Javna tribina o Programskim obvezama HRT-a 2018.-2022.

UgovorHRTiVladaRHPravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić odazvala se pozivu HRT-a da sudjeluje na javnoj raspravi o Prijedlogu programskih obveza Hrvatske radiotelevizije koji će biti dio Ugovora između HRT-a i Vlade RH za razdoblje 2018.-2022. Pravobraniteljica je HRT-u uputila pisane primjedbe i prijedloge (vidi privitak), a danas je sudjelovala i na javnom snimanju javne rasprave koje je održano na HRT-u u direktnom prijenosu na 3. programu Hrvatskog radia te uz odgođeno emitiranje u večernjim satima 8.6. na HTV 4.

Nakon kraćih uvodnih izlaganja o raspodjeli sredstava koja HRT dobiva od pristojbi koje građani/ke plaćaju,  minutaži posvećenoj pojedinim programima te sastavnim dijelovima Ugovora, uslijedila je diskusija u kojoj su prisutni postavljali pitanja i davali prijedloge ovisno o interesima i vrijednostima koje kao predstavnici/e pojedinih institucija zastupaju. 

U diskusiju se uključila i pravobraniteljica Višnja Ljubičić koja je zahvalila na prilici da iznese primjedbe i prijedloge iz pozicije institucije u čijoj je nadležnosti praćenje medija te svih propisa koji se tiču medija, a koji imaju učinak na poštivanje načela ravnopravnosti spolova. Naglasila je dvije stvari. Prva je činjenica da se prekinulo s dosadašnjom dobrom praksom budući da je iz novog prijedloga Ugovora izostao cilj „promicanja ravnopravnosti spolova i uklanjanja stereotipa“ iz misije čak dva poglavlja u kojima se nalazio u istom dokumentu Ugovora HRT-a i Vlade RH za prethodna razdoblja, a to su poglavlja Obrazovni i znanstveni program i Program za djecu i mlade. Pravobraniteljica je naglasila da je upravo u odgojno-obrazovnim sadržajima od izuzetne važnosti, a i zakonska obveza, uključivanje sadržaja koji su u skladu s načelima ravnopravnosti spolova te iz kojih su uklonjeni rodni stereotipi i diskriminacija temeljem spola. Stoga je predložila da se promicanje ravnopravnosti spolova kao cilja vrati u misiju ova dva programa.

Osim toga pravobraniteljica je posebno istaknula i Sportski program za koji smatra da je sa svega 6% tema o ženskom sportu u svim sadržajima vezanima uz sport također poglavlje koje bi trebalo voditi računa o načelima ravnopravnosti spolova.  Predložila je izmjenu Popisa značajnih događaja, koji donosi Vijeće za elektroničke medije, a u skladu s kojim će HRT „nastojati osigurati prijenose sportskih događanja“. Naime, taj Popis navodi većinom ili izrijekom muška natjecanja i sportove, a izostavlja, u velikoj mjeri, prenošenje ženskih sportova ili natjecanja. Ono što treba imati na umu je da je Europska komisija u svom dokumentu „Ravnopravnost spolova u sportu – Prijedlog za strateško djelovanje 2014.-2020“ naglasila važnost povećanja medijskog praćenja žena u sportu, uključujući sportske prijenose te da bi se pokrivenost sportova u ženskoj konkurenciji trebala poticati upravo putem popisa događaja od izuzetne važnosti za društvo. U zaključku Europske komisije je, a na temelju kojih je već i ranije Pravobraniteljica dala inicijativu Agenciji za elektroničke medije, da se razmotre izmjene takvih popisa sa svrhom uključivanja više sportskih događaja u ženskoj konkurenciji i unaprjeđenje ravnopravnosti spolova u sportskim natjecanjima. Naime, Pravobraniteljica prima brojne pritužbe građana i građanki koji/e se žale na inferiorni odnos koji ženski sport ima u odnosu na muški.

Javna rasprava o Prijedlogu programskih obveza HRT-a traje do 12. lipnja 2017., a u nju se mogu uključiti svi građani/ke preko web stranica www.hrt.hr/hrt/javna-rasprava/

Više o tribini:

HND, 9.6.2017.