fulgosi i stručna suradnica Ines Elezović iz NCVVO-a te Josip Grgić, savjetnik pravobraniteljice za područje obrazovanja. Tema sastanka bile su pojedinosti oko integracije sadržaja vezanih za ravnopravnost spolova u ispitne materijale za osnovnu školu u izradi NCVVO-a.

Opširnije...

Posjet učenika i učenica Upravne škole

upravnavarsavskaInstituciju Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova posjetili/e su učenici i učenice drugog razreda Upravne škole iz Zagreba pod mentorstvom prof. Đurđice Vukmirović. Posjet je organiziran kao nastavak tradicionalno dobre suradnje koju institucija Pravobraniteljice ima sa ovom srednjom školom. Pravobraniteljica Višnja Ljubičić predstavila je instituciju, njezine nadležnosti i područja aktivnosti, a u nastavku razgovora, savjetnik za obrazovanje Josip Grgić upoznao je nazočne s analizom sadržaja udžbenika etike  i vjeronauka za srednje škole koju je institucija Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova provela 2012.

Opširnije...

Okrugli stol "Obrazovanjem do rodne ravnopravnosti"

novinarskiU Hrvatskom novinarskom društvu održan je okrugli stol „Obrazovanjem do rodne ravnopravnosti“ u organizaciji udruge BaBe! na kojem je prezentiran modul „Rodna ravnopravnost“ koji bi trebao biti sastavnim dijelom nastavnog predmeta Građanski odgoj i obrazovanje, a koji je trenutno u eksperimentalnoj fazi provođenja u 12 osnovnih i srednjih škola. Izdan je priručnik za provođenje navedenog modula uz radne materijale za provedbu radionica u nastavi.

Opširnije...

Javna tribina o Kurikulumu zdravstvenog odgoja

U IV. gimnaziji održana je javna tribina o Kurikulumu zdravstvenog odgoja u organizaciji Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Nakon uvodnog izlaganja Dubravka Lepušića razvila se rasprava. Tribini je u ime pravobraniteljice Višnje Ljubičić nazočio stručni savjetnik Josip Grgić koji se uključio u raspravu istaknuvši da Pravobraniteljica dugi niz godina upozorava na izostanak sadržaja vezanih za spolnu i rodnu ravnopravnost u nacionalnom odgojno-obrazovnom sustavu te da inovacije u obliku novih nastavnih predmeta poput Građanskog odgoja i obrazovanja i Zdravstvenog odgoja predstavljaju pozitivan pomak u tom pogledu.

Opširnije...

Okrugli stol „Zašto je važno učiti o seksualnosti: Perspektiva psihologa“

PubertyU okviru šestog po redu tjedna psihologije koji se na godišnjoj razini održava u Republici Hrvatskoj, Centar za primijenjenu psihologiju i Odsjek za psihologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu organizirali su okrugli stol „Zašto je važno učiti o seksualnosti: Perspektiva psihologa“, koji se održao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Na okruglom stolu izlaganja su održale mr. sc. Maja Gabelica-Šupljika, prof. psihologije i Davorka Osmak-Franjić, prof. psihologije (Ured pravobraniteljice za djecu), dr.sc. Bruna Profaca (Poliklinika za zaštitu djece grada Zagreba) te dr.sc. Gordana Keresteš, red. prof., dr.sc. Anita Lauri Korajlija, doc., dr.sc. Nataša Jokić-Begić, red. prof. i Tanja Jurin, spec. kliničke psihologije (Odsjek za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu).

Opširnije...

Podrška projektu "Diskriminacija žena na tržištu rada"

EdukacrehabilfaksStudentice 1. godine diplomskog studija socijalne pedagogije Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Petra Babić i Valentina Babić posjetile su Ured pravobraniteljice za ravnopravnost spolova vezano za planirani projekt na temu "Diskriminacija žena na tržištu rada". Projekt će obuhvatiti istraživanje o osvještenosti studentica zagrebačkog Sveučilišta o svojim antidiskriminacijskim pravima pri budućem ulasku na tržište rada. Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova podržat će ovaj projekt i pomoći savjetima u izradi ankete za istraživanje te promovirati rezultate istraživanja, između ostalog, i putem Televizije Student. Sa studenticama je razgovarao zamjenik pravobraniteljice Goran Selanec.

Stajalište pravobraniteljice o zdravstvenom odgoju

ZOPovodom brojnih medijskih istupa i iznošenja različitih stajališta na od ove školske godine 2012./2013. uvedeni obvezni nastavni predmet zdravstvenog odgoja u program osnovne i srednje škole, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova želi izreći vlastito stajalište o navedenome i istaknuti nekoliko važnih činjenica na koje je propušteno ukazati u medijski do sada vrlo pomno popraćenoj i žustroj javnoj raspravi.

Opširnije...

