Prvi koordinacijski sastanak u sklopu novog europskog projekta

Progress2 11112016webPravobraniteljica za ravnopravnost spolova nositeljica je novog europskog projekta „U potrazi za potpunom ravnopravnošću između muškaraca i žena: pomirenje privatnog i poslovnog života" (In Pursuit of Full Equality between Men and Women: Reconciliation of Private and Family Life) čije je trajanje predviđeno od 1. siječnja 2016. do 1. siječnja 2018. Partneri na projektu su Hrvatsko narodno kazalište u Splitu, Udruga Riječi/Prave/Predstave i Spona komunikacije (Mamforce). Uz partnere, projekt podržavaju i Ministarstvo poduzetništva i obrta i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.

 

Danas je održan prvi koordinacijski sastanak na kojem je pravobraniteljica Višnja Ljubičić partnere upoznala s glavnim ciljevima i fazama projekta. Sastanku su nazočili Jasen Boko i Vicko Bilandžić iz HNK Split, Selma Parisi i Silvio Parisi iz Udruge Riječi/Prave/Predstave te Dijana Kobas Dešković iz Spona komunikacija (Mamforce).

Ciljevi projekta su: 1) razbijanje rodnih stereotipa i nametnutih rodnih uloga, 2) pomirenje privatnog i poslovnog života i za žene i za muškarce te razbijanje nejednakosti unutar obitelji, 3) edukacija poslodavaca o važnosti senzibiliziranog pristupa prema majkama, 4) razbijanje stereotipa o „muškim“ i „ženskim“ profesijama, 5) promoviranje aktivne uloge očeva u formativnim godinama razvoja djeteta.  

Projekt će se provoditi kroz četiri faze: prva faza je edukacija i osvještavanje – izgradnja institucionalnih modela za regionalne/lokalne samouprave, drugu fazu činit će pilot projekt  - implementacija mjera koje bi u obitelji potpomagale pomirenje profesionalnog i privatnog života u javnom sektoru, treća faza je razvijanje interaktivnog performansa kao instrumenta za promjenu stavova i razbijanja stereotipa među školskom populacijom (sjeverne regije) i četvrta faza je korištenje kazališta kao alata za promoviranje rodne ravnopravnosti među školskom populacijom (južne regije).   

Projektne aktivnosti obuhvatit će javni sektor, lokalne zajednice i učeničku populaciju koja se nalazi na pragu zrelosti (završni razredi srednjih škola). U prvoj i drugoj fazi surađivat ćemo s Ministarstvom poduzetništva i obrta, a kako bi provela aktivnosti za osvještavanje učeničke populacije u trećoj i četvrtoj fazi projekta, Pravobraniteljici je ključna podrška i suradnja s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta koja će pomoći u implementaciji ovih aktivnosti u srednjim školama.

Pravobraniteljica će uz pomoć seminara, empirijskih istraživanja, stručnih edukacija, okruglih stolova i seminara, dramaturških tekstova, performansa, video materijala, publikacija i javnih događanja osvještavati javnost i promicati načelo ravnopravnost spolova kao jednu od temeljnih vrednota u hrvatskom društvu.