Održan sastanak s predstavnicama Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja

NCVVOPravobraniteljica je održala sastanak s predstavnicama Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO).
Na sastanku su pored pravobraniteljice Višnje Ljubičić i ravnateljice NCVVO-a Maje Jukić, sudjelovale načelnica Odjela za promicanje kvalitete obrazovanja Sanja Fulgosi i stručna suradnica Ines Elezović iz NCVVO-a te Josip Grgić, savjetnik pravobraniteljice za područje obrazovanja. Tema sastanka bile su pojedinosti oko integracije sadržaja vezanih za ravnopravnost spolova u ispitne materijale za osnovnu školu u izradi NCVVO-a.

Ravnateljica Maja Jukić istaknula je da će Centar u daljnjem razvoju ispitnih materijala voditi posebnu brigu da ispitni materijali budu primjereni populaciji kojoj su namijenjeni te da slijede smjernice suvremenih standarda u testiranju koji isključuju bilo koju vrstu pristranosti u sadržaju ispitnog materijala te da će se u tom smislu u razvoju potpuno novoga ispitnoga materijala u narednim školskim godinama voditi briga da se izbjegavaju rodni stereotipi.

Kao glavni zaključak sastanka istaknula se najava ravnateljice Maje Jukić da će NCVVO provesti dubinsku analizu ispitnih materijala s ciljem identificiranja eventualnih rodnih stereotipa, a dogovorena je i daljnja suradnja vezano za izradu materijala za zdravstveni odgoj i građanski odgoj i obrazovanje.