Pravobraniteljica održala dva seminara u sklopu EU Progress projekta "Uklanjanje staklenog labirinta"

progressseminarPravobraniteljica za ravnopravnost spolova održala je 1. i 2. srpnja u prostorima Hrvatske udruge poslodavaca, završna dva seminara u sklopu EU Progress projekta „Uklanjanje staklenog labirinta – jednakost prilika u pristupu pozicijama ekonomskog odlučivanja u Hrvatskoj˝, namijenjena stručnjacima/kinjama iz odjela za ljudske potencijale. Ovotjedni seminari tematski su se bavili razvojem rodno osviještenih i neutralnih evaluacijskih praksi, nagrađivanjem, motivacijom i razvojem internih procesa te praksama osnaživanja, educiranja i razvoja.

progressseminar2Naglasak prvog dana bio je na praćenju radne učinkovitosti uz primjere koncepata i pozitivnih iskustava iz inozemstva. Zamjenik pravobraniteljice, Goran Selanec, detaljnije je izložio EU dokumente kojima se osigurava ravnoteža privatno-poslovnog segmenta te temelje zaštite trudnica i žena u postupcima umjetne oplodnje i rodiljnih dopusta.

Primjere praksi o postizanju rodne uravnoteženosti u tvrtkama izložili su Marija Felkel iz Siemensa, Minja Birimiša iz Atlantica i David Gaal iz Nestlea.

Sudionice/ici su drugog dana seminara bili upoznati s internim sustavima razvoja zaposlenih za upravljačke pozicije, planiranjem mjera za uravnoteženost spolova na upravljačkim pozicijama kroz interni sustav razvoja, razvojem mentorskih i sponzorskih programa unutar organizacije te coachingom i mentoringom. Detaljnije su predstavljeni i aspekti Europske unije u promicanju mjera pozitivne akcije te tereti dokazivanja, statistike i objektivni razlozi na primjerima najpoznatijih sudskih sporova Europskog suda pravde.

seminarska02072015Primjere razvoja zaposlenih za upravljačke pozicije izložili su Dražen Kvež iz Zagrebačke banke, Jelena Grbić iz IBM-a i David Gaal iz Nestlea. Tijekom grupne rasprave razgovaralo se o iskustvima oko izazova u postizanju rodne uravnoteženosti i implementaciji s obzirom na specifičnosti pravnog oblika i postojećoj situaciji u kompanijama u Hrvatskoj.

Prethodna dva seminara s temama „Efikasna provedba planova za ravnopravnost spolova“ i „Razvoj transparentnog selekcijskog postupka“ održani su 17. i 18. lipnja.

Najavljene su i daljnje aktivnosti u projektu, posebice formiranje baze poslovnih žena i edukacije planirane za jesen.