Mediji

Jednostrani medijski pristup tematici spolnog uznemiravanja

zeneimedijiAEMPravobraniteljica za ravnopravnost spolova je temeljem više pritužbi građana/ki koje je primila zbog načina obrade jedne od tema u emisiji „Kultura s nogu“ od 11.3.2020. i uvida u utemeljenost navoda iz istih, uputila HRT-u upozorenje i preporuku zbog više diskriminatornih izjava temeljem spola i jednostranog prikazivanja ozbiljnih društvenih problema i kaznenih djela kao što su seksualno uznemiravanje i silovanje. Iako je tema razgovora bila otkazivanje tiskanja memoarske knjige Woody Allena i najava prikazivanja novog filma Romana Polanskog, razgovor o seksualnom uznemiravanju i slučajevima silovanja u filmskoj industriji gotovo u cjelini se sveo na propitivanje opravdanosti optužbi protiv poznatih redatelja od strane žena za seksualno uznemiravanje i/ili silovanje i iskazivanje ozbiljnih sumnji u većinu svjedočanstava i motive žrtava za te optužbe.

Opširnije...

Sudjelovanje u javnoj raspravi o Nacrtu prijedloga Zakona o elektroničkim medijima

aemlogoPravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, uključila se u javnu raspravu o Nacrtu prijedloga Zakona o elektroničkim medijima (dalje: Nacrt Zakona). Ministarstvu kulture je dostavila svoje primjedbe i prijedloge te pitanja koja smatra otvorenima (objavljeno u privitku). Danas se pravobraniteljica odazvala pozivu Agencije i Vijeća za elektroničke medije koje je organiziralo okrugli stol na temu novog Nacrta Zakona. Sudionici/e okruglog stola problematizirali su pojedine dijelove Nacrta Zakona koje su smatrali prijepornima iz pozicija svojih strukovnih udruženja. 

Opširnije...

Sudjelovanje na europskom sastanku o ravnopravnosti spolova u audiovizualnom sektoru

aveuwebU Hrvatskom novinarskom društvu održan je europski sastanak o Ravnopravnosti spolova u audiovizualnom sektoru na kojem je prezentiran dvogodišnji europski projekt o ravnopravnosti spolova u kojem su sudjelovale brojne europske organizacije navedenog sektora. Provedeno je mapiranje kojim su se prikupljale informacije u cilju boljeg razumijevanja situacije po pitanju jednakosti spolova i raznolikosti u audiovizualnom sektoru u Europi. Uz to su i identificirali dobre prakse. Nakon prezentacije projekta održana su dva panela na kojima su sudjelovali predstavnici raznih sektorskih međunarodnih i hrvatskih organizacija. 

Opširnije...

Okrugli stol „Regulacija govora mržnje na društvenim mrežama – izazovi za ostvarivanje slobode izražavanja“

kljpcmsKuća ljudskih prava Zagreb u suradnji s Centrom za mirovne studije organizirala je u Hrvatskom novinarskom domu okrugli stol pod nazivom „Regulacija govora mržnje na društvenim mrežama – izazovi za ostvarivanje slobode izražavanja“ na kojem su sudjelovali/e: Joanna Szymanska, programska voditeljica za Europu i središnju Aziju organizacije Article 19 iz Ujedinjenog Kraljevstva, Christian Mihr, izvršni direktor Reporters without Borders iz Njemačke, Vedrana Šimundža Nikolić, pomoćnica ministra pravosuđa i Ivan Novosel, programski direktor Kuće ljudskih prava Zagreb. 

Opširnije...

