Povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena, pravobraniteljica predstavila Medijski kodeks

prskodeks1Povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova organizirala je u Novinarskom domu predstavljanje Medijskog kodeksa - vodiča za profesionalno i senzibilizirano izvještavanje o nasilju prema ženama i femicidu u okviru kojeg su predstavnici 12 medijskih kuća potpisali Sporazum o prihvaćanju Smjernica Medijskog kodeksa. Medijski kodeks nastao je u suradnji s Hrvatskim novinarskim društvom u okviru EU projekta „Izgradnja učinkovitije zaštite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema ženama“ kojeg je nositeljica Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Republike Hrvatske, a kojeg sufinancira Europska komisija iz Programa o pravima, jednakosti i građanstvu Europske unije. U fokusu projekta je zagovaranje efikasnije suradnje među institucijama i ključnim akterima koji sudjeluju u prevenciji, pravnom progonu i kažnjavanju nasilja prema ženama.

„Danas smo se ovdje okupili da podsjetimo na one koje ni na današnji, a niti na ijedan drugi dan više neće dobiti cvijet jer je njihov život zauvijek prekinut i to od ruke bračnih ili izvanbračnih tadašnjih ili bivših partnera, muškaraca kojima su vjerovale da ih nikada ne bi povrijedili, s kojima su osnovale obitelj. Isticanje nulte tolerancije na nasilje ne znači ništa ako u praksi gotovo svakodnevno svjedočimo novom slučaju nasilja prema ženama i nasilja u obitelji i nezaštićenosti žrtve ili žrtava“ istaknula je Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

Potpredsjednica Odbora za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora dr. sc. Irena Petrijevčanin Vuksanović, poručila je „U našoj moći u Hrvatskom saboru je izmjena zakona - što i činimo - ali niti možemo niti smijemo utjecati na sudačke odluke. Zato i danas apeliram na potrebu strožeg pristupa zlostavljačima i nasilnicima u sudskoj praksi. Isto tako ukazujem na stalnu potrebu propisivanja zaštitnih mjera koje često mogu biti spasonosne i spriječiti novo zlostavljanje a ponekad čak i počinjenje ubojstva.“

Prisutnima su se uvodnim izlaganjem obratili i Nikola Milina, glavni ravnatelj policije i dr.sc. Kristian Turkalj, državni tajnik i izaslanik ministra pravosuđa.

Predstavljajući Analizu medijskog izvještavanja o slučajevima femicida 2012.-2016., voditeljica Ženske sobe - Centra za seksualna prava, dr. sc. Maja Mamula istaknula je: „Cilj ove publikacije i filma je ukazati na važnost medija o izvještavanju o nasilju nad ženama, utjecaju postojećih predrasuda i stereotipa u medijskom izvještavanju na samu žrtvu, njoj bliske osobe, rad institucija, ali i društvo u cjelini. Važno je izbjeći propuste, neetično i nesenzibilizirano izvještavanje u kojem se ponavljaju predrasude prema nasilju nad ženama, u kojem se prebacuje odgovornost za nasilje sa žrtve na počinitelja i koje doprinosi sekundarnoj viktimizaciji žrtava i njima bliskih osoba. Takvo izvještavanje pomaže održavanju postojećeg statusa i toleriranju nasilja nad ženama u društvu. Publikacija navodi i primjere pozitivnog novinarskog izvještavanja, kao i preporuke kojih bi se predstavnice i predstavnici medija trebali pridržavati u svome novinarskom radu vezano uz nasilje nad ženama i femicid.“.

panelhndU sklopu predstavljanja Medijskog kodeksa prikazan je i dokumentarni film „Žene, nasilje, mediji“ izrađen u okviru EU projekta, a slijedila je panel rasprava o izazovima o medijskom izvještavanju o nasilju prema ženama u kojem su, uz pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova Višnju Ljubičić, sudjelovale Marina Mandić, voditeljica Službe za odnose s javnošću Ministarstva unutarnjih poslova, Zrinka Oreb, glasnogovornica Ministarstva pravosuđa te novinarke Anka Bilić Keserović i Iva Anzulović.

Način na koji mediji izvještavaju bitno utječe na žrtvu (ukoliko je preživjela), njezinu obitelj i druge bliske osobe, počinitelja, institucije, ali i zajednicu. Upravo iz tog razloga, javni je interes podržati Medijski kodeks i njegove smjernice kako bi se i tako pridonijelo suzbijanju rodnih stereotipa i negativne medijske prakse u svrhu zaštite žrtava od sekundarne viktimizacije i poštivanja načela ravnopravnosti žena i muškaraca.

Potpisan je i Sporazum o prihvaćanju smjernica Medijskog kodeksa od strane dvanaest tiskanih, televizijskih i internetskih medija koji će svojim primjerom odaslati poruku o važnosti osjetljivog pristupa izvještavanju o rodno utemeljenom nasilju kao važnom segmentu suzbijanja nasilja prema ženama i femicida. Sporazum o prihvaćanju Smjernica Medijskog kodeksa potpisali su 24 sata ,Glas Slavonije, Građanska inicijativa NG Buntovnici iz Nove Gradiške, Jutarnji list-Hanza media, HINA, Index.hr, N1 televizija, Novi list, Tportal, TV Jabuka-Otvorena televizija, Večernji list i Z1 televizija.

Poziv na potpisivanje Sporazuma o prihvaćanju smjernica Medijskog kodeksa otvoren je za sve medije. Oni koji ga žele potpisati mogu se obratiti instituciji Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, a Medijski kodeks će kroz nekoliko dana u digitalnom obliku biti dostupan na web stranicama projekta http://vawa.prs.hr/ .

Dokumentarni film "Žene/mediji/nasilje" dostupan je na Youtube linku ovdje >>

Iz medija:

HINA, 8.3.2019.

HINA video Youtube kanal, 8.3.2019.

MUP, 8.3.2019.

Tportal, 8.3.2019.

Jutarnji list, 8.3.2019.

Glas Slavonije, 8.3.2019.

Slobodna Dalmacija, 8.3.2019.

Index.hr, 8.3.2019.

dnevnik.hr, 8.3.2019.

Novi list, 8.3.2019.

direktno.hr, 8.3.2019.

ngbuntovnici, 8.3.2019.

HND, 8.3.2019.

totalno.hr, 8.3.2019.

24sata.hr, 8.3.2019.

Anadolu Agency, 8.3.2019.

Večernji list, 9.3.2019.

Novi list, 11.3.2019.

voxfeminae.net, 11.3.2019.

total-news-croatia, 9.3.2019.

web Pravobraniteljice za djecu, 8.3.2019.