Stručni skup "Ravnopravnost spolova u sustavu obrazovanja i na tržištu rada"

strucniskupnastavniciU Centru za odgoj i obrazovanje u Zagorskoj 14, a u organizaciji Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, održan je stručni skup „Ravnopravnost spolova u sustavu obrazovanja i na tržištu rada“ za nastavnike i nastavnice strukovnih škola RH. Sudionike/ce skupa ispred Agencije za strukovno obrazovanje pozdravila je Vlatka Klašnja, ispred Centra za odgoj i obrazovanje ravnateljica Đana Baftiri, a ispred Škole za medicinske sestre Vrapče kao suorganizatora skupa, Suzana Ribarić. Nakon uvodnog pozdrava gošći predavanja - pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Višnje Ljubičić i Sanje Cesar iz Centra za edukaciju, istraživanje i savjetovanje – CESI, pravobraniteljica Višnja Ljubičić i savjetnica Nevenka Sudar održale su izlaganje o nacionalnom okviru i mehanizmima za provedbu načela ravnopravnosti spolova, instituciji Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, stereotipima u udžbenicima te medijima.

Pravobraniteljica je upoznala prisutne sa zakonodavnim okvirom koji regulira pitanja ravnopravnosti spolova u RH, s institucionalnim mehanizmima, nadležnostima i praksom Ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova te odredbama o rodno osjetljivom obrazovanju, njegovoj provedbi i rezultatima istraživanja stavova o ravnopravnosti spolova i nasilju nad ženama među mlađom populacijom.

Slika1Nevenka Sudar govorila je o stereotipnom okruženju medijskih slika i poruka kao i rezultatima analiza stereotipa u udžbenicima hrvatskog jezika i književnosti, povijesti i etike koje je proveo Ured pravobraniteljice za ravnopravnost spolova.

Nakon njihova izlaganja, razvila se živa rasprava u kojoj su sudionici/e postavljali/e pitanja i izražavali/e mišljenja vezana za stereotipe, ali i iskazali/e veliki interes za postupanje Ureda pravobraniteljice i njezine ovlasti te joj dali podršku u njezinim daljnjim nastojanjima vezano za proaktivnu ulogu institucije Pravobraniteljice u promicanju načela ravnopravnosti spolova.