Pravobraniteljica potpisala Sporazum o suradnji s Agencijom za elektroničke medije

AEMZeneimedijiPRSwebPravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, sudjelovala je na svečanom predstavljanju nove internetske stranice "Žene i mediji" koje je pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar – Kitarović organizirala Agencija za elektroničke medije. Pravobraniteljica se prisutnima obratila uvodnim govorom u kojem je istaknula veliki društveni utjecaj koji mediji imaju na formiranje javnog mnijenja. Stoga je važno ukazivati na propuste u medijskim sadržajima, ali je još važnije pokazati da se može i drugačije, što novi portal "Žene i mediji" i čini. Spomenula je da je i institucija Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova učinila nešto slično kada je u ožujku 2019. izdala i promovirala Medijski kodeks - vodič za senzibilizirano i profesionalno izvještavanje o nasilju prema ženama i femicidu. Nedvojbeno je da mediji otkrivaju mnoge stvari koje bi inače ostale sakrivene od javnosti i da na taj način potiču društvene promjene ili podižu razinu svijesti o određenoj problematici. U tome leži njihova snaga i moć, u tome leži i njihova društvena odgovornost.

Attachments:
Download this file (Vecernji_list_05_07_19.pdf)Vecernji_list_05_07_19.pdf[ ]770 Kb
Opširnije...

Sastanak vezan za novi portal Žene i mediji Agencije za elektroničke medije

ZeneimedijiwebsastU Agenciji za elektroničke medije održan je sastanak s partnerskim institucijama i organizacijama koje sudjeluju u nastanku novog portala Žene i mediji koji bi obuhvaćao razne aspekte ženskog sudjelovanja u javnom životu – od sporta do gospodarstva, kulture, politike i znanosti. Sve partnerske institucije pozvane su da dostave svoje prijedloge i nadopune prezentiranog sadržaja u skladu sa svojom djelatnošću. Svečano predstavljanje web stranice javnosti dogovoreno je za 4. srpnja 2019. u Muzeju Mimara pod pokroviteljstvom Predsjednice RH.

Opširnije...

Dogovor oko pokretanja novog portala Žene i mediji

zeneimedijiAEMVijeće za elektroničke medije održalo je sastanak vezano za dogovor oko pokretanja novog portala Žene i mediji, a u izradi kojeg bi svojim prilozima doprinos dala državna tijela, neovisne pravobraniteljske institucije, organizacije civilnog društva, neovisni stručnjaci/inje čiji/e su predstavnici/e bili/e prisutni na sastanku. Sadržaj bi se fokusirao prije svega na promoviranje pozitivnih primjera i vrijednosti ravnopravnosti žena i muškaraca u svim područjima.

Opširnije...

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena, pravobraniteljica predstavila Medijski kodeks

prskodeks1Povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova organizirala je u Novinarskom domu predstavljanje Medijskog kodeksa - vodiča za profesionalno i senzibilizirano izvještavanje o nasilju prema ženama i femicidu u okviru kojeg su predstavnici 12 medijskih kuća potpisali Sporazum o prihvaćanju Smjernica Medijskog kodeksa. Medijski kodeks nastao je u suradnji s Hrvatskim novinarskim društvom u okviru EU projekta „Izgradnja učinkovitije zaštite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema ženama“ kojeg je nositeljica Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Republike Hrvatske, a kojeg sufinancira Europska komisija iz Programa o pravima, jednakosti i građanstvu Europske unije. U fokusu projekta je zagovaranje efikasnije suradnje među institucijama i ključnim akterima koji sudjeluju u prevenciji, pravnom progonu i kažnjavanju nasilja prema ženama.

Opširnije...

Održan stručni skup "Djeca i mediji"

djecaimedijiU organizaciji Udruge sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež i Hrvatskog novinarskog društva održan je stručni skup na temu „Djeca i mediji“. Uvodničari su bili prof.dr.sc. Danijel Labaš, Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu, dr.sc. Luka Maršić, Udruga KLOK, dr.sc. Lana Peto Kujundžić, sutkinja za mlade Županijskog suda u Zagrebu i Kristina Turčin, novinarka. Govorilo se o kršenjima prava djece u izvještavanjima o djeci ili slučajevima povezanima s djecom, o kršenju dječjih prava na privatnost, otkrivanju identiteta te kako način izvještavanja o djeci utječe na stavove djece o samima sebi i o drugoj djeci.

Opširnije...

