Pravobraniteljica prisustvovala na Općinskom sudu u Zagrebu obilježavanju Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

opcinskisudwebPravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić prisustvovala je na Općinskom sudu u Zagrebu obilježavanju Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama kao spomendana na 22. rujan 1999. kada je u zgradi tog suda tijekom brakorazvodne parnice Mate Oraškić ubio svoju suprugu Gordanu, sutkinju Ljiljanu Hvalec, odvjetnicu Hajru Prohić te ranio zapisničarku Stanku Cvjetković. Na ovaj dan, kao i na sve ostale dane, treba isticati da obiteljsko nasilje nije privatna stvar te da se protiv nasilja u obitelji moramo boriti zajednički kao društvo, svatko na način na koji može: prevencijom putem edukacije, zaštitom žrtava, učinkovitim pravosudnim sustavom, rodno senzibiliziranim pristupom prilikom procesuiranja slučajeva obiteljskog nasilja od strane policije i centara za socijalnu skrb i naravno sankcioniranjem počinitelja.

I na kraju, nemojmo zaboraviti da i kao susjedi, prijatelji, drugi članovi obitelji također možemo mnogo učiniti u prevenciji i zaštiti onih pored kojih živimo tako što nećemo zatvoriti oči, pojačati muziku ili televizor, okrenuti glavu, nego ćemo nasilje i nasilnike prijaviti. Pravobraniteljica se upisala u knjigu utisaka.