Tribina o dostupnosti pravde za žrtve silovanja u ratu

kitzsijecanj2013U Kic-u  je održana tribina o problemima procesuiranja zločina silovanja u ratu pred hrvatskim pravosuđem. Na tribini su govorili: pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, predstavnica Documente Milena Čalić Jelić, predstavnik Inicijative mladih za ljudska prava Mario Mažić i predsjednica udruge Žene u domovinskom ratu Marija Slišković. Tribinu je moderirala novinarka Danijela Stanojević.

Pravobraniteljica je govorila o potrebi psihološke potpore žrtvama ratnih silovanja, o stvaranju zakonodavnog okvira kojim bi se žrtvama ratnog silovanja, kao civilnim žrtvama rata, osigurala određena materijalna naknada i priznao status, o neophodnoj edukaciji i senzibilizaciji sudaca i sutkinja te djelatnika i djelatnica Državnog odvjetništva RH za procesuiranje u ovoj posebno osjetljivoj problematici i pristupu žrtvama kako bi se izbjegla dodatna viktimizacija i traume te izbjegli stereotipi o tome da su žrtve „suodgovorne“ za počinjeno zlodjelo.

U posljednjih nekoliko godina, suđenja za ratne zločine počinjene u Domovinskom ratu su uznapredovala, zakonski okvir je prilagođen višim standardima, a sva su suđenja prebačena na četiri velika županijska suda (Zagreb, Split, Rijeka, Osijek), pri kojima su osnovani posebni Odjeli za ratne zločine.

Inicijativa mladih za ljudska prava (Inicijativa) je izradila analizu standarda procesuiranja seksualnih zločina pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju, analizu domaćeg okvira te specifična područja u nekim drugim nacionalnim jurisdikcijama. Iz analize je razvidno kako treba prilagoditi hrvatski zakonski okvir naprednijoj međunarodnoj praksi.

 

Iz medija

Dvostruke žrtve - prvo rata, a potom državnog sustava, T-portal, 18.1.2013.

Kampanja za pravdu za žrtve silovanja u ratu, City Time, 18.1.2013.

"Dostupnost pravdi" za žrtve silovanja u ratu, Balkan Transitional Justice, 18.1.2013.

Tribina o dostupnosti pravde za žrtve seksualnih zločina, Braniteljski portal, 18.1.2013.

Zajedno za prava svih žrtava rata, Centar za mir, 17.1.2013.

Najava Tribine, H-alter, 11.1.2013.