Pravobraniteljica održala predavanje na Policijskoj akademiji

PRSnaPolicakademijitravanjPravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić održala je polaznicima/ama Policijske akademije Ministarstva unutarnjih poslova predavanje pod nazivom „Uloga Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova u suzbijanju nasilja u obitelji“. Predavanje je održano u okviru međuinstitucionalne suradnje te u sklopu niza aktivnosti koje Policijska akademija provodi pod nazivom „Polic i Ja – razgovori o društvu“ s temom „Uloga policije u suvremenom društvu“.

U svom izlaganju Pravobraniteljica je upoznala polaznike/ice sa svojim ovlastima iz Zakona o ravnopravnosti spolova i s radom institucije, posebice vezano uz obiteljsko nasilje koje predstavlja oblik spolne diskriminacije. Pravobraniteljica se osvrnula i na dosadašnja iskustva i aktivnosti vezano uz suzbijanje rodno uvjetovanog nasilja s posebnim naglaskom na postupanje pol. službenika/ca. Naime upravo pol. službenici/e prvi uspostavljaju neposredan kontakt sa žrtvom i s počiniteljem te je stoga njihovo postupanje od ključne važnosti za daljnje postupanje svih ostalih nadležnih tijela (državnog odvjetništva i sudstva).

Pravobraniteljica je posebno istaknula i pohvalila uspostavljenu suradnju s Ministarstvom unutarnjih poslova, ali je istodobno ukazala i na propuste u postupanju pol. službenika/ca prilikom intervencije kao i na pojedine slučajeve loše prakse. Stoga je kontinuirana edukacija svih nadležnih tijela, a posebice pol. službenika/ca, od ključne važnosti za suzbijanje i prevenciju obiteljskog nasilja.

Više na web stranici MUP-a >>