Sudjelovanje na tribini "Žene i mediji u RH"

ZIM400 2WEBPravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić održala je uvodno izlaganje na tribini „Žene i mediji u Republici Hrvatskoj“ koju su zajednički organizirali Europski parlament u RH, HND i institucija Pravobraniteljice. Tribinu su otvorili Saša Leković, predsjednik HND-a i Violeta Staničić, voditeljia Ureda EP u RH. Pravobraniteljica Višnja Ljubičić dala je kratak presjek kroz nacionalno zakonodavstvo i međunarodne dokumente koji reguliraju način prikazivanja žena i muškaraca u medijima, ali i brojne primjere iz medija koji svjedoče o praksi koja ne poštuje te odredbe; od reklama do načina prikazivanja političarki ili nasilja prema ženama.

Opširnije...

Dogovor sudjelovanja pravobraniteljice na tribini "Žene i mediji u Hrvatskoj"

sastanakEPHNDPravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić sastala se danas s Andreom Čović Vidović, predstavnicom Europskog parlamenta u Hrvatskoj i Emom Tarabochia, predstavnicom Hrvatskog novinarskog društva radi dogovora o sudjelovanju na tribini koju će u povodu Međunarodnog dana žena organizirati pod naslovom „Žene i mediji u Hrvatskoj“. Pravobraniteljica je potvrdila svoje sudjelovanje uvodnim izlaganjem u kojem će predstaviti rezultate neovisnih istraživanja medija i načina na koji prikazuju žene. Na tribini će sudjelovati zastupnici i zastupnice u Europskom parlamentu.

Javna tribina o Programskim obvezama HRT-a 2018.-2022.

UgovorHRTiVladaRHPravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić odazvala se pozivu HRT-a da sudjeluje na javnoj raspravi o Prijedlogu programskih obveza Hrvatske radiotelevizije koji će biti dio Ugovora između HRT-a i Vlade RH za razdoblje 2018.-2022. Pravobraniteljica je HRT-u uputila pisane primjedbe i prijedloge (vidi privitak), a danas je sudjelovala i na javnom snimanju javne rasprave koje je održano na HRT-u u direktnom prijenosu na 3. programu Hrvatskog radia te uz odgođeno emitiranje u večernjim satima 8.6. na HTV 4.

Opširnije...

Primjer dobre prakse

Electrolux10022016WEBPravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubićić,  sastala se s predstavnicima  trgovačkog društva Electrolux d.o.o. povodom preporuke koju je uputila Electroluxu vezano za njihovu reklamnu kampanju nove linije usisavača. Pravobraniteljica je preporuku izdala temeljem pojedinačne pritužbe koja je stigla od udruge civilnog društva i u kojoj je ukazano na učinke koje konkretna kampanja ima u smislu perpetuiranja rodno uvjetovanih stereotipa o ženama i njihovoj ulozi unutar kućanstva.

Opširnije...

Okrugli stol "Rodna ravnopravnost u medijima"

AzaEM10122015Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava 10.12. u organizaciji Agencije za ravnopravnost spolova održan je okrugli stol: „Rodna ravnopravnost u medijima“ na kojem su predstavljeni rezultati triju rodnih analiza medijskih sadržaja koje je Agencija provela – dvije se odnose na središnje informativne emisije tri nacionalne televizije (HRT, RTL i NOVA TV) za 2014. i 2015., dok treća raščlanjuje rodnu dimenziju audiovizualne komercijalne komunikacije. 

Opširnije...

Okrugli stol o slobodi medija

Slobodamedija2U organizaciji Veleposlanstva Kraljevine Norveške i Hrvatskog novinarskog društva u suradnji s Norveškim sindikatom novinara organiziran je okrugli stol “Slobodno novinarstvo: iskustva, izazovi i najbolje prakse“. Svrha događanja, koji se sastojao od tri okrugla stola, bio je potaknuti raspravu o važnosti slobodnog i nezavisnog novinarstva i identificirati izazove s kojima se novinari u Hrvatskoj susreću u obavljanju svojih dužnosti. Rasprava je obuhvatila i pitanja komercijalizacije medija, izloženost političkim utjecajima kao i ulogu medija u sprječavanju govora mržnje i promociji tolerancije.

Opširnije...