Okrugli stol „Regulacija govora mržnje na društvenim mrežama – izazovi za ostvarivanje slobode izražavanja“

kljpcmsKuća ljudskih prava Zagreb u suradnji s Centrom za mirovne studije organizirala je u Hrvatskom novinarskom domu okrugli stol pod nazivom „Regulacija govora mržnje na društvenim mrežama – izazovi za ostvarivanje slobode izražavanja“ na kojem su sudjelovali/e: Joanna Szymanska, programska voditeljica za Europu i središnju Aziju organizacije Article 19 iz Ujedinjenog Kraljevstva, Christian Mihr, izvršni direktor Reporters without Borders iz Njemačke, Vedrana Šimundža Nikolić, pomoćnica ministra pravosuđa i Ivan Novosel, programski direktor Kuće ljudskih prava Zagreb. 

Tema okruglog stola bila je najavljena zakonska regulacija govora mržnje na društvenim mrežama o čemu je prisutne upoznala pomoćnica ministra pravosuđa rekavši da je u tom smislu oformljena tek inicijalna radna skupina koja analizira stanje i prikuplja informacije o tome na koji način se ova problematika rješava u drugim zemljama, dok se prava radna skupina koja će raditi na prijedlogu Zakona o sprječavanju neželjenog ponašanja na društvenim mrežama (radni naslov) biti oformljena tek kada se prikupe svi relevantni podaci. 

O konkretnom iskustvu učinkovitosti sličnog zakona govorio je Christian Mihr iz Njemačke koja je prva i za sada jedina zemlja u Europi koja je prije dvije godine donijela zakon prema kojem su društvene mreže dužne ukloniti govor mržnje u roku od 24 sata pod prijetnjom novčane kazne. Programski direktor Kuće Ljudskih prava iznio je tezu kako bi donošenje zakona koji regulira govor mržnje na društvenim mrežama u RH bilo promašeno bez opsežnije rasprave što se misli učiniti generalno po pitanju govora mržnje kao kršenju ljudskih prava.  Okruglom stolu je ispred institucije Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova prisustvovala medijska savjetnica Nevenka Sudar. Naime, Pravobraniteljica postupa po pritužbama građana/ki koje se odnose na govor mržnje na društvenim mrežama, uglavnom temeljem spola i spolne orijentacije. U slučajevima u kojima utvrdi da se radi o govoru mržnje koji uključuje poziv na nasilje temeljem osnova iz nadležnosti, Pravobraniteljica upućuje prijavu na postupanje Ministarstvu unutarnjih poslova. Pravobraniteljica će se svakako uključiti u javnu raspravu u procesu izrade i donošenja budućeg zakona.