Pravobraniteljica održala radionicu za djelatnike i djelatnice HTV-a

HRT6prosinca2013mU organizaciji Akademije HRT-a, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić održala je radionicu za djelatnike/ce Hrvatske televizije o tome što HTV može učiniti u cilju promicanja ravnopravnosti spolova u svojim sadržajima. U 4. po redu radionici institucije Pravobraniteljice sudjelovalo je 11 djelatnika i djelatnica, 6 iz Informativno medijskog servisa, 1 iz Sportske redakcije, 1 iz redakcije Djeca i mladi, 1 iz odjela Drama, 1 iz odjela Kultura i religija i 1 iz odjela Zabava. Pravobraniteljica je sudionike i sudionice upoznala s institucionalnim i zakonodavnim okvirom ravnopravnosti spolova, hijerarhijom dokumenata i propisa koji se odnose na promicanje ravnopravnosti spolova i zaštite od diskriminacije.  

Dala je i kratak presjek najvažnijih međunarodnih dokumenata iz tog područja, te odredaba nacionalnog zakonodavstva koje propisuju obveze medija u vezi ravnopravne zastupljenosti žena i muškaraca na upravljačkim funkcijama u medijima kao i način prikazivanja žena i muškaraca u medijskim sadržajima.

ppthrtKako bi radionica bila interaktivna, pravobraniteljica je preko mini kviza provjerila poznavanje mehanizama i zakonodavstva o ravnopravnosti spolova te stavove prema edukaciji o ravnopravnosti spolova. Prikazala je i rezultate nekih od 8 analiza HTV-ovog programa koje je provela, navela neke praktične primjere HTV emisija od prije par godina i danas, osvrnula se na seksizam i stereotipe u reklamama, govorila o odgovorima koje zaprima od oglašivača ili medija nakon svojih upozorenja da se koriste seksizmom ili spolnim stereotipima, upoznala ih kako javnost komentira kritiku seksizma u medijima. Na kraju su sudionicima/cama podijeljena dva praktična zadatka gdje su morali osmisliti emisije koje bi govorile o spolnim stereotipima ili određenu temu obradili tako da ima rodni aspekt.