EU projekti

Drugi bilten projekta „Parents@Work: Mijenjajmo stav!“

parentsatworkObjavljen je drugi bilten projekta „Parents@Work: Mijenjajmo stav!“ koji u Hrvatskoj i Austriji provode L&R – Institut za društvena istraživanja, CESI - Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, Pravobraniteljstvo za jednako postupanje iz Austrije i Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Republike Hrvatske. Bilten donosi pregled rezultata prve aktivnosti projekta koja se sastojala u istraživanju percepcije radnika/ca i njihovih dojmova o diskriminaciji ili poteškoćama koje su imali na radnom mjestu ili pri zapošljavanju jer su bili ili će tek postati roditelji. Sudionici istraživanja bili su radnici/e koji su se suočili s diskriminacijom u svom profesionalnom životu i koji su kontaktirali Pravobraniteljstvo za jednako postupanje u Austriji, Pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova u Hrvatskoj i CESI.

Opširnije...

Održan sastanak partnera na projektu Parents@Work

parentsatworkU okviru EU projekta Parents@Work održan je online partnerski sastanak na kojem su sudjelovali predstavnici/e L&R Sozialforschung-a (L&R institut za društvena istraživanja) iz Austrije, Pravobraniteljice za jednakost iz Austrije, Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje-CESI te Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova. Na sastanku su razmijenjene informacije o provedenim paralelnim istraživanjima u Hrvatskoj i Austriji sa žrtvama diskriminacije na radu zbog roditeljske brige za djecu.

Opširnije...

Sastanak u vezi unaprjeđenja sustava prikupljanja podataka

SastanakDSZPravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, sastala se s predstavnicama Državnog zavoda za statistiku: Lidijom Brković, glavnom ravnateljicom, Andreom Galić Nagyszombaty, načelnicom Sektora za statističke metodologije, kvalitetu i odnose s korisnicima, Dubravkom Rogić-Hadžalić, načelnicom Sektora demografskih i društvenih statistika, Katarinom Litva, voditeljicom Službe statistike tržišta rada i Snježanom Varga, višom savjetnicom – specijalisticom u Službi statistike tržišta rada. 

Opširnije...

Sastanak u vezi novog projekta na temu nestereotipnog izbora obrazovanja i karijere

sastanak20022020U uredu Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova održan je sastanak u vezi novog projekta na temu suzbijanja rodnih stereotipa u pogledu izbora obrazovnog usmjerenja i poslovne karijere ,,Closing gender gaps over the life-course" koji je objavila Europska komisija. Na sastanku su sudjelovale/i predstavnice Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova: Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova; Josip Grgić, savjetnik; Sanda Brumen, koordinatorica projekta; Lidija Kralj, prof., pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja; dr. sc. Dubravka Brezak Stamać, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje te Jasna Laura, dipl.iur., tajnica Agencije za odgoj i obrazovanje. Pravobraniteljica je predstavila rad ureda, uspješnu provedbu dosadašnja četiri EU projekta te smjernice i ideju novog projekta a nakon toga se razgovaralo o podršci novom projektu od strane državnih institucija.

Izrada modela kolektivnog ugovora

sastanak1102U uredu Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova održan je sastanak u vezi izrade modela kolektivnog ugovora, aktivnosti projekta “Jednaka prava – jednake plaće – jednake mirovine”. U kolektivnom ugovoru prezentirat će se međunarodni i nacionalni zakonodavni okvir na području rada, a važnost dokumenta je što će sadržavati analizu kolektivnih ugovora te smjernice za izradu ugovora iz aspekta rodne ravnopravnosti te dobre prakse u europskim zemljama. Kolektivni ugovor će biti temelj za sastanke s nadležnim ministarsvima te sindikatima i poslodavcima. Na sastanku je sudjelovala pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, članica projekta, Mladenka Morović, i predstavnica Sindikata umirovljenika Hrvatske, Jasna A. Petrović.

U Osijeku održana radionica „Ravnopravnost za sve“ u ostvarivanju plaća i mirovina

radionicaOsijeksijecanj2020Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova u suradnji sa CESI – Centrom za edukaciju, savjetovanje i istraživanje održala je od 23.-24. siječnja 2020. u Osijeku u hotelu Osijek posljednju u nizu radionica RAVNOPRAVNOST ZA SVE! koje se provode u sklopu EU projekta “Jednaka prava – jednake plaće – jednake mirovine”. Cilj edukacija je podizanje svijesti o društvenom problemu jaza u plaćama i mirovinama između muškaraca i žena, odnosno sprječavanje rizika siromaštva za žene u Hrvatskoj. 

