Prvo izvođenje predstave "Ravnopravnost - žena i muškarac"

predstava1U I. gimnaziji u Zagrebu izvedena je prva javna generalna proba predstave „RAVNOPRAVNOST – žena i muškarac“ udruge Riječi/Prave/Predstave napravljene u sklopu EU projekta „Prema stvarnoj ravnopravnosti muškaraca i žena: usklađivanje profesionalnog i obiteljskog života“ čija je nositeljica institucija Pravobraniteljice. „Što je ravnopravnost spolova? Kako postići ravnotežu između poslovnog i privatnog? Što je seksizam? Koje su tradicionalne uloge muškaraca i žena? Što je spol, a što rod? Živimo li u patrijarhalnom društvu? Tko smo mi? Jesam li JA stvarno JA ili igram neku društveno nametnutu ulogu? Što želim biti?“ neka su od pitanja na koje su glumci Dražen Šivak i Marko Makovičić glumice Sanja Drakulić i Katarina Strahinić jučer pred punom dvoranom učenika/ca davali odgovore.

Predstava u trajanju od jednog sata zaintrigirala je učenike/ce koji su predstavu pozorno pratili, da bi nakon predstave kao prva publika koja je predstavu vidjela sudjelovali u diskusiji s kazališnom ekipom. Dojmovi su bili izvrsni, učenici/ce su pohvalili pristup predstave koji se temelji na humoru, ali ipak jasno prenosi poruku. Artikulirali su i neka vlastita iskustva s kojima su se susretali, a gdje su na vidjelo izašli stereotipi i uvriježene rodne uloge. Učenicima/cama su podijeljeni i upitnici kroz koje će se ispitivati njihova percepcija i osnovni dojmovi.

Predstavi predstoji gostovanje u školama u sjevernom dijelu regije, a namjenjena je uglavnom učenicima/cama završnih razreda srednje škole. Autorica teksta je Selma Parisi, režiser Zijah A. Sokolović, dramaturginja Anita Čeko dok je za koreografiju bila zadužena Tamara Curić.

Iz medija:

Kontra predrasuda: Zijah Sokolović radi pravu malu revoluciju u školama, T-portal, 16.3.2017.