Održan seminar "Pravna dimenzija rodno-uravnotežene upravljačke strukture"

Progress10062015U organizaciji Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova i partnerskih organizacija od 09.-10. lipnja održan je dvodnevni seminar pod nazivom „Pravna dimenzija rodno-uravnotežene upravljačke strukture“ u sklopu EU Progress projekta „Uklanjanje staklenog labirinta – jednakost prilika u pristupu pozicijama ekonomskog odlučivanja u Hrvatskoj". Seminar je bio namijenjen pravnim stručnjacima/kinjama i stručnjacima/kinjama za upravljanje ljudskim potencijalima u trgovačkim društvima kako bi im se predstavili pravni aspekti osiguravanja rodno uravnoteženih upravljačkih struktura.

 

Tijekom dvodnevnog programa seminara predstavnice Dukata, Konzuma, Privredne banke Zagreb, Hrvatskih pošta, Zagrebačke banke, Croatia osiguranja i INE dobile su ključne informacije o trenutnoj zakonskoj regulativi u području ravnopravnosti spolova, smjernicama Europske komisije o uvođenju poslovnih kvota i kriterija transparentnosti u upravnim/nadzornim odborima i sažetak rezultata triju provedenih istraživanja u sklopu projekta. U radnom dijelu seminara sudionice su imale priliku iskazati svoja viđenja i eventualne izazove u vezi usklađivanja s pravnim okvirom te razmijeniti svoja iskustva s kojima se susreću u svojoj praksi. Smatrale su vrlo korisnim čuti i iskustva s kojima se s druge strane susreće institucija Pravobraniteljice.  

Sljedeći seminari u sklopu projekta bit će namijenjeni voditeljima/icama i drugim suradnicima/icama u funkcijama upravljanja ljudskim potencijalima u trgovačkim društvima. Teme navedenih seminara su horizontalno vezane za glavnu tematiku osiguravanja rodne ravnopravnosti u upravljačkim strukturama te će seminari biti vrlo usmjereni kroz predstavljanje konkretnih alata koje je moguće koristiti u tvrtkama. Termini sljedećih seminara su 17.-18. lipnja te 1.-2. srpnja 2015.