Intervju za Vatrogasni vjesnik

vatrogasnivjesnikSmatrajući veoma pohvalnom inicijativu Nine Francetić da progovori o položaju žena u vatrogastvu, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić odazvala se da temeljem svoje prakse za Vatrogasni vjesnik komentira odnos društva prema ženama u zanimanjima koja se još uvijek percipiraju kao "muška", kao što je vatrogastvo. Komentar pravobraniteljice objavljen je u broju 4/2012 u sklopu članka "Žene u vatrogastvu i predrasude s kojima se (još uvijek) susreću".

U članku se pored svjedočanstava žena koje rade u vatrogastvu, navode podaci dostupni u "Vatrogasnoj mreži" Hrvatske vatrogasne zajednice da žene čine 15% od ukupnog broja vatrogasaca, pri čemu po broju vatrogaskinja primat ima Sisačko-moslavačka županija. Usporedbe radi, slovensko vatrogastvo broji 25% žena, a u njemačkom vatrogastvu samo u mladeži žene čine oko 25%, a udio žena među operativnim vatrogascima koje idu na vatrogasne intervencije je oko 10% i u konstantnom su rastu.

U dijelu članka koji govori o tome da jako malen broj žena radi u profesionalnom vatrogastvu, odnosno da većina njih ne izlazi na intervencije, već da su zaposlene kao dežurne u vatrogasnom pozivnom centru, objavljen je i primjer iz prakse Ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova. Naime, pravobraniteljici je dostavljena anomnimna prijava pritužiteljice zbog neprimjerenih pitanja na razgovoru za prijam u radni odnos te činjenice da u postrojbi nisu osigurani ni sanitarni uvjeti ni uvjeti za noćni rad žena i muškaraca (odvojene spavaonice). Pravobraniteljica je provođenjem postupka utvrdila da u navedenoj javnoj vatrogasnoj postrojbi postoji neravnoteža u zastupljenosti spolova (od 111 zaposlenih, samo je 5 žena) te je evidentirala da dotična ustanova u svoje akte nije unijela antidiskriminacijske zakonske odredbe i mjere za uspostavljanje ravnopravnosti spolova, na što je obavezuje zakon.

Attachments:
Download this file (Žene u vatrogastvu.pdf)Žene u vatrogastvu.pdf[ ]6241 Kb