Pravobraniteljica na tribini "Žene u novinarstvu"

tribinaHND19032014Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić sudjelovala je na tribini pod nazivom „Žene u novinarstvu“ koja je održana u Hrvatskom novinarskom društvu. Organizatorica novinarskih tribina srijedom je novinarka Božena Matijević. Govornice na tribini, osim pravobraniteljice, bile su Melita Mulić, članica saborskog Odbora za ravnopravnost spolova i izaslanica pri Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe te potpredsjednica Odbora za žene Parlamentarne skupštine Unije za žene, Gordana Mrđen, glavna urednica Prvog programa HTV-a, Marijana Matković, slobodna novinarka, Ivana Petrović, novinarka, urednica i komentatorica Nove TV, Marina Šunjerga, novinarka Večernjeg lista.

Razgovaralo se o položaju žena u novinarstvu. Istaknut je podatak da je od osnutka HND-a 1910. Bilo 39 predsjednika i samo 2 predsjednice, a od 1991. Od kada se dodjeljuju novinarske nagrade istu je dobilo 15 novinara i samo 4 novinarske. Na HRT-u, od 20 ravnatelja, svi su bili muškarci. Razgovaralo se i o specifičnostima novinarske profesije kao i načinima muškog umrežavanja i nedostatka ženskog. Problematizirao se i utjecaj uloge žene kao majke na njezino ravnopravno sudjelovanje u tržišnom okruženju, od zapošljavanja do napredovanja.
 
Odgovarajući na pitanje nisu li žene po svojoj prirodi zapravo više posvećene obitelji i nije li njihova glavna zadaća briga za obitelj, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova istakla je kako je pravo pitanje zbog čega bi briga za obitelj bila samo odgovornost žene. Zbog čega samo ispod 3% očeva koristi zakonom predviđenu mogućnost korištenja roditeljskog dopusta? Majčinstvo kao takvo nije prepreka da žena sudjeluje na tržištu rada, već je to propust društva da stvori uvjete - jaslice, vrtiće, cjelodnevni boravak, dostupne javne servise. Pravobraniteljica je navela primjere tvrtki koje imaju vrtiće unutar tvrtke, dok istovremeno u Gradu Zagrebu samo tri vrtića rade nakon 17:00 sati. Nije teško zamisliti kakva je situacija u manjim mjestima. Osnovne prepreke za žene su dobi trudnoća.
 
Na pitanje ne pristaju li i žene same da budu samo ukras, pravobraniteljica je navela istraživanje iz Velike Britanije koje je pokazalo da 60% ispitanica - novinarki -  starijih od 45 godina smatra da su bile odbijene na najmanje jednom poslu zbog toga što su smatrane "prestarima" - fraze su bile "preiskusna, ili previše kvalificirana". „Starost“ za žene počinje većs 45 godina života. 49% žena nema uzora starijih žena u svom okruženju,a 13% ih poznaje jednu.

Vezano za umrežavanje žena, pravobraniteljica je istaknula da će u sklopu Progress projekta koji se odnosi na povećanje zastupljenosti žena na upravljačkim pozicijama, zajedno s međunarodnom stručnjakinjom Dorothy Dalton raditi sa ženama lidericama upravo po pitanju umrežavanja, mentorstva i podrške.

Iz medija:

Žene u novinarstvu, Libela.org, 21.3.2014.

Najava tribine "Žene u novinarstvu", Sigurnomjesto.hr, 18.3.2014.