Sudjelovanje na okruglom stolu "Obiteljsko nasilje - izazovi u svakodnevnoj praksi"

okrugliMUP1106U organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova, na Visokoj policijskoj školi Policijske akademije održan je okrugli stol na temu „Obiteljsko nasilje – izazovi u svakodnevnoj praksi“, a u cilju usavršavanja pojedinih procesa policijskog rada kod postupanja u slučajevima obiteljskog nasilja. Jedna od glavnih tema o kojoj se raspravljalo bila je problematika dvostrukog prijavljivanja i uhićenja svih sudionika/ica obiteljskog nasilja, bez ulaženja u pomniju procjenu i detektiranje primarnog počinitelja i žrtve.

Doprinos navedenom događaju dala je i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, koja je u svom izlaganju ukratko navela relevantne statističke podatke o nasilju nad ženama kao obliku rodno uvjetovanog nasilja koje svakako predstavlja značajniji društveni i globalni problem. Pravobraniteljica je posebno istaknula nultu stopu tolerancije na sve oblike nasilja prema ženama te ukazala na problematiku formalističkog i rodno nesenzibiliziranog pristupa prilikom procesuiranja obiteljskog nasilja. Pravobraniteljica je također ukazala i na problem blage penalne politike odnosno izricanja blagih sudskih sankcija za nasilje u obitelji kao i na problem izricanja i provedbe zaštitnih mjera. U kontekstu navedenog spomenula je i EU projekt, čija je nositeljica, pod nazivom „Izgradnja učinkovitije zaštite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema ženama“ u sklopu kojega će se analizirati 1.400 pravomoćnih kaznenih i prekršajnih sudskih odluka iz područja nasilja u obitelji. Pravobraniteljica se osvrnula i na problematiku dvostrukog procesuiranja i uhićenja kod obiteljskog nasilja ukazavši na potrebu pol. službenika/ica da nepristrano, objektivno, profesionalno i s dovoljno senzibiliteta za odnos snaga između partnera, utvrde tko je žrtva nasilja u obitelji, a tko počinitelj nasilja. Pravobraniteljica Ljubičić je pritom ukazala i na problem izoliranog promatranja nasilja bez ulaženja u kronologiju ranijih obiteljskih i nasilničkih ponašanja. O svemu navedenom pravobraniteljica je izvijestila i Hrvatski sabor u svojem Izvješću o radu za 2018. godinu u kojem su navedene i preporuke iz područja nasilja u obitelji, a jedna od njih je i daljnja međuresorna suradnja kao i nastavak kontinuirane edukacije svih relevantnih dionika.

Okruglom stolu nazočili su i Nada Murganić, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Dražen Bošnjaković, ministar pravosuđa te Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova, koji su ukazali na postojeće probleme kao i postignuti napredak u svom resoru vezano uz područje nasilja u obitelji.

U drugom dijelu okruglog stola izlaganja su održali/e prof.dr.sc. Elizabeta Ivičević Karas i doc.dr.sc. Marin Bonačić sa Pravnog fakulteta u Zagrebu, gđa Anita Matijević iz Ravnateljstva policije, gđa Albina Tisanić, zamjenica županijskog državnog odvjetnika, gđa Branka Žigante Živković, sutkinja Visokog prekršajnog suda RH te gđa Željka Barić, voditeljica Doma za djecu i odrasle žrtve nasilja u obitelji “Duga – Zagreb“.

Iz medija:

Zaštita.info, 12.6.2019.

24sata, 11.6.2019.

HINA, 11.6.2019.

Novi list, 11.6.2019.

Index.hr, 11.6.2019.

tportal.hr, 11.6.2019.

net.hr, 11.6.2019.

MUP, 11.6.2019.

Vlada RH, 11.6.2019.

Attachments:
Download this file (24sata_12_6_2019.pdf)24sata_12_6_2019.pdf[ ]733 Kb
Download this file (Jutarnji_list_12_6_2019.pdf)Jutarnji_list_12_6_2019.pdf[ ]355 Kb