Attachments:
Download this file (Glas_Istre_25_01_20.pdf)Glas_Istre_25_01_20.pdf[ ]1271 Kb
Download this file (Zadarski_list_28_01_20.pdf)Zadarski_list_28_01_20.pdf[ ]1198 Kb
Opširnije...

Poziv na radionicu u Osijeku, 23.-24.1.2020.

logo GPPGPravobraniteljica za ravnopravnost spolova u suradnji sa CESI – Centrom za edukaciju, savjetovanje i istraživanje organizira radionice RAVNOPRAVNOST ZA SVE! koje se provode u sklopu projekta – “Jednaka prava – jednake plaće – jednake mirovine”, a cilj je podizanje svijesti o društvenom problemu jaza u plaćama i mirovinama između muškaraca i žena, odnosno sprječavanje rizika siromaštva za žene u Hrvatskoj. Posljednja u nizu radionica će se održati u Osijeku 23.-24. siječnja 2020. u hotelu Osijek (Šamačka 4) a namijenjena je predstavnicima/ama: privatnih i javnih tvrtki, ustanova u sustavu zdravstva i socijalne skrbi, sindikata, organizacija civilnog društva, vlasti na lokalnoj i nacionalnoj razini te učenicima/ama srednjih škola. Teme radionica su: rod i spol, rodni stereotipi, utjecaj obrazovanja na nejednakost u plaćama, usklađivanje obiteljskog i privatnog života, rodni jaz u plaćama i mirovinama u Belgiji te mirovinski sustav i siromaštvo starijih osoba. Pravobraniteljica je najavila radionicu i govorila o projektu u emisiji "Pozor govori žena" na Hrvatskom radiu Vukovar koja je emitirana 20. siječnja 2020., dok će prilog biti emitiran i 23. siječnja 2020. u Dnevniku istog radija.

Opširnije...

Održana završna konferencija EU projekta „Izgradnja učinkovitije zaštite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema ženama“

1panelPravobraniteljica za ravnopravnost spolova, kao nositeljica EU projekta „Izgradnja učinkovitije zaštite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema ženama“, obilježila je završetak EU projekta konferencijom pod nazivom „Femicid- regionalni i globalni izazovi“. Konferencija se sastojala od dvije panel rasprave prije kojih se kratkim govorom prisutnima obratila posebna izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora, Ljubica Lukačić. Prvi panel konferenije nosio je naziv „Femicid kao regionalni i globalni izazov“. Pravobraniteljica Višnja Ljubičić govorila je o tome što je femicid i u kojoj mjeri je hrvatsko društvo suočeno s problemom femicida, koja je uloga Femicide Watch-a te koji su glavni okidači koji dovode do femicida. Osnovna preporuka pravobraniteljice u smjeru prevencije femicida je edukacija i međusektorska suradnja.

Attachments:
Download this file (Glas_Istre_16_12_2019.pdf)Glas_Istre_16_12_2019.pdf[ ]198 Kb
Download this file (Glas_Slavonije_17_12.pdf)Glas_Slavonije_17_12.pdf[ ]462 Kb
Opširnije...

U Rijeci održana radionica „Ravnopravnost za sve“ u ostvarivanju plaća i mirovina

radionicarijekaprosinacPravobraniteljica za ravnopravnost spolova u suradnji sa CESI – Centrom za edukaciju, savjetovanje i istraživanje održala je od 12.-13. prosinca 2019. u Rijeci treću u nizu radionica RAVNOPRAVNOST ZA SVE! koje se provode u sklopu EU projekta “Jednaka prava – jednake plaće – jednake mirovine”. Cilj edukacija je podizanje svijesti o društvenom problemu jaza u plaćama i mirovinama između muškaraca i žena, odnosno sprječavanje rizika siromaštva za žene u Hrvatskoj.

Opširnije...

