Javna tribina o Kurikulumu zdravstvenog odgoja

U IV. gimnaziji održana je javna tribina o Kurikulumu zdravstvenog odgoja u organizaciji Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Nakon uvodnog izlaganja Dubravka Lepušića razvila se rasprava. Tribini je u ime pravobraniteljice Višnje Ljubičić nazočio stručni savjetnik Josip Grgić koji se uključio u raspravu istaknuvši da Pravobraniteljica dugi niz godina upozorava na izostanak sadržaja vezanih za spolnu i rodnu ravnopravnost u nacionalnom odgojno-obrazovnom sustavu te da inovacije u obliku novih nastavnih predmeta poput Građanskog odgoja i obrazovanja i Zdravstvenog odgoja predstavljaju pozitivan pomak u tom pogledu.

Važna je činjenica da školski kurikulum ne smije biti vrijednosno-ideološki obojan već vrijednosno neutralan, a Kurikulum zdravstvenog odgoja je tako i koncipiran. Učitelji i nastavnici koji će predavati Zdravstveni odgoj su ti koji su zaduženi za vrijednosno-odgojnu komponentu, dok školski kurikulum predstavlja smjernicu kojom se služi isključivo nastavni kadar, a ne učenici/e. S obzirom da su se tijekom rasprave mogle čuti razne pogrešne informacije temeljene na neznanju i dezinformacijama, povezujući 4. modul Kurikuluma Spolna/rodna ravnopravnost i odgovorno spolno ponašanje s pedofilijom, drogama, pornografijom, prostitucijom, promiskuitetom i sl., predstavnik Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova objasnio je da se radi o kaznenim djelima koja se neopravdano povezuje sa sadržajima Kurikuluma zdravstvenog odgoja. Također je pojasnio osnovne pojmove vezane za rodnu ravnopravnost kao što su rodna uloga, rodni identitet i rodni stereotipi, budući da se ti termini u posljednje vrijeme često neopravdano „demoniziraju“ kroz zastrašivanje pojmom „rodna ideologija“, istaknuvši da onaj tko ne razumije pojam rodne ravnopravnosti ne bi trebao niti donositi stav o tome.

Institucije koje su odgovorne za izradu Kurikuluma zdravstvenog odgoja predstavljali su ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović, Ankica Nježić i Darko Tot iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te autori Kurikuluma Dubravko Lepušić i Marina Ništ.

Iz medija:

Žestoka polemika o seksu na tribini o zdravstvenom odgoju, Tportal, 28.6.2013.