Upozorenje gradonačelniku Đurđevca

slavkogracanmalaPoštujući svoju obvezu iz čl. 22. st. 2. te koristeći ovlasti dane joj čl. 23. Zakona o ravnopravnosti spolova, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova uputila je upozorenje gradonačelniku Đurđevca, g. Slavku Gračanu, zbog njegovog istupa koji je prenesen u javnim medijima kada je najavio uklanjanje web portala za komentare građana sa službenih web stranica grada Đurđevca kao jedinice lokalne vlasti, kako bi spriječio da, prema njegovim riječima, „pet pedera i tri nezadovoljene žene non-stop kroje politiku grada“ (Glas Podravine, 20.1.2012.).

Citirana izjava je izraz seksističkih stavova i homofobnih predrasuda koje izravno ponižavaju osobe ženskog spola, odnosno osobe homoseksualne orijentacije, šaljući jasnu poruku kako u očima lokalne izvršne vlasti žene i osobe homoseksualne orijentacije predstavljaju manje vrijedan dio stanovništva grada Đurđevca. U tom smislu sporni istup predstavlja kršenje zabrane izravne diskriminacije iz čl. 7. st 1. Zakona o ravnopravnosti spolova. Potrebno je naglasiti kako je u primjeni navedenog jamstva potpuno irelevantno je li počinitelj diskriminacije bio svjestan hoće li njegova izjava dospjeti u javnost ili ne. Za procjenu diskriminacije prema Zakonu o ravnopravnosti spolova nije bitna namjera već učinci određenog postupanja.

U skladu s navedenim Pravobraniteljica je izdala i preporuku g. Gračanu da prihvati sugestiju predsjednika Gradske organizacije političke stranke koje je član te oglasom u javnim medijima jasno utvrdi seksistički i homofobni karakter svojeg istupa i na primjeren način se ispriča za takvo kršenje načela ravnopravnosti spolova i osoba različite seksualne orijentacije.

Pravobraniteljica smatra pohvalnim brzu reakciju predsjednika Gradske organizacije SDP-a Đurđevac, g. Frana Franičevića, koji se javno ogradio od spornog istupa, ispričao u ime Gradske organizacije SDP-a i pozvao Gradonačelnika da se primjereno ispriča za svoj istup. (Više....>>)

Pravobraniteljica ponovo ističe da sve javne osobe snose moralnu i profesionalnu odgovornost za javno izrečene stavove.


31. siječnja 2012. Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić primila je u svojem uredu gradonačelnika Grada Đurđevca, Slavka Gračana koji je inicirao susret povodom upozorenja pravobraniteljice od 25. siječnja 2012. godine da je njegovo istupanje, koje je u javnim medijima preneseno 20. siječnja 2012., suprotno zabrani diskriminacije osoba temeljem njihove seksualne oriejntacije ili spola prema Zakonu o ravnopravnosti spolova.

Gradonačelnik Gračan je upoznao pravobraniteljicu da je sukladno njezinom upozorenju i preporuci od 25. siječnja 2012. održao konferenciju za tisak i javno se ispričao zbog ranijih izjava.

Dopis gradonačelnika s poduzetim mjerama možete vidjeti u privitku.