Poziv na radionicu u Rijeci, 12.-13.12.2019.

erepepradionicapozivPravobraniteljica za ravnopravnost spolova u suradnji sa CESI – Centrom za edukaciju, savjetovanje i istraživanje organizira radionice RAVNOPRAVNOST ZA SVE! koje se provode u sklopu projekta – “Jednaka prava – jednake plaće – jednake mirovine”, a cilj je podizanje svijesti o društvenom problemu jaza u plaćama i mirovinama između muškaraca i žena, odnosno sprječavanje rizika siromaštva za žene u Hrvatskoj. Treća u nizu radionica će se održati u Rijeci 12.-13. prosinca 2019. a namijenjena je predstavnicima/ama: privatnih i javnih tvrtki, ustanova u sustavu zdravstva i socijalne skrbi, sindikata, organizacija civilnog društva, vlasti na lokalnoj i nacionalnoj razini te učenicima/ama srednjih škola. Teme radionica su: rod i spol, rodni stereotipi, utjecaj obrazovanja na nejednakost u plaćama, usklađivanje obiteljskog i privatnog života, rodni jaz u plaćama i mirovinama u Belgiji te mirovinski sustav i siromaštvo starijih osoba.

Attachments:
Download this file (pozivnica_radionica_RI.pdf)pozivnica_radionica_RI.pdf[ ]123 Kb
Opširnije...

Održan redoviti sastanak s partnerskom organizacijom Ženskom sobom

sastanak212ZSU uredu Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova održan je redovni sastanak s partnerskom organizacijom Ženska soba - Centar za seksulana prava vezano za provedbu EU projekta „Izgradnja učinkovitije zaštite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema ženama“. Na sastanku se razgovaralo o pripremi i organizaciji završne konferencije pod nazivom „Femicid - regionalni i globalni izazovi“, koja će se održati 16. prosinca 2019. godine, čime će se svečano obilježiti i završetak provedbe ovoga EU projekta. Projekt koji je započeo s provedbom 1.4.2017. završava 31. prosinca 2019.

Opširnije...

Pravobraniteljica održala predavanje o femicidu na međusektorskoj edukaciji o problemu nasilja nad ženama

MedjusektorskaPravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, održala je predavanje pod nazivom „Femicid-kako problem učiniti vidljivim?“ na jednodnevnoj međusektorskoj edukaciji o problemu nasilja nad ženama i femicidu, u organizaciji Ženske sobe - Centra za seksualna prava kao partnerske organizacije na projektu 'Izgradnja učinkovitije zaštite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema ženama', kojeg je nositeljica institucija Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova. 

Opširnije...

U Splitu održana druga radionica "Ravnopravnost za sve!"

radionicasplitstudeniPravobraniteljica za ravnopravnost spolova u suradnji sa CESI – Centrom za edukaciju, savjetovanje i istraživanje održala je od 19.-20. studenog 2019. u Splitu drugu u nizu radionica RAVNOPRAVNOST ZA SVE! koje se provode u sklopu EU projekta “Jednaka prava – jednake plaće – jednake mirovine”. Cilj edukacija je podizanje svijesti o društvenom problemu jaza u plaćama i mirovinama između muškaraca i žena, odnosno sprječavanje rizika siromaštva za žene. Sudionicama/ima je predstavljen projekt i provedene aktivnosti, a teme o kojima se raspravljalo bile su problem jednakih plaća i mirovina, pitanja roda i spola, utjecaj obrazovanja na problem nejednakih plaća te važnost usklađivanja obiteljskog i profesionalnog života u svrhu postizanja ravnopravnosti u svijetu rada i mirovinskog sustava. Partnerska organizacija iz Belgije predstavila je situaciju u Belgiji kao primjer dobre prakse u postizanju jednakosti u plaćama i mirovinama.

Attachments:
Download this file (Slobodna_Dalmacija_19_11_2019.pdf)Slobodna_Dalmacija_19_11_2019.pdf[ ]177 Kb
Opširnije...