Posjet grupe za etiku Upravne i birotehničke škole

upravnaibirotehnickaUred pravobraniteljice za ravnopravnost spolova posjetile su učenice Upravne i birotehničke škole koje su članice grupe za etiku prof. Đurđice Vukmirović. Pravobraniteljica Višnja Ljubičić upoznala ih je s osnovama diskriminacije koje su u njezinoj nadležnosti postupanja, s načinom postupanja u slučajevima pritužbi građana i građanki, o područjima u kojima se više pritužuju žene i onima u kojima se pritužuju više muškarci. Srednjoškolkama su predstavljeni i neki od rezultata medijskih analiza koje provodi ured Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova te pokazani neki od primjera medijskog načina prikazivanja žena u odnosu na muškarce.

Opširnije...

Stručni skup "Ravnopravnost spolova u sustavu obrazovanja i na tržištu rada"

strucniskupnastavniciU Centru za odgoj i obrazovanje u Zagorskoj 14, a u organizaciji Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, održan je stručni skup „Ravnopravnost spolova u sustavu obrazovanja i na tržištu rada“ za nastavnike i nastavnice strukovnih škola RH. Sudionike/ce skupa ispred Agencije za strukovno obrazovanje pozdravila je Vlatka Klašnja, ispred Centra za odgoj i obrazovanje ravnateljica Đana Baftiri, a ispred Škole za medicinske sestre Vrapče kao suorganizatora skupa, Suzana Ribarić. Nakon uvodnog pozdrava gošći predavanja - pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Višnje Ljubičić i Sanje Cesar iz Centra za edukaciju, istraživanje i savjetovanje – CESI, pravobraniteljica Višnja Ljubičić i savjetnica Nevenka Sudar održale su izlaganje o nacionalnom okviru i mehanizmima za provedbu načela ravnopravnosti spolova, instituciji Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, stereotipima u udžbenicima te medijima.

Opširnije...

Okrugli stol „Učenje o praksi Europskog suda za ljudska prava u srednjim školama“

IvoPilarInstitut društvenih znanosti Ivo Pilar i Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu organizirali su okrugli stol na temu „Učenje o praksi Europskog suda za ljudska prava u srednjim školama“. Pomoćnica ministra znanosti, obrazovanja i sporta Ankica Nježić u svom pozdravnom govoru između ostalog je izjavila da će konačna verzija Kurikuluma građanskog odgoja i obrazovanja, koja će vrijediti za sve škole, biti izrađena nakon eksperimentalnog provođenja građanskog odgoja i obrazovanja u šk. god. 2012./13. i 2013./14.

Opširnije...

Pravobraniteljica o zdravstvenom odgoju u školama (2)

PRSuredPravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić dala je izjavu portalu Queer.hr vezano za uvođenje i provedbu zdravstvenog odgoja u školama te o sadržajima i temama koje se odnose na toleranciju prema seksualnim manjinama. Pravobraniteljica je istakla važnost stručnog usavršavanja predavača/ica za podučavanje o toleranciji spram seksualnih različitosti te naglasila važnost modula "Prevenciju nasilničkog ponašanja" u pogledu sadržaja vezanih za prevenciju nasilja u vezama i modula "Spolna/rodna ravnopravnost i odgovorno spolno ponašanje" u pogledu spolne/rodne ravnopravnosti i tolerancije spram seksualnih različitosti.

Opširnije...

Pravobraniteljica o ženama u vatrogastvu (2)

PRSvatrogastvoPravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, dala je T-portalu izjavu vezanu uz žene u vatrogastvu povodom inauguracije 29-godišnje Jasmine Kadije, inženjerke arhitekture, sigurnosti, smjera zaštite od požara i zaštite na radu i vatrogasne tehničarke, na mjesto zapovjednice DVD-a Sesvetski Kraljevec, kojoj je jedan muški kolega čestitao riječima: 'Bravo, mala, postala si muško!'. 

Opširnije...

Obrazovanje za tradicionalno "muška" i "ženska" zanimanja

U svom Izvješću o radu za 2011. godinu, kao i u prethodnima, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova ističe kako u području obrazovanja, a posljedično tome onda i na području zapošljavanja i tržišta rada, postoji podzastupljenost žena u obrazovanju za zanimanja koja se percipiraju kao tradicionalno muška (obrtnička, elektrotehnička, informatička) i podzastupljenost muškaraca u obrazovanju za zanimanja koja se percipiraju kao tradicionalno ženska (umjetnička, obrazovna, gimnazije, socijalna skrb). Situacija se sama od sebe neće promijeniti i stoga su neophodne pozitivne mjere kojima bi se poticalo učenike, odnosno učenice, da upisuju zanimanja u kojima prevladava samo jedan spol što je predviđeno i mjerama Nacionalne politike za ravnopravnost spolova kao i međunarodnim dokumentima.

Vezano uz ovu problematiku pravobraniteljica za ravnopravnost spolova dala je izjavu za Slobodnu Dalmaciju (pdf članak u privitku).

Attachments:
Download this file (prsobrazovanjeSD.pdf)Slobodna Dalmacija, 3. srpnja 2012.[ ]612 Kb
Opširnije...