Održan treći zajednički sastanak članova/ica tijela za nadgledanje ubojstava žena – Femicide Watch

Femicide - mala za webU uredu Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova održan je treći sastanak Radne skupine Promatračkog tijela za sveobuhvatno nadgledanje, prikupljanje podataka, analizu i izvještavanje o slučajevima ubojstava žena – Femicide Watch. U svojstvu članova promatračkog tijela, na sastanku su iz Ravnateljstva policije sudjelovale policijske službenice, Anita Matijević i Darija Delić, zatim predstavnica Visokog prekršajnog suda, sutkinja Branka Žigante Živković, predstavnica udruge civilnog društva Ženska soba – centar za seksualna prava, Maja Mamula, docent na Katedri za kazneno procesno pravo Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Marin Bonačić, pravni savjetnik pravobraniteljice, Kristijan Kevešević te tajnik tijela, također pravni savjetnik pravobraniteljice, Nebojša Paunović.

Na početku sastanka, pravni savjetnik, Kevešević predstavio je ukratko rezultate dviju objavljenih monografija pod zajedničkim naslovom: „Društveni i institucionalni odgovor na femicid u Srbiji”. U monografijama su predstavljeni rezultati prvog interdisciplinarnog istraživanja femicida u Srbiji, koje je sprovedeno radi otkrivanja karakteristika femicida i ocjene društvenog i institucionalnog odgovora na rodno uvjetovana ubojstva žena.

Pravobraniteljica je u uvodnom dijelu sastanka naglasila važnost rada tijela te zajedno s tajnikom tijela predstavila ukratko rezultate EU projekta nazvia "Izgradnja učinkovitije zaštite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema ženama", ističući pri tom posebno važnost rane prevencije nasilja i resocijalizacije počinitelja koje su u značajnoj mjeri zanemareni aspekti u borbi protiv nasilja prema ženama u RH. Radna skupina analizirala je podatke o ubojstvima žena iz 2019. godine, kao i zakonodavna rješenja vezana uz suzbijanje, procesuiranje i kažnjavanje nasilja prema ženama te slabe točke sudske prakse i postojećeg zakonodavnog okvira. Dogovoreno je da će tijekom iduće godine Radna skupina Femicide Watch pripremiti zajedničko izvješće tijela s preporukama za unaprjeđenje sustava, a koje će se predstaviti na javnoj konferenciji.