Obilježavanje Nacionalnog dana borbe protiv nasilja u obitelji

DSC 03761U organizaciji Nacionalnog tima za prevenciju i suzbijanje nasilja u obitelji, kazneno-pravnu zaštitu djece i nasilja nad ženama i Ministarstva pravosuđa održan je Stručni skup povodom obilježavanja Nacionalnog dana  borbe protiv nasilja u obitelji, a koji se tradicionalno obilježava u Hrvatskoj -  22. rujna, a kojem je nazočila pravobraniteljica Višnja Ljubičić.

Pozdravne govore održali su ministar pravosuđa Orsat Miljenić, ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar te zamjenica ministrice socijalne politike i mladih Maja Sporiš koji su istaknuli važnost obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

 U daljnjem dijelu održane su prezentacije Branke Žigante Živković, predsjednice Nacionalnog tima i sutkinje Visokog prekršajnog suda koja se osvrnula na statističke pokazatelje nasilja, zatim dr. Sandre Kocijan Lovko iz Klinike za psihijatriju Vrapče vezano uz psihijatrijsko-pravne aspekte nasilničkog ponašanja i model organizacije provođenja liječenja nasilnika, dok se gđa Anita Matijević iz Ravnateljstva policije, osvrnula na rezultate znanstvenog istraživanja ubojstava u obitelji.

U drugom dijelu stručnog skupa izlaganje su održali Ana Ergović Kuzmanović iz Odjela za podršku žrtvama i svjedocima koja se osvrnula na rezultate i iskustva u radu Odjela, a vezano uz žrtve nasilja u obitelji te Smiljka Baranček koja se osvrnula na tretman počinitelja seksualnog nasilja u zatvorskom sustavu. Željka Knotek Maloić, Goran Brkić i Snježana Maloić iz Odjela za probaciju osvrnuli su se na obiteljsko nasilje i probaciju, rad s počiniteljima obiteljskog nasilja u okviru posebnih obveza te na povratak iz zatvora u obitelj i rizik od nasilja.

U zadnjem dijelu skupa izlaganja su održali Maida Pamuković iz Samostalnog sektora za pomoć žrtvama i svjedocima, Gordana Buljan Flander iz Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba te Natko Gereš iz Udruge Status M.