Radionica austrijskog Progress-projekta „Women are top“

radionicawomenontopHanaU Ministarstvu obrazovanja i žena u Beču, na poziv koordinatorica austrijskog Progress-projekta „Women are top,“ održana je radionica „Expert Workshop for Progress Coordinators“ s naglaskom na projektima koje se bave rodnom uravnoteženošću na pozicijama ekonomskog odlučivanja. Uz Hanu Grgić, koordinatoricu Progress-projekta „Uklanjanje staklenog labirinta – jednakost prilika u pristupu pozicijama ekonomskog odlučivanja u Hrvatskoj“ koji provodi Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, na radionici su sudjelovale i koordinatorice iz Austrije, Italije, Slovenije i s Islanda.

U uvodnom dijelu radionice predstavljena su iskustva, dosadašnje aktivnosti i rezultati triju istraživanja koja su provedena u sklopu projekta, dok se u drugom dijelu radionice raspravljalo o iskustvima koja su se dobila tijekom provođenja projekata u različitim zemljama i u različitim društvenim okolnostima.

Diskusiju su otvorila tri glavna pitanja (1) kako motivirati tvrtke da se aktiviraju u promoviranju rodne uravnoteženosti na pozicijama ekonomskog odlučivanja, (2) koja se pozitivna iskustva kada su u pitanju kvote mogu istaknuti prilikom nacrta kvota za privatni sektor i (3) koji se specifični alati mogu implementirati za transparentne selekcijske procese prilikom zapošljavanja? Zaključak radionice činit će svojevrsni dokument koji će obuhvatiti sve prijedloge koordinatorica i bit će objavljen na web stranici www.staklenilabirint.prs.hr.

Između koordinatorica je dogovorena daljnja suradnja i  razmjena novih iskustava.