Dodjela MAMFORCE standarda u sklopu EU projekta Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova

mamforce MZOU prostorima Ministarstva znanosti i obrazovanja danas je upriličena dodjela MAMFORCE standarda Agenciji za znanost i visoko obrazovanje (AZVO) i tvrtki Poslovna inteligencija. To priznanje, koje predstavlja potvrdu o promicanju ravnopravnosti spolova i poticaj za daljnje promicanje ravnopravne odgovornosti žena i muškaraca u obiteljskim obvezama, spomenutim primateljima uručeno je u sklopu EU projekta kojeg provodi pod nazivom „Prema stvarnoj ravnopravnosti muškaraca i žena – usklađivanje privatnog i poslovnog života“.

Nakon uvodnog obraćanja prisutnima kreatorice MAMFORCE standarda Dijane Kobas Dešković, izlaganje o važnosti projekta i usklađivanja privatnog i poslovnog života održala je pravobraniteljica Višnja Ljubičić. Istaknula je kako se institucija Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova u svom radu kontinuirano susreće s praksama trgovačkih društava koje nisu u skladu s načelima rodne ravnopravnosti. Zato projekti poput ovoga imaju poseban značaj. Njega Pravobraniteljica provodi u suradnji s partnerima MAMFORCE – Spona komunikacije, Hrvatskim narodnim kazalištem u Splitu i udrugom Riječi/ Prave/ Predstave, a radi se o svojevrsnom nastavku prvog EU projekta Pravobraniteljice iz 2013. godine („Uklanjanje staklenog labirinta – jednakost prilika u pristupu pozicijama ekonomskog odlučivanja u Hrvatskoj“). Stvarne ravnopravnosti žena i muškaraca neće biti dokle god će privatne obveze – briga o kućanstvu, djeci i starijim članovima obitelji – biti isključivo ili prvenstveno odgovornost žene i dokle god će se smatrati da je to njezina prirodna uloga. Zato je, osim zakonske regulative, koja npr. omogućuje očevima korištenje rodiljnog i roditeljskog dopusta, važno mijenjati i odnos poslodavaca prema očevima koji koriste ili žele u budućnosti koristiti takve mogućnosti.

Izlaganja su održale i zamjenica ravnateljice AZVO-a Vesna Dodiković Jurković i članica uprave tvrtke Poslovna inteligencija Anita Cvetić Oreščanin.

Više o događaju možete pročitati na internetskim stranicama AZVO-a: ovdje, ovdje i ovdje.

Attachments:
Download this file (Izvješće za medije.doc)Izvješće za medije.doc[ ]123 Kb