Održan stručni skup "Djeca i mediji"

djecaimedijiU organizaciji Udruge sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež i Hrvatskog novinarskog društva održan je stručni skup na temu „Djeca i mediji“. Uvodničari su bili prof.dr.sc. Danijel Labaš, Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu, dr.sc. Luka Maršić, Udruga KLOK, dr.sc. Lana Peto Kujundžić, sutkinja za mlade Županijskog suda u Zagrebu i Kristina Turčin, novinarka. Govorilo se o kršenjima prava djece u izvještavanjima o djeci ili slučajevima povezanima s djecom, o kršenju dječjih prava na privatnost, otkrivanju identiteta te kako način izvještavanja o djeci utječe na stavove djece o samima sebi i o drugoj djeci.

Predstavljen je i zakonodavni okvir zaštite djece u medijima koji često nije poštivan u medijskoj praksi u kojoj se djeca prečesto pojavljuju kao žrtve ili počinitelji nasilnih djela, sudionici nesreća ili socijalni slučajevi. Premalo je tekstova s pozitivnim porukama i vrijednostima. Zaključeno je da je došlo do pozitivnog pomaka u načinu medijskog izvještavanja od prije 20 godina, ali da ima još mnogo prostora za neophodna poboljšanja.

Na skupu je ispred institucije Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova sudjelovala savjetnica za medije, Nevenka Sudar, budući da je u tijeku kompletiranje analize medija o izvještavanju o nasilju prema ženama na uzorku od 3.499 tekstova s pet portala u posljednjih pet godina, a na temelju koje će biti izrađen Medijski kodeks u suradnji s medijskim djelatnicima/ama radi objektivnijeg i nesenzacionalističkog načina izvještavanja o ovoj osjetljivoj društvenoj temi.