Pravobraniteljica održala predavanje učenicima Upravne škole

upravna skolaU okviru svojih redovnih godišnjih edukacijskih aktivnosti, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, zajedno sa svojim pravnim savjetnicima Martinom Krnić i Nebojšom Paunovićem, održala je danas interaktivno predavanje učenicima/cama drugih razreda srednje Upravne škole Zagreb – polaznicima/cama programa “Ljudska prava”. Predavanje je obuhvatilo širok spektar tema iz područja ravnopravnost spolova, s naglaskom na ulozi, ovlastima i radu institucije Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova te stereotipima i seksizmima u medijima kao i na primjerima iz prakse rada na individualnim pritužbama građana.

Naslovljeno ‘Iskustva i izazovi u praktičnom radu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova s posebnim osvrtom na obiteljsko nasilje', predavanje je mladim srednjoškolcima/kama približilo rad i iskustva institucije Pravobraniteljice, te ih dodatno educiralo o zakonskim i institucionalnim mehanizmima za prevenciju i sankcioniranje obiteljskog nasilja. Posebno im je ukazano na i dalje sveprisutne spolne stereotipe i seksizme u medijima, seksističke reklame, stereotipne i patrijarhalne stavove političara, podzastupljenost žena u politici ali i na svim razinama javnog i privatnog života, kao na neke od faktora koji uzrokuju neravnopravnost i nasilje nad ženama. Ističući važnost zaštite žrtve, konkretne primjere iz prakse rada na pritužbama građana, analize medijskih napisa i statističke podatke, Pravobraniteljica je polaznicima/cama tečaja ukazala koji su ključni izazovi s kojima se u suzbijanju i sankcioniranju obiteljskog nasilja susreću tijela nadležna za prevenciju i sankcioniranje ove vrste nasilja.

Pravobraniteljica je u svom predavanju također spomenula i omaške koje se u svakodnevnom radu na terenu znaju događati svim tijelima koja sudjeluju u suzbijanju i sankcioniranju obiteljskog nasilja. Zaključno, naglasila je kako je edukacija o rodno senzibiliziranom pristupu u radu svih dionika zapravo predstavlja ključ za suzbijanje ove vrste nasilja.  Dvadesetak polaznika izbornog programa „Ljudska prava“ odslušalo je skoro dvosatno predavanje sudjelujući svojim pitanjima u predavanju pravobraniteljice.