Poziv na radionicu u Splitu

erepepradionicapozivPravobraniteljica za ravnopravnost spolova u suradnji sa CESI – Centrom za edukaciju, savjetovanje i istraživanje organizira radionice RAVNOPRAVNOST ZA SVE! koje se provode u sklopu projekta – “Jednaka prava – jednake plaće – jednake mirovine”, a cilj je podizanje svijesti o društvenom problemu jaza u plaćama i mirovinama između muškaraca i žena, odnosno sprječavanje rizika siromaštva za žene u Hrvatskoj. Druga u nizu radionica će se održati u Splitu 19. i 20. studenog 2019. a namijenjena je predstavnicima/ama: privatnih i javnih tvrtki, ustanova u sustavu zdravstva i socijalne skrbi, sindikata, organizacija civilnog društva, vlasti na lokalnoj i nacionalnoj razini te učenicima/ama srednjih škola. Teme radionica su: rod i spol, rodni stereotipi, utjecaj obrazovanja na nejednakost u plaćama, usklađivanje obiteljskog i privatnog života, rodni jaz u plaćama i mirovinama u Belgiji te mirovinski sustav i siromaštvo starijih osoba.

Nakon Zagreba i Splita slijede radionice u Rijeci (12.-13.12.2019.) te u Osijeku (23.-24.1.2020.), o čemu će uskoro biti objavljeno više informacija. Molimo da se za radionicu u Splitu prijavite na: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. najkasnije do četvrtka 14. studenog 2019. Više informacija možete dobiti na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. i 01/4848100.

Obilježen Europski dan jednakih plaća kazališnom predstavom "Novac je imenica muškog roda"

predstava0WEBPovodom obilježavanja Europskog dana jednakih plaća 4.11.2019., kada žene, za razliku od svojih muških kolega, simbolično prestaju primati plaću te sljedeća dva mjeseca rade besplatno, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova je u Teatru &TD organizirala tiskovnu konferenciju nakon koje je izvedena kazališna predstava "Novac je imenica muškog roda. Obilježavanje Dana jednakih plaća organizirano je u sklopu EU projekta “Jednaka prava - jednake plaće - jednake mirovine” kojeg je nositeljica Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova i čiji je cilj dostizanje rodne ravnopravnosti i sprječavanja siromaštva u Hrvatskoj. 

Opširnije...

Više članaka ...

 1. U Zagrebu održana dvodnevna edukacija o medijskom izvještavanju o nasilju prema ženama i femicidu
 2. U Trilju održana treća dvodnevna edukacija za policijske službenike/ce
 3. U Osijeku održana treća edukacija za državne odvjetnike/ce i zamjenike/ce općinskih i županijskih državnih odvjetništava o suzbijanju nasilja prema ženama
 4. U Osijeku održana druga dvodnevna edukacija za policijske službenike/ce
 5. Održana prva u nizu radionica "Ravnopravnost za sve" u sklopu EU projekta "Jednaka prava -jednake plaće-jednake mirovine"
 6. U Splitu održana druga edukacija o suzbijanju nasilja prema ženama za državne odvjetnike/ce i zamjenike/ce općinskih i županijskih državnih odvjetništava
 7. U Zagrebu održana prva edukacija za državne odvjetnike/ce i zamjenike/ce općinskih i županijskih državnih odvjetništava o suzbijanju nasilja prema ženama
 8. U Osijeku održana druga edukacija za suce i sutkinje
 9. U Zagrebu održana edukacija za policijske službenike/ce o suzbijanju nasilja prema ženama
 10. U Splitu održana edukacija za suce i sutkinje općinskih i županijskih sudova
 11. Pripremni sastanak za provedbu edukacija „Jačanje kapaciteta sudaca i sutkinja općinskih i županijskih sudova u RH za suzbijanje nasilja prema ženama“
 12. Sastanak s Pravosudnom akademijom
 13. Portal VoxFeminae potpisao Sporazum o prihvaćanju smjernica Medijskog kodeksa - nastavak podrške inicijativi Pravobraniteljice
 14. Sastanak s predstavnicama Ženske sobe - Centra za seksualna prava
 15. Nastavak aktivnosti u okviru EU projekta "Jednaka prava - jednake plaće - jednake mirovine"
 16. Prvi sastanak u okviru EU projekta "Parents@work: changing perceptions!"
 17. Projekt “Jednaka prava - jednake plaće - jednake mirovine“ predstavljen na sastanku u Briselu
 18. Sastanak s partnerskom organizacijom Ženska soba
 19. Pravobraniteljica održala predavanje na međusektorskoj edukaciji o nasilju nad ženama u Splitu
 20. Pravobraniteljica održala predavanje na Pravnom fakultetu u Zagrebu